Image default
Nevşehir

Derinkuyu Yeraltı Şehri : Nevşehir’de İnsan Eliyle Kazılmış Yeraltı Şehri

Derinkuyu Yeraltı Şehri

Derinkuyu Yeraltı Şehri
Derinkuyu Yeraltı Şehri

Nevşehir– Niğde karayolu güzergahı üzerinde bulunmakta olan Derinkuyu Yeraltı Şehri Nevşehir‘in 30 km uzağındaki Derinkuyu ilçesinde bulunmaktadır. Burada büyük bir topluluğu içerisinde barındıracak mekanlar yer almaktadır. Derinkuyu görülmeye değer olup, içinde gezip dolaşan herkesi büyüleyen inanılmaz bir atmosfere sahip.

Derinkuyu Yeraltı Şehri
Derinkuyu Yeraltı Şehri

Asur kolonilerinden de izler taşıyan bu şehir Mezopotamya üzerinden Kayseri’ye ve ardından Kapadokya’ya gelmiş olan ilk Hristiyanların yaşadıkları bilinmektedir. Girişi hiç de kolay olmayan bir şekilde bulunan gizlenmiş bu yeraltı dünyası, buraya sığınan ilk Hristiyanları Arap akıncılardan ve Romalı askerlerden korumuştur.

Derinkuyu Yeraltı Şehri
Derinkuyu Yeraltı Şehri

1830’lara kadar Kapadokya bölgesi yeryüzünde dahi yerleşim alanı bulunmazken yeraltında yaşam olduğu söylenmektedir.

Derinkuyu Yeraltı Şehri Haritası
Derinkuyu Yeraltı Şehri Haritası

Derinkuyu Yeraltı Şehri Ne Zaman Bulunmuştur?

Şehrin bulunması tesadüfen 1963 yılında olmuştur ve şehir 1967 yılında ziyarete açılmıştır. O tarihten bu zamana 4 kilometre alana sahip şehrin sadece 2,5 kilometrekarelik 8 kat temizlenmiş ve ziyaretçilerine açılmıştır. Tüm katların temizlenmesi durumunda 85 metreyi bulan bir derinliğin ortaya çıkacağı düşünülmekle beraber kat sayısının 12 – 13’e çıkacağı tahmin edilmektedir.

Derinkuyu Yeralti Sehri Nevsehir
Derinkuyu Yeraltı Şehri Nevşehir

Derinkuyu Yeraltı Şehrinin Tarihçesi

Kesin bir tarih olmamakla birlikte, ilçenin eski yerleşim alanı olduğu düşünülmektedir. M.Ö 3000 yıllarına kadar uzanan bir geçmişe sahip olduğu düşünülen Derinkuyu Yeraltı Şehri’nin eski adı Malako’dur. Bu toplum tarih boyunca dışarıdan gelenlerle kaynaşmış isim ve din değişimine uğrayarak Kapadokya adını almıştır.

Bu bölgeye Türklerin gelişi 1071 Malazgirt Meydan Muharebesi’nin ardından başlamıştır. Derinkuyu adının verilme sebebi; bölge halkının su ihtiyacını 60- 70 metre derinliğindeki kuyulardan karşılamalarından dolayıdır. Derinkuyu Yeraltı Şehri 1967 yılında turizme açılmış olmakla beraber 8 katlıdır. Bu ilçede Bizans Döneminden kalma dünyanın ilk akıl hastanesi olarak adlandırılan Ara Maryeros Yeraltı Manastırı olduğu biliniyor.

READ  Nevşehir Uçhisar Kalesi : Dünya Kültür Mirası Kapadokya'da
Derinkuyu Yeraltı Şehri
Derinkuyu Yeraltı Şehri

Derinkuyu Yeraltı Şehrinin Özellikleri

Günümüzde Kapadokya bölgesinin en büyük ve görkemli yeraltı şehri olma özelliğini taşımaktadır. Bu şehrin gizeminde tılsımlı bir yolculuğa çıkılır. Dikkat çeken ilk nokta şehre girmeden önce karşılaşılan 9 metre 15 santimetre uzunluğundaki devasa boyutta Atatürk heykeli vardır.

Derinkuyu Yeraltı Şehrinin Özellikleri
Derinkuyu Yeraltı Şehrinin Özellikleri

Ülkemizde uzunca bir zaman en uzun Atatürk heykeli unvanındadır. Bu heykelde Kapadokya’nın sarı taşı adı verilen özel bir taş kullanılmıştır. Şehre gelindiğinde bu şehir turizme açılmadan önce bölge halkınca depo vazifesi görmektedir ve temizlik çalışmaları ardından ziyarete açılmıştır.

Derinkuyu Yeraltı Gezilecek Yerler
Derinkuyu Yeraltı Gezilecek Yerler

Genel anlamda günlük hayatta genellikle ilk katlar kullanılmıştır fakat savaş yıllarında sürgü kapı ardında kalan kısım da sığınak görevini üstlenmiştir.

8 katı açık 12 kattan oluşan 54 metrelik yapının yalnızca %20’lik kısmı gezilebilmektedir. Til Tepesinden nöbetçi askerler aracılığıyla yakılan ateş dumanı düşmanın gelmekte olduğunu belirtmekle birlikte insanlar yeraltı şehrinin bir çok ayrı girişinden kendilerini korumaya almaktadırlar.

Derinkuyu Yeraltı Şehrinin Bulunduğu Coğrafya

Nevşehir ilinin güneyinde yer almakta olan Derinkuyu ilçesinin doğusunda Kayseri, kuzeybatısında Acıgöl, güneyinde Niğde, kuzeydoğusunda Ürgüp, kuzeyinde Nevşehir, batısında Aksaray bulunmaktadır.

