Başlıklar
Blaundus Antik Kenti
Blaundus’un eski şehri, deneyimleri, yapısı ve mühendisliği ile Anadolu açısından muhtemelen en büyüleyici eski şehir topluluğudur. Ege yöresinin antik kent toplulukları ve kayıtlı noktaları arasında, Uşak kenti sınırları içindeki eski Blaundus kenti, uzay bilimi fotoğrafçılığını seven kişiler tarafından düzenli olarak ziyaret edilmektedir.
Eski Blaundus kenti, Anadolu’nun en büyük kaya mezar odası topluluğunun bulunduğu kentin üç tarafı vadiyle çevrili bir vadiye doğru uzanan, kara kütleli bir yükseltiye dayanıyordu. Bu vadi Ulubey körfezi ile anılsa da vadinin diğer adı Büyük Uşak Kanyonları olarak anılır. Yazıda ayrıca Makedonya şehri olarak da anılan antik Blaundus şehri, Uşak’a sadece 43 km uzaklıktadır. Daha sonra İnay kasabasında tren istasyonunu geçtikten sonra sokağın sağ tarafında toprak rengi bir tabela vardır.
Blaundus Antik Kenti Giriş Ücreti Ve Ziyaret Bilgileri
Eski Blaundus şehrine ekstra bir ücret alınmaz. Bunun neden olduğu hakkında en ufak bir fikrimiz olmasa da geçiş masrafı yoktur. Bununla birlikte, eski şehre açılan kapılar 15 Nisan ile 2 Ekim arasında 09:00 ile 19:00 arasında, 3 Ekim ile 14 Nisan arasında ise 08:00 ile 17:00 arasında bir yerdedir. Eski şehrin hiçbir yerinde bistro veya tarihi merkez mağaza olmadığı için buraya gelirken yanınıza su almanızı tavsiye ediyoruz. Sülümenli beldesinin karşısında olsa da buradan kasabaya ulaşmak için bir çaba sarf edecektir.
Eskimiş Blaundus şehrine öğleden sonra erken saatlerde kendinizi harika hissetmek ve yazın kavurucu uzun dönemlerinin sıcağına yenik düşmemek için gelmemelisiniz. Çünkü etrafta dinlenebileceğiniz veya gölgede kalabileceğiniz bir ağaç yok. Yine de dediğimiz gibi, burayı farklı zamanlarda ziyaret edeceğinizi varsayarak yanınıza su, bone veya şemsiye almayı unutmamalısınız.
Blaundus Ya Da Blaundos Ne Demek Ve Adı Nereden Geliyor?
Kentin en ücra köşelerinde bulunan ‘Blaundus’ veya ‘Blaundos’ adının Luvi dilinden geldiği tahmin ediliyor. Öneminin ‘Asmalı, Asmalı’ olduğu iddia edilir . Aynı şekilde Yunanca’da ‘eğim’ anlamına gelen bir kökten türemiş olarak da görülür. Bu kök ayrıca antik Blaundus kentinin alanına da uyar. Tespiti mümkün kayıtlar, madeni paralar, gravürler gibi kaynaklar incelendiğinde bu noktanın adının beklenmedik bir şekilde oluştuğu görülür.
Hellenistik sikkelerde Blaundus’tan ‘Mlaundos’ olarak bahsedilir. Roma dönemine ait sikkelerde şehrin adı ‘Blaundeon’ olarak geçmektedir. Ünlü coğrafyacı Strabon, Frig yöresinin sınırında Blaudos adlı bir Lidya kentine atıfta bulunmuştur. HANIM. İkinci yüzyılda, (İskenderiyeli Ptolemy), Blaundus şehrinin belirli alanını kapsam ve boylam seviyeleri ile vermiştir.
1482 yılında İtalyan araştırmacı Francesco Berlinghieri, yaptığı incelemede şehrin adını ‘Blaendro’ olarak göstermiştir. Bu tarihten günümüze kadar antik Blaundus kenti Bleandro, Blandirus, Bleandrus gibi isimler altında kalmıştır.
Blaundos Veya Blaundus Antik Kenti Kazıları
Sadece 1995 yılında Blaundus veya Blaundos eski şehir alanı, olarak, altı haftalık kaldırma Uşak Müzesi tarafından yapıldı. Bu kaldırma eski şehirde asıl ortaya çıkarılması işidir. Bu açığa çıkarmak olarak, Ceres Tapınağı veya Demeter Tapınağı olarak bilinen yapı mezardan çıkarılmış ve tasarım kareler ortaya çıkarılmıştır. Alman A. Kayıtları, 1999, 2000 ve 2002’de burada yüzey çalışmalarını yönetti.
Bu incelemeler son derece geniş ve 2006’da dağıtıldı. 2016’da, Blaundus’un eski şehrinde, düzenlemeden temizliğin kurulmasına kadar bir dizi çalışma yapıldı. Ortaya çıkarma ve ıslah çalışmaları beklentisiyle yapılmıştır. 2018 mezardan dönemde, kaldırma çalışmaları Uşak İl Genel Meclisi ve Ulubey Kaymakamlığı yardımıyla tekrar başladı. Bu kazılar sırasında, başlangıçtan itibaren iki metreye yakın bir mesafe ile orta cadde hizasına kadar inilmiş ve kanalizasyon iskeletinin bir parçası ortaya çıkarılmıştır.
Blaundus Kaya Mezarları
Antik kentin üç tarafında vadinin yamaçlarında 2, 10 ve 12 adet taş mezar odası bulunmaktadır. Taş mezar odaları tonozlu yapıda olup, ihtisas odaları ve sabit taş tabutlar halindedir. Bu zamana kadar hazine avcıları bu noktalara çok büyük zararlar vermiştir. Ayrıca taş mezar odalarının bölmelerinde kırmızı, yeşil ve mavi tonlarında pek çok bitki ve yaratık teması yer almaktadır.
-
Uşak’ta Keşfedilecek Yerler
- Karahallı Gezilecek Yerler
- Banaz Gezilecek Yerler
- Uşak Gezilecek Yerler : Muhteşem Görülecek Yerler
- Eşme Gezilecek Yerler : Kilimleri ile Meşhur İlçe
- Taşyaran Vadisi Tabiat Parkı ve Uşak Kamp Alanı
- Blaundus Antik Kenti : Uşak’ta Tarihi Antik Kent
- Uşak Arkeoloji Müzesi
- Sivaslı Gezilecek Yerler
- Manisa Gezilecek Yerler