Türkiye’nin en eski bankası hangisi sorusunun cevabı Osmanlı Bankası olacaktır.150 yıldan daha önce kurulmuş olan Osmanlı Bankası’nın kurucuları ve süreci hakkında konuşacağız. Çok özel bir mimariye sahip olan bu bankanın binasını sizlere tanıtmaya çalışacağız.
Osmanlı Bankası Ne Zaman Kuruldu
Osmanlı Bankası, 1856 yılında kurulmuş olan İngiliz sermayesine sahip Bank-ı Osmani (Ottoman Bank) ve 1862 yıllarında Fransız para grubu Banque de Paris et des Pays-Bas ortaklığıyla, 1863 yılında İstanbul’da Bank-ı Osmanî-i Şahane adıyla kuruldu.
İstanbul‘un Karaköy semti Bankalar Caddesindeki (Voyvoda Caddesi olarak da anılır) bina tanınmış Fransız mimar Alexandre Vallaury tarafından 1890 yılında mimari ve inşaat süreçleri yönetildi. 27 Mayıs 1892’den 1999 yılına kadar Osmanlı Bankası’nın genel merkezi olarak kullanıldı.
Bugün SALT Galata adı ile Osmanlı Bankası Müzesi ve Garanti Bankası’nın şubesine ev sahipliği yapmaktadır. İdare Kurulu giriş katında, Osmanlı Bankası arşivleri ve araştırma merkezi ise üst kattadır.
Osmanlı Bankası Ne Zaman ve Nasıl Kapandı
Böyle köklü bir banka olan Osmanlı Bankası’nın ne zaman ve nasıl kapandığını merak edebilirsiniz. Banka işin aslı herhangi bir iflas ya da kriz sonucu kapanmadı. Banka Doğuş grubu bünyesinde 2001 yılına varlığını korumaya devam etti. Doğuş grubu aynı zamanda Garanti Bankasının da sahipleriydi.
2001 yılında IMF yayınladığı bir talimatname ile, sahipleri aynı olan bankaların tek çatı altında toplanmasını istedi. Bu talimatın yayınlanması üzerine harekete geçen Doğuş Grubu, Osmanlı Bankası ile Garanti Bankasının konsülidasyon sürecini başlattı. Garanti Bankası adı altında toplanmak üzere Osmanlı Bankasını kapatmış oldu.
Osmanlı Bankası binası halen müze olarak kullanılmaktadır.