Çanakkale’nin güzide ilçelerinden biri olan Ayvacık, 16.yy’da kurulan ve doğal güzellikleri, tarihi kalıntıları ile günümüzde oldukça rağbet gören şirin bir yer olma özelliği taşımaktadır. Günümüzde yerli ve yabancı birçok turistin uğrak yeri olan bu şirin ilçe özellikle yaz döneminde tercih edilme sebebidir. Çevresinde olan illere yakınlığı nedeniyle de hafta sonu kolayca ulaşıp burada vakit geçirmek mümkündür. Durum böyle olunca Ayvacık gezilecek yerler içerisinde nereler olduğundan bahsetmek büyük önem taşımaktadır.
Başlıklar
Assos
Bilmeyenler için Assos, Çanakkale‘nin Ayvacık ilçesinde yer alan bir antik kenttir. Zamanında ünlü filozof Aristo bir dönem burada yaşayıp, bir felsefe okulu kurmuştur. Bu nedenle de felsefe tarihi için de büyük önem taşıyan bir antik kenttir. Bu antik kentin en meşhur ve görülmesi gereken eşsiz yapısı hiç şüphesiz ki Athena Tapınağı’dır. Ege Denizi’nin muhteşem manzarasıyla birleşen Athena Tapınağı turistler tarafından çok tercih edilen yerlerden biridir.
Bunun yanı sıra Assos’ta görülmesi gereken önemli ve tarihi yerlerden bazılarını şöyle sıralayabiliriz:
- Assos Antik Liman,
- Chryse Antik Kenti,
- Babakale ve daha birçok doğal güzelliği görmek için mutlaka Assos’a uğramalısınız.
-
Babakale
Kaz Dağları
Kaz Dağları Nerede ? Nasıl Gidilir? Ziyaret eden herkesi kendine hayran bırakan ve uzun zaman akıllarda yer eden Kaz Dağları bünyesinde barındırdığı birçok mitolojik hikayeleriyle de günümüzde hala popülaritesini koruyan bir yerdir. Ayvacık’a gelip Kaz Dağlarını görmeden gitmek büyük bir kayıp olacağı kesindir. Eşsiz doğal güzellikleriyle gidenlerin pişman olması mümkün değildir. Kaz Dağlarına gidildiğinde Ayazma ve Zeus Atları da mutlaka gezi listesine eklenmelidir.
Şahindere Kanyonu
Şahindere Kanyonu, Kaz Dağları Milli Parkı içerisinde bulunan ve eşsiz doğal güzelliğe ev sahibi olan bir kanyondur. Söylenilene göre bu kanyon bölgede baca görevi görmektedir. Denizden aldığı iyotlu havayı Kaz Dağları’na çıkartmaktadır. Kanyonda envaiçeşit bitki bulunmasının yanı sıra bu bitkileri toplamak kesinlikle yasaklanmıştır Öyle ki bölgeye gidildiğinde yoğun çam ve kekik kokusu herkesi mest etmektedir. Dilerseniz etrafı kayalıklarla kaplı bu kanyonun buz gibi suyunda yüzebilir ya da bu bölgede piknik yapıp muhteşem doğayı izleyebilirsiniz. Piknik yapmanın serbest olmasının yanında ateş yakmanın ise yasak olduğunu belirtmekte fayda var.
Adatepe Köyü
Rum ve Türk kültürünü bir arada görmenizi sağlayacak bu köy günümüzde uzunca bir süredir Kültür Bakanlığı koruması altında yer almaktadır. 1950’lerde nüfusu oldukça seyrekleşerek kullanılmaz izbe bir yer haline gelmiş olmasına rağmen 1980’lerden sonra tekrar hareketlenmeye başlamış. Günümüzde oldukça revaçta olan bu köye gidildiğinde tercihe göre Rum tarzı taş butik otellerde ya da Osmanlı tarzı konaklarda konaklamak oldukça keyiflidir. Ayrıca köye gidenlerin bayıldığı bir lezzet olan otlu dondurma denenmeden dönülmemesi gereken şeylerin başında yer almaktadır.
