Başlıklar
Aybastı Gezilecek Yerler
Ordu’nun ilçesi olan Aybastı, il merkezine 95 km uzaklıkta yer alıyor. Ordu’nun güney kısmında yer alıyor. Denizden uzak bir ilçedir. Denize uzaklığı ise 52 kilometredir. Canik dağlarının yamaç bölgesinde kurulu olan bir şehirdir.
Arazi yapısı bakımından engebeli bir araziye sahiptir. 730 metre rakıma sahiptir. Aybastı’da Karadeniz iklimi hakimdir. Fakat yüksek kesimlerde İç Anadolu iklimi etkilidir. Ekonomik kaynakları arasında tarım ve hayvancılık yer alıyor. Fındık, patates üretimi yapılıyor. Aybastı gezilecek yerler listesine eklediğiniz her nokta akıl almaz bir güzelliğe ve yeşilin bütün tonlarına sahip olacaktır.
Tarihi
Aybastı bölgesinde Pontus Krallığı’na ait izler görmek mümkündür. Tarihte M.S. 70’li yıllarda Aybastı Peçenekler ve diğer birçok Türk boyları tarafından işgal edilmiştir. Osmanlı dönemlerinde bu bölgeye ”Bölük-i Fidaverende” ismi verilmiştir. 1900 yılında ise ”İbasda” ismi verildi. Daha sonraları ise bölgenin ismi ”Aybastı” olarak değiştirildi. Aybastı ilçesinde birçok gezilecek yerler bulunuyor. Bunlar;
- Kent Ormanı
- Tepe Mağarası
- Büyük Hamam
- Küçük Hamam
- Perşembe Yaylası
- Kümbet
- Çiseli Şelalesi
- Koçalan Şelaleleri
- Uzundere Şelalesi
- Karga Tepesi
- Alacalar Deresi
- Akoluk Köprüsü
- Kabaktepe Mesire Alanı
- Şeyh Hasan Türbesi
- Kayadibi Yaylası
- Serender
- Kutlu Doğmuş Türbesi
Kent Ormanı
Kent ormanı 2015 yılında hizmete açılmıştır. Siraç Yaylası’nda yer almakta ve ilçe merkezine 13 km mesafededir. Kent ormanı içerisinde bungalov evler, restoranlar, piknik alanları yer alıyor. Ordu şehir merkezine uzaklığı ise 101 km’dir.
Perşembe Yaylası
Perşembe Yaylası’nın ilçe merkezine olan uzaklığı 12 km’dir. 1991 yılında Turizm Merkezi olarak ilan edilmiştir. Özellikle yaz aylarında milyonlarca kişi tarafından ziyaret ediliyor. Yayla içerisindeki yerleşim eski zamanlara kadar dayanıyor. Yayla içerisinde market, restoran, alışveriş merkezi, kasap gibi yerlerde bulunuyor. Ziyarete gelen insanlar birçok ihtiyacını buralardan karşılayabiliyor. Rakım 1360 metredir. Aynı zamanda burada geleneksel yayla şenlikleri de yapılıyor.
Yayla şenlikleri geçmişten günümüze kadar düzenleniyor. Şenlikler esnasında yağlı güreşler, konserler, at yarışları, spor etkinlikleri düzenleniyor. Ünlü güreşçiler bu yağlı güreşlerde yer alıyor. Bu şenlikler her yıl Temmuz ayının son haftası düzenleniyor. Şenliklere yüzbinlerce insan katılım sağlıyor. Şenliklerde off-road yarışları da düzenleniyor. Yayla içerisinde bulunan gölette alabalık ve sazan balığı da avlanıyor.
Çiseli Şelalesi
Çiseli Şelalesi Aybastı ilçesine 13 km uzaklıkta yer alıyor. Rakımı 1352 metre. Akarsular kümbet deresinde toplanıp, buradan 3 km aşağıya dökülüyor. Çiseli Şelalesi 15 km yüksekliğe ve 10 metre genişliğe sahiptir.
Koçalan Şelaleleri
Koçalan Şelaleleri Aybastı ilçesine 18 km uzaklıkta yer alıyor. Bu şelalelere ulaşmak için belirli mesafe araç ile kalan mesafe ise yürüyerek gitmek gerekiyor. Ortalama olarak 3 – 4 km yürüme mesafesi mevcuttur. Bu şelaleler her mevsim gür bir şekilde akıyor.
Uzundere Şelalesi
Uzundere şelalesi Aybastı ilçe merkezine 20 km uzaklıkta yer alıyor. Rakımı 1200 metre. Toplam 7 şelaleden oluşuyor. Uzundere Şelalesi 90 metre yüksekliğe ve 3 metre genişliğe sahiptir. Türkiye’de en uzun şelale olarak biliniyor. Birçok insan tarafından sıklıkla ziyaret edilen bir şelaledir. Şelale bölgesinde piknik alanları, oturma alanları da yer alıyor.
Kabaktepe Mesire Alanı
Kabaktepe mesire alanı Aybastı ilçe merkezine 11 km mesafeye sahiptir. Siraç yaylası mevkiinde yer alıyor. 1360 metre yükseltiye sahiptir. Buraya giriş ise ücretlidir. Mesire alanı içerisinde lokanta, spor alanları, yürüyüş parkurları, tuvalet, kamelyalar, mangal sistemleri yer alıyor. Ayrıca mesire alanı içerisinde Paintball tesisi ve yürüyüş alanları da yer alıyor.