Image default
Genel

Aşiyan Müzesi: Edebiyatın Müzesi

Türkiye’nin ilk edebiyat müzesi olma özelliğine sahip Aşiyan Müzesi, bugüne dek gördüğünüz tüm müzelerden oldukça farklı. Farsçada “yuva” anlamına gelen Aşiyan, gerçekten de 1906 ve 1915 yılları arasında önemli şairlerimizden Tevfik Fikret’in yuvası idi. Zaten ona bu ismi de Tevfik Fikret vermişti. Şairin ömrünü tamamladığı 1915 senesine kadar birçok güzel şiir bu dört duvar arasında yazıldı, bahçesinde edebi sohbetler yapıldı. 1945 senesinde ev İstanbul Belediyesi tarafından bir müzeye dönüştürüldü, ismine de “Edebiyat-ı Cedide Müzesi” denildi. 1961 senesinde ise Tevfik Fikret’in vasiyeti üzerine naaşı, biricik evi Aşiyan’a nakledildi ve o tarihten sonra da burası “Aşiyan Müzesi” ismiyle anılmaya başlandı.

İstanbul’un en göz alıcı semtlerinden olan Bebek’te, muhteşem Boğaziçi manzarasına şahitlik eden bir konumda ve kendi adını taşıyan Aşiyan Yokuşu’nda bulunan müze, edebiyatın büyülü dünyasına adım atmak isteyenlere sakin ve etkileyici bir ziyaret noktası sunuyor. Şairin kendi elleriyle tasarladığı, içini büyük bir özenle restore ettiği evi, gerçekten de son derece huzurlu bir atmosfere sahip.

Aşiyan Müzesi’nin Bölümleri

Aşiyan’ın ikinci katı, Tevfik Fikret’e ait özgün eşyalara ayrılmış. Ziyaretçiler kitaplar, fotoğraflar, mektuplar, el yazmaları ve şiirler arasında dolaşırken, şairin kendi el yazısı ile aldığı bazı notlara da tanıklık etme fırsatı buluyorlar. Sergilerde yer alan interaktif alanlarda ise edebiyatın gücünü deneyimleyerek, Tevfik Fikret’in eserlerine başka bir gözle bakmayı öğreniyorlar.

Tevfik Fikret’in çalışma odasında, Şehzade Abdülmecit Efendi’nin şairin “Sis” isimli şiirinden ilhamla yaptığı ve şiirle aynı ismi taşıyan tablosu da görülmeye değer.

Şairin yatak odasında ise, ölümünden sonra Mihri Müşfik Hanım tarafından alınmış olan yüz maskı yer alıyor.

Edebiyat-ı Cedide Odası: Müzenin birinci katında yer alan oda Edebiyat-ı Cedideci’lere ayrılmış. Şairin aynı zamanda dinlenme odası olan bölümde çok sayıda şair dostunun fotoğrafları yer alıyor. Odanın en sevilen detaylarından biri de Recaizade Mahmut Ekrem’in yağlıboya portresi.

READ  Helal Otel: İslami Tatil İçin Doğru Adres

Abdülhak Hamit Tarhan Salonu: Abdülhak Hamit’e ait kişisel eşyaların sergilendiği salonda çalışma masası, koltuklar, tablolar ve fotoğraflar yer alıyor.

Şair Nigâr Hanım Odası: Kadın şairlerimizden Nigâr Hanım’a ait kitapların, fotoğrafların, şahsi eşyaların ve arşivlerin sergilendiği odadaki tüm eşyalar, şairin oğlu tarafından müzeye bağışlanmış.

Aşiyan Müzesi’nde ayrıca kazan, davlumbaz gibi malzemelerin yer aldığı Mutfak ve Çamaşır Odası, ailenin kullandığı Yemek Odası, ünlü şairin balmumu heykelinin de yer aldığı Salon Bölümü ve Tevfik Fikret’in özel olarak yaptırdığı süs havuzunun baş köşede olduğu, güzelim çiçekler ve ağaçlarla bezeli bahçesi de ziyarete açık.

Ziyaretçilerini adeta zamanda bir yolculuğa çıkaran Aşiyan Müzesi, her anlamda Tevfik Fikret’in ince zevkini yansıtan detaylarla bezeli. En küçük ayrıntısına kadar planlanan Aşiyan, şairin hayallerinin gerçeğe dönüştüğü çok özel bir yer. Hatta evin planlarını ve orijinal çizimleri de bugün hala sergileniyor.

Tevfik Fikret’in hayatının önemli bir bölümüne tanıklık etmek, Tanzimat dönemi sanatçılarının eserlerini ve eşyalarını görmek isteyen edebiyat tutkunları, Aşiyan’ı mutlaka ziyaret etmeliler.

Benzer Görülmesi Gereken Yerler

Yüzlerce Yıllık Geçmişiyle Tavla Oyunu

Gezicini

Yeni Foça Otel

Gezicini

Villa Kiralamanın Avantajları ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Gezi Cini

Uçak Bileti Nasıl İptal Edilir?

Gezicini

Türkiye’nin Kiralık Minibüsleri

Gezi Cini

Şişme Botlarla Balık Tutmanın Keyfi

Gezi Cini

Şikayet Merkezi’nde Şikayet Nasıl Yazılır?

Gezicini

Seyahati daha ucuza getirme yolları: 7 İpucu

Gezi Cini

Şehrin Gürültüsünden Uzak Bir Hafta Sonu İçin Kiralık Dağ Evleri

Gezicini

Yorum Yaz