Image default
Çanakkale

Yeşilyurt Köyü – Çanakkale

Yeşilyurt Köyü – Çanakkale

Yeşilyurt köyü, Kazdağları’nın eteklerinde büyüleyici güzelliği ile hem görülesi hem de gezilesi keyif veren muhteşem bir yerdir. Yeşilyurt köyü bulunduğu konum itibari ile hem bedensel hem de ruhsal yönden herkese iyi gelecek bir ortama sahiptir. Yeşilyurt gezilecek yerler doğanın kucağında yer alması başlı başına köyü görme nedeniyken, köydeki şirin butik otelleri, doğal ve benzersiz sokakları, taştan yapılmış evlerinin yerleşimi ve samimiyet dolu güler yüzlü insanları ile bu isteğiniz artıyor.

Yeşilyurt
Yeşilyurt

Yeşilyurt Tarihi

Türklerin ve Rumların uzun bir süre birlikte yaşadığı Yeşilyurt köyünde, Lozan Antlaşması sonrasında Rum nüfus Girit ve Midilli adalarına mübadele etmiştir. Köye Türkler yerleşmiş olup, Cumhuriyetle birlikte köy bugünkü Yeşilyurt halini almıştır.

Yeşilyurt Tarihi Evleri
Yeşilyurt Tarihi Evleri

Yeşilyurt’u Gezelim Görelim

Bulunduğumuz şehirlerin betonlaşarak doğadan uzaklaşmamıza neden olduğu şu zamanlarda, rahat bir nefes almak amacı ile şehirlerden kaçmak niyetinde olduğumuz aşikârdır. Bunun için şehirlerin doğanın o güzelliği ile iç içe olma özelliğini kaybetmemiş yerlerini gezmeye ve görmeye İzmir’in Yeşilyurt köyünden başlamalısınız. Bu seçiminizde hiç pişman olmayacağınızı söyleyebiliriz.

Yeşilyurt Köyü Manzara
Yeşilyurt Köyü Manzara

Yeşilyurt köyünün sokakları, her bir adımda etrafındaki güzelliklere hayranlık uyandırıyor. Mis gibi temiz havası ile taş evlerle çevrili sokaklarını gezerken buralara gelindiğine, nasıl pişman olunur ki?

Görüntüsü itibariyle köyün en güzel yapısı Taş Mektep olarak geçen, eskiden okul binası olarak kullanılan yapıdır. Köyde ziyaret edilmesi gereken önemli yapılardan birisi de Köyden Kente Teknoloji Müzesi’dir. Müze içinde 18.yy’a ait etnografik parçaların yer aldığı müze çeşitli ülkelerden örnek kalıntılara sahiptir.

Yeşilyurt Köyü Meydanı
Yeşilyurt Köyü Meydanı

Yeşilyurt Lezzetleri

Yeşilyurt köy halkı, aynı zamanda geçim kaynakları da sayılan Zeytincilikten gelir elde ederken, yetiştirdikleri sebze ve meyvelerin köy meydanında satılmasından da gelirlerini sağlıyorlar. Doğal ürünlerin yetiştirilip satıldığı tezgâhlarda neler bulabiliriz?

  • Zeytin,
  • Zeytinyağı,
  • Kekik,
  • Süt ürünleri,
  • Ev yapımı reçeller,
  • Salça
  • Sebze ve meyveler

    Yeşilyurt Köyü Nerede Yemek Yenir
    Yeşilyurt Köyü Nerede Yemek Yenir

Doğal ürünlerden hazırlanan çeşit çeşit yemek lezzetlerini, köy meydanında yer alan restoranlarda tadabilirsiniz. Köy kahvaltısından tutun, mantı ve gözlemesi ile kendine has Çetmi tatlısına kadar birçok lezzeti tatma fırsatı elde edeceksiniz.

Yeşilyurt Köyünde Nerede Konaklanır?

Yeşilyurt köyünde konaklamak için çok fazla sayıda butik otel yer alır. Bazı oteller deniz manzaralı olup spa, sauna, hamam, fitness salonu ve yüzme havuzu gibi sunduğu seçenekleri ile köyde uzun bir süre tatil yapıp konaklamanıza imkân sağlıyorken, bazı oteller de zeytin ağaçları ile çevrili dağ manzarası ile keyifli bir konaklama süresi geçirmenizi sağlıyor.

Yeşilyurt Konaklama
Yeşilyurt Konaklama

Yeşilyurt köyü, sadece yılın belirli zamanlarında değil hem yaz hem de kış ayları için gezilip konaklanacak bir yer olmakla birlikte, dört bir yanının ağaçlarla çevrili bir cennet oluşu aradığınız huzuru ve sağlıklı ortamı sağlamış oluyor.

Yeşilyurt Köyü Nerede?

Hem yeşile doyacağınız hem de huzurlu vakit geçirebileceğiniz Yeşilyurt köyü, Çanakkale’ye bağlı Ayvacık ilçesinde bulunup, İzmir merkeze yaklaşık olarak 236 km, Çanakkkale merkezine 103 km, Ayvacık’a 23 km, Balıkesir’e 54 km ve Bursa’ya 290 km mesafededir.

Yeşilyurt Köyü Tarihi Camii
Yeşilyurt Köyü Tarihi Camii

Yeşilyurt Görülmeye Değer

Yeşilyurt köyünün meydanında yer alan köy kahvesi, yöresel tatları barındıran yemeklerin de bulunduğu bir kahvehane özelliğindedir. Köyde yaşayan kadınlar, sokakların belirli yerlerinde açtıkları tezgâhlarda el emeği ile yaptıkları reçelleri, örgüleri, tarhana ve karadut suyu gibi malzemeleri satıyorlar.

Yeşilyurt Köyü
Yeşilyurt Köyü

Bu tezgâhların varlığı sokaklara ve köyün yaşantısına otantik bir görünüm sağlıyor. Meydanda yer alan diğer dükkânlarda yine magnetler ve süs eşyaları satılıyor. Köyün meydanında eskiden kilise olarak kullanılan şimdilerde cami kullanımında olan yapı, çevresiyle çok güzel bir görünüm ve merkez oluşturmuş.

READ  Bozcaada Gezilecek Yerler | En Güzel Yerlerin Listesi

Benzer Görülmesi Gereken Yerler

Lapseki Gezilecek Yerler

Gezicini

Gökçeada Plajları : Tatile Gidecekler İçin Gökçeada Koyları

Gezicini

Gökçeada Gezilecek Yerler

Gezicini

Ezine Gezilecek Yerler

Gezicini

Çanakkalenin Neyi Meşhur? Ne Yenir ?

Gezicini

Çanakkale’de Gezilecek Yerler Listesi

Gezicini

Çanakkale Cafeleri : Çanakkale’deki En İyi Cafeler

Gezicini

Bozcaada Gezilecek Yerler | En Güzel Yerlerin Listesi

Gezicini

Biga Gezilecek Yerler

Gezicini

Yorum Yaz