Başlıklar
Derinkuyu Gezilecek Yerler
Derinkuyu gezilecek yerler Kapadokya gezisi planlayanlar için tercih edilesi bir alternatiftir. Yöreye Derinkuyu adının verilmesinin gerekçesi, “bireylerin içme suyunu 60-70 metre derinlikteki kuyulardan temin etmesi”dir. Nevşehir‘de Burada 52 tane kuyu olduğu söyleniyor. MS 2. yüzyılda Roma İmparatorluğu’nun zulmünden kurtulan başlıca Hristiyanlar, Antakya ve Kayseri üzerinden Kapadokya semtine gelip yerleşmişlerdir.
Yeraltı kentsel topluluklarında yerelde çalıştılar, Roma askerlerini ve Arap yağmacılarını ortadan kaldırdılar. Bölgenin eski adı “Malakopi”dir. 1830’larda değiş tokuş edilen bilgilerin gösterdiği gibi, yer üstü evler yoktu. Bu nokta 1963 yılında tesadüfen görüntülenmiş ve 1967 yılında ziyarete açılmıştır.
Derinkuyu Yeraltı Şehri
Bu sitede Derinkuyu Yeraltı Şehri ile ilgili nokta nokta seyahat anlatımlarını gözlemleyebilirsiniz. Kapadokya yöresindeki 36 yeraltı kentsel topluluğunun en büyüğü Derinkuyu Yeraltı Şehri’dir. 1967 yılında genel olarak halka açılmıştır. Konumu
Kaymaklı Yeraltı Şehri’nin aksine, içinde öğretmen okulu, günah çıkarma kabini ve vaftiz havuzu bulunan bir yerdir.
Rahmetli, böyle bir durumla karşılaştığınızı, yani rotadan çıktığınızı veya kendinizi kaybettiğinizi zannettiğinizi varsayarak, yakında bu yeri çok iyi bilen bir yardımcıya bir toplantının eşlik edeceğini düşünerek, bulunduğunuz yerde beklemede kalın. Onlarla birlikte gidebilir ve yeraltı şehrini terk edebilir.
Akıl Hastanesi
Dünyanın ilk akıl sağlığı kliniği burasıdır. Büyük bir fidanlıkta, ev için kullanılan tek katlı bir taş yapı vardır. Taştan kesilmiş “Aya Maryeros Manastırı”na girişe, bu taş yapı ile girişi arayüzleyen demir kapıdan girilmektedir. 20 basamaklı bir basamaklı tabureyi düşürdükten sonra, taştan kesilmiş muazzam bir bölge var. Manastırda: Taş asfaltlar var.
Bunlar, ayarlanan kenarlarda bir daire çerçeveleyecek şekilde düzenlenmiştir. Muazzam bölgenin çevresinde taştan oyulmuş odalar var. Bu odaların geçitleri ahşap girişlerle kapatılmış ve kenarları sonradan yapılmıştır.
Merkezdeki odak taşının solundaki segment kesilerek bir podyum çerçevelendi. Bu podyuma 6’lı basamaklı bir tabure ile ulaşılır. Bu kürsüden yapılan çalışmaları dini cemaat veya akıl hastanesi yöneticilerinin koordine ettiği varsayılmaktadır. Dini cemaatin kuzey kısmında bir geçit bulunmaktadır. Bu geçit Derinkuyu yeraltı şehri ile kesişir. Manastırın kuzeybatı parçasındaki geçit, Kaymaklı’daki yeraltı şehri ile kesişmektedir.
Kültür Parkı-Atamulu Parkı
Ülkemizdeki en büyüleyici yaratıcı park alanlarından biridir. Rekreasyon alanı bölgesi ayırıcılar ile çevrilidir ve ağaçlar korumalıdır, girişte araç bırakılmaktadır. Rekreasyon bölgesi: 1966 yılında Hakkı Atamulu’nun belediye başkanlığı döneminde başlanmış ve 4 yıl sonra bitirilerek ziyarete açılmıştır. Durma bölgesinde havuz, amfi tiyatro, kütüphane ve orman jimnastiği, spor sahası ve park camii bulunmaktadır.
Durak bölgesinde 15 heykel var ve Hakkı Atamulu ile birlikte yer alıyorlar. Bunlardan en dikkat çekeni, olağanüstü şefimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün mareşal üniformalı ve 9.15 metre boyunda olan heykelidir. Bu heykel şu anda Türkiye’nin en büyük Atatürk heykeli. Durak bölgesinde ayrıca yer alan Park Camii, Heykeltıraş Hakkı Atamulu tarafından planlanmıştır ve günümüz mühendisliğinin önemli bir örneğidir.
Aziz Theodoros Trion Kilisesi-Üzümlü Kilisesi
Cumhuriyet döneminde halk ticaretinden önce yörede yaşayan Rumlar tarafından kullanılan kilisenin 19. yüzyılla birlikte bir yeri vardır. Diğer adı Üzümlü kilisesidir. Cemaatin önüne doğru üç bölümlü bir narteks yer alır. Cemaat de aynı şekilde üç apsislidir. Bunlar dışa doğru çıkıntılı, içeriden yarım daire ve dıştan bakıldığında çok cephelidir.
Apsis ve naos bölümünün en yüksek yeri tonozla örtülüdür. Yapı düzgün kesme taştan yapılmıştır. Cephesi, zor işitilen eğriler ve haç biçimli pencerelerle doldurulur. Benzer bir kreşte cemaatten bağımsız benzersiz bir zil kulesi vardır. Kilisenin en ilgi çekici yanı, Osmanlı İmparatorluğu tarafından çalıştırılmış olmasıdır.
Spesifik olarak, Sultan Abdülmecid döneminde Rusya ile 1853-1856 Kırım Savaşı’nda kazanılan zafere rağmen, Batılı devletler, Osmanlı devletine sağladıkları rehber karşılığında Osmanlı topraklarında yaşayan Hıristiyanlar için yeni özgürlükler talep etmiş ve bu ayrıcalıkları 1856’da dağıtılan “Terbiye Nizamnamesi” ile elde ettiler. Bu kilise, bu ferman için yapılan ayni uygulamalardan biridir. Bir başka iddiaya göre de cemaat, Sultan Abdülmecid tarafından Ayestafanos Antlaşması’na göre bir çatışma tazminatı olarak çalıştırılmıştır.
Derinkuyu Çevresi’nde Gezilecek Yerler
- Temenni Tepesi : ve Muhteşem Manzarası
- Kızılçukur Vadisi : Nevşehir’de Kızılçukur Günbatımı Vadisi
- Gülşehir Gezilecek Yerler
- Derinkuyu Yeraltı Şehri : Nevşehir’de İnsan Eliyle Kazılmış Yeraltı Şehri
- Ürgüp Gezilecek Yerler
- Nevşehir Uçhisar Kalesi : Dünya Kültür Mirası Kapadokya’da
- Aşıklar Vadisi : Kapadokya’nın Gündoğumu Balon İzleme Tepesi
- Avanos Gezilecek Yerler : Muhteşem Yerlerin Listesi !