Başlıklar
Güvercinlik Vadisi
Uçhisar’da bulunan Güvercinlik Vadisi, Kapadokya’nın kayıtlı ve olağan lezzetleri ile bireyleri büyüleyen ve pek çok tatilciyi sürekli olarak davet eden, mutlaka görülmesi gereken yerlerden biridir. Dışarıda olduğu için misafirlerden inanılmaz ilgi gören vadi, size daha önce görmediğiniz harikalar sunacak. Gökyüzünde süzülen parlak şişmeleri izlemenin keyfini çıkarabileceğiniz bu büyüleyici nokta, her gelişimde farklı zevkler sunacak.
Uçhisar Güvercinlik Vadisi, kolaylık veya manzara açısından peri bacaları izlenebilen en keyifli noktalardan biridir. Kapadokya’nın en dikkat çekici ve ziyaret edilen vadisidir. Uçhisar’dan başlayıp Göreme’ye kadar uzanan yaklaşık 4 kilometrelik bir alanda yer alıyor. Vadinin sonundan dere yatağı Avanos ve Kızılırmak’a doğru ilerler.
Uçhisar Kalesi’nden popüler akşam karanlığını izleyebilir ve çeşitli güvercin türlerinin bulunduğu vadide olağanüstü bir manzaraya tanık olabilirsiniz. Uçhisar’ın çok fazla talepkar bir bölgedir. Bunun olmasının nedeni, Kapadokya’nın tamamını görebileceğiniz bir yamaç olmasıdır. Mahalle halkı, ortasından geçen dere nedeniyle son zamanlarda “Vasil Deresi” olarak bilinen vadi için bu ismi kullanıyor.
Dedikoduların da belirttiği gibi, bu ismin “Kutsal kişi Basilius” sonucu verildiği söylenmektedir. Vadide yapacağınız yürüyüşle bu ışıltılı manzaraları görmek mümkün. Vadinin görülmesi gereken bir diğer ihtişamı ise 15 metre yükseklikten akan şelalesi görenleri kendine hayran bırakıyor.
Daha yüksek bir yerden baktığınızda şelaleyi görmek biraz zor olsa da vadideki gezintiniz sırasında onu göreceksiniz. Vadide bulmanız gereken sayısız tasarım ve normal harikalar var. Kutsal yerler, yeraltı kentsel alanlar, harabeler, camiler, türbeler… Kendinizi bambaşka bir yerdeymiş gibi hissettiren bu bölge, fotoğraf sanatçıları tarafından düzenli olarak ziyaret edilmektedir. Kalması gereken insanlar için de makul ofisler vardır.
- Nevşehir Kalesi : Kayaşehir Nerede Nasıl Gidilir ?
- Nevşehir Gezilecek Yerler : Mutlaka Görmeniz Gereken Yerlerin Listesi !
- Temenni Tepesi : ve Muhteşem Manzarası
- Kızılçukur Vadisi : Nevşehir’de Kızılçukur Günbatımı Vadisi
- Gülşehir Gezilecek Yerler
- Derinkuyu Yeraltı Şehri : Nevşehir’de İnsan Eliyle Kazılmış Yeraltı Şehri
- Ürgüp Gezilecek Yerler
- Nevşehir Uçhisar Kalesi : Dünya Kültür Mirası Kapadokya’da
- Aşıklar Vadisi : Kapadokya’nın Gündoğumu Balon İzleme Tepesi
- Avanos Gezilecek Yerler : Muhteşem Yerlerin Listesi !
Güvercinlik Vadisi Nerede ve Nasıl Gidilir?
Güvercinlik Vadisi Uçhisar yakınlarında bulunur. Vadi, Ürgüp ve Avanos’a 13 kilometre, Göreme’ye 6 kilometre ve Uçhisar’a 1 kilometre uzaklıktadır. Vadiye özel aracınızla, araç kiralayarak ya da minibüs ile ulaşabilirsiniz ve birden fazla yaklaşım vardır. Her halükarda Ürgüp’ten giriş yok. Nevşehir’den yola çıkan ziyaretçiler Nevşehir – Ürgüp caddesinden ilerleyebilir. Konumu
Sonrasında Adnan Menderes Caddesi’ni takip ederek Uçhisar Kalesi’ne ulaşabilirler. Güvercinlik Vadisi sarayın sağ yarısındadır. Buraya özel aracınızla geldiyseniz, hediyelik eşya dükkanına yakın devasa bölgede araçlarınızı bırakmanız mümkün. Vadiye ulaşmak için 2 farklı yoldan yararlanabilirsiniz. Birincisi Uçhisar’ın odak noktasından aşağı inen yol, ikincisi ise Göreme’den ilave hareket gerektiren parkur.
Daha kolay ulaşıma meyledeceğinizi, boş boş oturup enerjinizi tüketeceğinizi varsayarak, Uçhisar’ın odak noktasından Güvercinlik Vadisi’ne varmak için sokağı tavsiye ediyoruz. Vadi ziyareti sırasında, misafirlerin ziyareti ile çalışmak için damgalı kırmızı bölgeler göreceksiniz. Bu işaretlere uymadığınızı varsayarsak, çıkmaz sokaklara girebilir ve o yollardan geri dönmeniz gerekebilir.