Afrodit Kaplıcası
Güzellik kraliçesi olarak bilinen Afrodit tarafından bulunduğu düşünülen kaplıca adını da yine kendisinden almaktadır. Rivayete göre Afrodit hastalanıp eski güzelliğini ve gücünü kaybetmeye başlar. Durum böyle olunca Zeus ondan uzaklaşır. Daha sonrasında inzivaya çekilen Afrodit bu kaplıcaya gelerek kaplıcanın suyunda yıkanır ve eski güzelliğine, gücüne tekrar kavuşur. Eski güzelliği yerine gelince bir daha da Zeus’un onu bırakmasından dolayı ona dönmez. Söylenilene göre bu kaplıcanın suyu birçok deri hastalığına da iyi gelip, şifa olmaktadır. Bu yüzden de bölgeye çok sayıda şifa bulmak isteyen yerli ve yabancı turist akını devam etmektedir.
Behramkale
Behramkale Osmanlı Döneminde yapıldığı düşünülen, günümüzde turistler tarafından ziyaret edilen küçük bir köydür. Köyü ilginç kılan yönlerden biri antik kent surları içinde kurulması denilebilir. Sit alanı olarak koruma altında olduğu için bu bölgeye inşaat yapmak yasak ve sınırlı sayıda evin restorasyonuna müsaade ediliyor.
Günümüzde hala antik çağların mimarisini bu bölgede görmek mümkünken, bölge bugüne kadar tarihi dokusunu koruyabilmeyi başarmıştır. Buraya geldiğinizde tarihi sokaklarında gezip aynı zamanda Osmanlı Döneminden kalmış olan bir camii ve köprüyü de ziyaret etmeniz mümkün olacaktır.
Apollon Smintheus
Apollon Smintheus Tapınağı’nın eski adı tarihte Külahlı olarak bilinmektedir. Athena Tapınağı’ndan sonra bölgenin en önemli ikinci yeri demek kesinlikle yanlış olmayacaktır. Helenistik Çağ mimarisini bünyesinde bulunduran tapınak oldukça etkileyici kabartmalarıyla bugün hala gizemini korumaya devam etmektedir.
120 metre uzunluğunda olduğu düşünülen bu kabartmaların çıkarılması süreci hala devam ederken henüz çok az bir bölümü gün yüzüne çıkarılmasına rağmen bu sınırlı görülebilen kabartmalar bile ziyaretçileri fazlasıyla kendine hayran bırakmaktadır.
Hüdavendigar Camisi
Ayvacık ilçesinde yer alan Hüdavendigar Camisi tek kubbeli oluşu, minaresinin bulunmayışı ve surların içinde inşa edilmesi gibi nedenlerden dolayı Osmanlı Dönemi’nin önemli mimari örneklerinden biri olarak kabul edilmektedir. Türk İslam mimarisini en iyi şekilde yansıtan yapılardan biri olarak görülmektedir. Buraya hakimiyetin I. Murat zamanında sağlandığı bilinmektedir. Hatta caminin asıl adı Murat Hüdavendigar Camisi olarak geçmektedir. Burası da Ayvacık’a yolu düşen herkesin mutlaka ziyaret edip, gezmesi gereken yerler arasında bulunmaktadır.
Bayramiç Çevresindeki Gidilecek Yerler
- Çanakkale’de Gezilecek Yerler
- Çanakkalenin Neyi Meşhur? Ne Yenir ?
- Gökçeada Gezilecek Yerler
- Ayvacık Gezilecek Yerler
- Bayramiç Gezilecek Yerler
- Gelibolu Gezilecek Yerler
- Eceabat Gezilecek Yerler
- Çan Gezilecek Yerler
- Lapseki Gezilecek Yerler
- Biga Gezilecek Yerler
- Balıkesir Gezilecek Yerler