Derinkuyu Yeraltı Şehri
Derinkuyu Yeraltı Şehri

Niğde’ye 50 km, Aksaray’a 80 km, Nevşehir’e 30 km ve Kayseri’ye 110 km uzaklıktadır. Derinkuyu ilçesinin yüzölçümü 445km olmakla birlikte rakımı da 1300 metredir. İlçenin bulunduğu arazi çoğunlukla düz olup ormanlık alanı bulunmamaktadır.

Bitki örtüsü step adı verilen ilkbahar yağışlarıyla birlikte yeşeren ve yazın kuruyan cılız ot topluluklarından oluşan bozkırdır. Turizm gelişme göstermektedir, tarım ve hayvancılık öne çıkan geçim kaynağıdır.

Derinkuyu Yeraltı Şehri Katları

Yeraltında bulunan bu şehre dar bir geçitten girilir ve 1. kat yerin 5 metre aşağısında bulunmaktadır. Mutfak, ahır, şaraphane ve oturma salonlarının bulunduğu bu kat şehrin en üst katıdır.

  1. kata inildiğinde erzak depoları, ilk katta karşılaşılan oturma odaları, ahır ve mutfak bulunmaktadır. 3. katta ise havalandırma boşluklarının merkezi ve şehri diğer katlardan ayıran özelliğini taşıyan Misyoner Okulu yer almaktadır.

    Nevsehir Derinkuyu
    Nevşehir Derinkuyu

Bu katta aynı zamanda haç şekilli kilise, mezarlık ve günah çıkarma alanları bulunmakla beraber şehrin ortak toplanma alanıdır. Yan yana 4 kişinin yürüyebildiği 2 metre yüksekliğinde diğer yeraltı şehirlerine giden bir kapının olduğu düşünülen bir tünel bulunmaktadır.

  1. kat güvenlik ihtiyacı duyulan ve korku hissedilen esrarengiz bir havaya sahip alandır. Bu sebepten midir bilinmez sığınma yerleri de bu kattadır. Aynı zamanda su kuyuları, mezarlar ve sarnıçlar da karşınıza çıkmaktadır. Bu kattan merdivenle inilen 5. kat dağıtım merkezi gibi görünen ve şehri birleştiren bir yapıdadır. Yedinci kata inen bir tünel mevcuttur. Bu tüneli ise 6. kat oluşturur.

    Derinkuyu Yeraltı
    Derinkuyu Yeraltı

Tünel üzerinde 5 odacık oyulmuş şekilde yer almaktadır. Buradan sonra bir insanın zorlukla geçeceği dar tüneller başlamaktadır. 7. kata gelindiğinde şehrin en geniş bölgesi ortaya çıkmaktadır. Bu katta yine mezarlık, toplantı odası, kilise ve yeryüzüyle bağlantısı bulunmayan bir su kuyusu vardır. Son olarak 8. kat ziyaret edilebilecek son kattır. Buraya kadar gelinen kısımlar Derinkuyu Yeraltı Şehrinin sadece küçük bir kısmıdır.

Derinkuyu
Derinkuyu

Derinkuyu Yeraltı Şehri Giriş Ücreti

Derinkuyu Yeraltı Şehrine giriş ücreti 60 TL’dir. Fakat Plus Müze kart kullanıcısı iseniz sınırsız ziyaret hakkınız vardır veya sadece müze kartınızla bir yılda 2 kez ziyaret hakkınız vardır.

Ziyaret Sezonları

Nisan- Ekim ( yaz) 08.00 – 19.00

Kasım – Mart ( kış ) 08.00 – 17.00

Derinkuyu Yeraltı Şehri Hikayesi

Derinkuyu yerli kuyu halkının nesilden nesle anlattığı Derinkuyu Yeraltı Şehri hikayesine göre geçmiş zamanlarda Derinkuyu bölgesinde yaşayan meleklerin olduğu söylenmektedir. Melekler göklerden bu bölgeye uçarak gelip burada ülke kurmuşlardır. Kısa bir süre sonra meleklerin ardından bu bölgeye cinler musallat olmuşlardır.

Nevşehir Derinkuyu Yeraltı Şehri
Nevşehir Derinkuyu Yeraltı Şehri

Cinlerle periler arasında meydana gelen savaşlar, meleklerin yeraltı şehrini büyülerle inşa etmeleri sonucu son bulmuştur ve Derinkuyu Yeraltı Şehri ortaya çıkmıştır. Derinkuyu Yeraltı şehrinin hikayesinin doğruluğu kanıtlanmamakla birlikte Kapadokya’nın altında buna benzer bir çok yeraltı şehri olduğu düşünülmektedir.

Nevşehir ile alakalı diğer yerler

READ  Ürgüp Gezilecek Yerler : Muhteşem Yerlerin Listesi !

Benzer Görülmesi Gereken Yerler

Ürgüp Gezilecek Yerler : Muhteşem Yerlerin Listesi !

Gezicini

Temenni Tepesi : ve Muhteşem Manzarası

Gezicini

Paşabağları Müze ve Ören Yeri

Gezicini

Ortahisar Kalesi : Kapadokya’nın En Büyük Peri Bacası

Gezicini

Nevşehir Uçhisar Kalesi : Dünya Kültür Mirası Kapadokya’da

Gezicini

Nevşehir Kalesi : Kayaşehir Nerede Nasıl Gidilir ?

Gezicini

Nevşehir Gezilecek Yerler : Mutlaka Görmeniz Gereken Yerlerin Listesi !

Gezicini

Kızılçukur Vadisi : Nevşehir’de Kızılçukur Günbatımı Vadisi

Gezicini

Kapadokya Gezilecek Yerler : Muhteşem Yerler Listesi

Gezicini

Yorum Yaz