Başlıklar
Serinhisar Gezilecek Yerler Serinhisar ilçesi Yatağan kasabası güneyinde mezarlık içinde küçük tepenin güneydoğu kısmının bitişiğine yapılmıştır. Mezarlık ana giriş kapısı tam karşısında yer alıyor. Türbenin, namaz kılınan mescit bölümü ile sandukaların yer verildiği mekanlar şeklinde oluşur. 14. yy yapısı olarak bilinmektedir.
Ege bölgesi üzerinde yer almakta olan Denizli ilinin en güzel ilçesinden biri olan Serinhisar genel olarak ismini her yıl Temmuz aylarında düzenlenen Leblebi festivaliyle duyurur. Serinhisar ilçesi en büyük geçim kaynağıysa Leblebi olarak biliniyor. İlçe üzerinde büyük miktarda üretilip, satışı da yapılmaktadır. Denizli – Antalya kara yolu arasında bulunan Serinhisar ilçesi toplam nüfus olarak 15 bin civarında olmaktadır.
Tarih
Serinhisar ile çevresi, Oğuzlar kolu olan Avşarlar tarafından kuruldu. İlçe sırasıyla Kepez, Yerlikaya, Karaağaç ve Kızılhisar isimlerini aldı. Hatta 1671 ile 1672 yıllarında burayı gezmiş olan Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi “Karaağaç ovasından” (Kızılhisar) bahsi geçer.
Serinhisar Ulaşım
Serinhisar ile Denizli arası toplam uzaklık: 36 km’dir. Serinhisar, Acıpayam arasında belirlenen uzaklık: 20 km’dir. Serinhisar- Tavas arası uzaklıksa toplam 24 km’dir.
Yatağan Yaylası
Yatağan ismi Yatağan Baba türbesi metfununun bulunduğu yatır, Selçuklu uç beyliğinden olup 1199 yılında yaşayan ve bu bölgeyi fetih edip Türkler tarafına geçmesi sağlanmıştır. Asıl ismi Osman Bey olan Yatağan Baba 1223 tarihinde öldüğü için mezar taşına yazılmıştır. Serinhisar ilçesi uzaklığı 12 km olarak biliniyor. Yol asfalt oluşumludur.
- Altyapı ile üst yapısının eksiklik konusu belediye tarafından 2000 yılında tamamlanmıştır.
- Su, elektrik, çadır, piknik alanları, duş, restoranlar, kasap, market, vs. spor alanları da mevcuttur. Su konusunda oldukça zengindir.
- Orman ile kaplı, engebeli bir yayla oluşumudur. Yatağan Bıçak Festivali bir bölümünü burada yapılıyor.
- Yatağan ile Honaz ilçelerini birbirlerine bağlayan asfalt yolun üzerinde yer almaktadır. 1100 m. rakım yayla karaçam, ardıç ve kızılçam ağaçlar bol miktarda vardır. Denizli- Antalya otoyolunu takip edip Serinhisar noktasına geldikten sonra soldaki yola dönüp Denizli Yatağan noktasına ulaşabilirsiniz.
Yayla orman turizmi bakımından insan sağlığına artı şekilde hizmet etmekte olan zenginliğe sahip olmaktadır. Ayrıca kasabanın imalatının olduğu bıçaklar ile her yıl Yatağan Belediyesi tarafından Ağustos ayının ilk pazar günü ( 5- 6 Ağustos tarihlerinde ) Kefe Yayla bölümünde bıçak festivali düzenleniyor.
Leblebi ve Kültür Festivali
2001 yılından bu güne kadar geleneksel olarak yapılmakta olan bu festival ilçede de “Çamlık” denilen bölge üzerinde her yılın Temmuz ayında düzenlenmektedir. Ayrıca festival de konserler de veriliyor. Zanaat örnekleri, el işlemeleri: Kasabaya özgü olan keçi kılı ve yün ile yapılan kilim dokuması, süs torbası, heybe dokuması yapılır.
Tahta kaşık oymacılığının da yapılmasıyla günümüzde örnekleri maalesef ki azalmıştır. İlçe merkezi üzerinde ve meskun olan tarihi eserlerle dikkat çekmemesinin yanı sıra arkeolojik alan da saha çalışmasının yapılması için de bakir bir alan olarak bilinir. Serinhisar Gezilecek Yerler Yörük kültürü ögesi sonradan entegre olmuş olan bu bölgede yapılmış olan toprak tabakalarında incelenmesiyle zamanlandırılmasıyla ilgili olmaktadır.
Muğla bölgesi kestirme yollarını da barındıran bu coğrafya MÖ 600’ler de ormanlık olduğunun tahminidir.