Uçhisar Kalesi
Uçhisar Kalesi, Güvercinlik Vadisi’nin güzide ihtişamını uzaktan seyretmek isteyenler için en doğru adres. Buradan tüm vadiyi çok fazla uzatmadan görebilirsiniz. Çünkü vadinin görülebildiği en yüksek nokta burasıdır.
Erciyes Dağı’nın muhteşem manzarasını ve önünüzdeki devasa sayıdaki peri bacalarını izleyebilirsiniz. 160 metre yüksekliğindeki sarayda yaşayan bireyler, uzun vadede hassas toprak yapısı nedeniyle sarayda yaşamamaya başlamışlardır. İnsanlar, bir süre sonra bir şey olacağı korkusuyla bu sarayda yaşamak için yasa dışıdır.
Nazar Boncuğu Ağacı
Güvercinlik Vadisi’nin içinde nazar boncuklu bir dilek ağacı asılı. Çok uzaklardan gelen söylentiler, bu ağacın altında kalan yalnız genç hanımların yakında evleneceğini gösteriyor. Evlilik için, yine de ağacın altında çeşitli dilekleriniz varsa, onları dileyebilirsiniz. Nazar boncuğu ağacına yakın vadide güzide perspektifi izlerken burada güvercinlere bakabilirsiniz.
Güvercinlik Vadisi’nin aşağı kesimlerinde görülmesi gereken bir diğer yer ise Tığraz yeraltı sığınağıdır. Uçhisar’ın ikinci büyük sarayıdır. Geçitler, dağıtım merkezleri, bodrumlar ve odalar gibi bölgeleri içerir.
Zirveden başlayıp vadiye ulaşan yedi katlı yerleşimi ile ziyaretçilerine ışıltılı dakikalar sunuyor. Buradan ilerleyerek son Uçhisar pınarı olan Tekelli Mahallesi’ne ulaşıyorsunuz. Burada yıkılmış bir bulgur fabrikası vardır. Vadide Bizans Dönemi’nde cemaat olarak kullanılan Sarı Kale bulunmaktadır.
Kocabağ Şarap Evi
Zengin üzümlerden yapılan harika şarapları ile tanınan Kapadokya’ya geldiğinizde mutlaka uğramanız gereken bir yer burasıdır. Pek çok arazi parçasına sahip bu şarap evinde çardaklarda oturabilir, sonsuz üzümlerden üretilen şarapları tadabilir ve stüdyosunu görebilirsiniz. Güvercinlik Vadisi, seyahat etmesi gereken bireyler için harika bir parkur.
4000 metre uzunluğundaki parkuru geçerken aslında olağan harikaları dikkatle görmek isteyeceksiniz ve şaşırtıcı bir karşılaşma yaşayacaksınız. Bu yürüyüşler için yanınıza uygun ayakkabılar alabilirsiniz. Gezi sırasında ana odak noktalarından biri, vadide suyun tadına varamayan eksikliktir. Buna göre, bu büyüleyici ve uzun geziye çıkmadan önce, yanınızda yeterli miktarda içme suyu bulundurduğunuzdan emin olmalısınız.
Yürüyüş, patikaya tırmanmak için ana seçiminiz değil. Bu görkemli bölgeyi bisikletle dilediğiniz gibi keşfedebilirsiniz. Vadide bulacağınız güvercinlikler dışında, gezerken yerde küçük fidanlıklar göreceksiniz. Büyük bir kısmı son derece göz ardı edilen ve bir avuç büyüklüğünde olan bu tarlalar, eskiden burada yaşayan bireylerin yükselen sulardan korunması için çalışıldı.
Vadinin doğu tarafında, aşırı miktarda suyun akmasına izin vermek için kesilmiş bentler vardır. Bireyler bu bentlerle kendilerini güvenceye almaya çalıştılar. Vadide “Giysilerin Baharı” olarak bilinen ilçede ikamet eden hanımların kıyafetlerini yıkadıkları bölgeyi göreceksiniz. Yerel halk tarafından “Vasil Çayı” olarak adlandırılan boşlukta, bir süre sonra vadide farklı normal geçitler şekillendi. Yürüyüş sırasında bu pasajlardan geçebilirsiniz.
- Nevşehir Kalesi : Kayaşehir Nerede Nasıl Gidilir ?
- Nevşehir Gezilecek Yerler : Mutlaka Görmeniz Gereken Yerlerin Listesi !
- Temenni Tepesi : ve Muhteşem Manzarası
- Kızılçukur Vadisi : Nevşehir’de Kızılçukur Günbatımı Vadisi
- Gülşehir Gezilecek Yerler
- Derinkuyu Yeraltı Şehri : Nevşehir’de İnsan Eliyle Kazılmış Yeraltı Şehri
- Ürgüp Gezilecek Yerler
- Nevşehir Uçhisar Kalesi : Dünya Kültür Mirası Kapadokya’da
- Aşıklar Vadisi : Kapadokya’nın Gündoğumu Balon İzleme Tepesi
- Avanos Gezilecek Yerler : Muhteşem Yerlerin Listesi !