Başlıklar
Altınordu Gezilecek Yerler
Ordu ilinin merkez ilçesi olarak karşımıza çıkan Altınordu, tarihi ve doğal güzellikleri ile dikkatleri üzerine çekmeye başlamıştır. Özellikle son dönemlerde artan turist sayısı ile birlikte Ordu merkezde birçok kullanım çeşitli işlevler kazanabilmiştir. Ordu ili içerisinde görülmesi gereken pek çok ilçe vardır. Ancak Altınordu ilçesi Ordu merkezde yer alması sebebiyle mutlaka gelinmesi gerekli olan bir ilçedir. Altınordu gezilecek yerler ziyaretçilerine güzel bir gezi keyfi yaşatabilir, lezzetleri tatları deneme fırsatı yakalayabilirsiniz.
İbrahim Paşa Camii
İlçe merkezinde bulunan bu cami 1800 yılı içerisinde atik İbrahim Paşa tarafından inşa ettirilir. Ayrıca orta camisi olarak da adlandırılan bir mimari eserdir. İbrahim paşa camii ordu ili içerisinde ilk inşa edilen camii olarak da biliniyor. Aynı zamanda bu caminin Selçuklu mimarisi özelinde inşa edilmek istendiği aktarılır. Zengin motiflerinin olması sizleri tarih içerisinde bir yolculuğa çıkaracaktır. Aynı zamanda süslü bir mihrabı da vardır. Mimarisi ile ilgililere önemli bilgiler verebilen camiler içerisinde gösterilebilir. Bu cami günümüzde ibadete açıktır. Haftanın her günü ziyaret edebilirsiniz.
Paşaoğlu Konağı ve Etnografya Müzesi
İlçe merkezinde bulunan bir başka yapı ise paşa konağıdır. Bu konak Selimiye Mahallesi Boztepe yolu üzerinde bulunur. Ayrıca 1896 yılında Paşaoğlu Hüseyin Efendi vasıtasıyla İstanbullu bir mimara yaptırıldığı aktarılır. Konak zengin bir taş işçiliğinden beslenilerek hazırlanmıştır. Üç katlı bir yapı olarak karşımıza çıkar. Aynı zamanda paşa konağı 1987 yılı içerisinde restore edilerek müze şeklinde kullanıma açılmıştır. Konağın giriş katında idare bölümü bulunurken müzenin ikinci katında ise etnografik eserler ile karşılaşabilirsiniz. Üçüncü katında ise 19.yüzyıla ait olan eserler sergilenir. Müze içerisinde 1567 etnografik eserler karşılaşabileceğiniz gibi 234 tane de arkeolojik eser vardır. Ayrıca 1287 sikke de bu yerde bulunur.
Taşbaşı Kültür Merkezi
İlçe merkezi içerisinde yer alan bu kültür merkezi Taşbaşı mahallesine bağlıdır. Aynı zamanda burası Rumlar tarafından 1853 yılı içerisinde inşa edilmiştir. Öncelikle bir kilise olarak inşa edilir. Kilise dikdörtgen bir modelde yapılmış olup kilisenin doğu kısmında büyük bir apsis vardır. Yanlarında ise iki tane küçük apsis bulunduğu ifade edilebilir. Kentsel sit alanı içerisinde kalan bu koruma altına alınan kilise günümüz de oldukça iyi bir durumdadır. 2000 yılından beri de tarihi kilise kültür merkezi olarak kullanılmaya devam ediyor.
Bozukkale
Bir başka dikkat çekici yapı ise ordu samsun karayolu üzerinde yer alan ve ilçe merkezine 2 km uzaklıkta olan deniz kıyısında bir yapıdır. Bozukkale’nin asıl adı ise cotyora olarak bilinir. Burası ordu ili içerisindeki ilk kuruluş yeridir. Ayrıca 11.yüzyılda da Bizanslılar tarafından küçük bir gözetleme kalesi olarak inşa ettirildiği aktarılır. İkinci derece arkeolojik sit alanı ilan edildiği gibi koruma altına alınmış bir eserdir.
Eski Pazar Camii ve Hamamları
İlçe merkezine 3 km uzaklıkta olduğunu bildiğimiz ordu Sivas karayolunun doğusunda kalan Ulubey yolu üzerinde eski Pazar Camii ve hamamları ile karşılaşabilirsiniz. Eski Pazar Camii ise dikdörtgen planlı olan küçük bir mimari yapıdır. Aynı zamanda camii ilk olarak beylikler döneminde 1380 yılında inşa edilir. Bu cami depremden sonra yıkılınca 20.yüzyılda yeniden inşa edilir. Günümüze ulaşan caminin ahşap kısmı ve penceresi de Türk ahşap sanatı açısından oldukça dikkat çekicidir. Caminin hemen yanında ise iki tane hamam bulunur.
Boztepe
İlçe merkezine yaklaşık olarak 6 km uzaklıkta bulunan Boztepe bölgesi, çam ağaçları ile kaplı olup Ordu ilinin manzarasına sahip olan güzel bir yerdir. Şehrin yamaçlarında bulunan Boztepe 450 metrelik bir yüksekliğe sahiptir. Bu alandan ordunun eşsiz manzarasını inleyebilirsiniz. Motel, gazino, piknik alanları, çam ormanları gibi kullanımların yer aldığı alanda uzun soluklu doğa yürüyüşleri de yapabilirsiniz. Aynı zamanda buraya il merkezinden telerefikle geçiş sağlayabilirsiniz. Ayrıca burada yamaç paraşütü de yapılabilir. Özellikle Boztepe’den güneşin doğuşunu ve batışını seyretmek güzel olacaktır. Dört mevsim gelinen bu yer ordu için en gözde mekânlardan biridir. Aynı zamanda ordunun adeta misafir odası olduğu aktarılır. Şehre gelenlerin teleferik ile birlikte uzun bir süre kalabileceği yerler arasındır.
Turnasuyu
İlçe merkezine yaklaşık 9 km uzaklıkta yer alan Turnasuyu doğal bir plaja sahiptir. Aynı zamanda plajı ile ün kazanmıştır. Doğanın bütün güzelliklerini gözler önüne seren turnasuyu bölgenin de en çok tercih edilen yeridir. Burada bulunan vadide 60 km uzunluğunda bir yürüyüş parkuru vardır. Ayrıca turna suyu deresinin çevresinden de bulunan yeşil alanlar içerisinde dinlenebilirsiniz. Turnasuyu deresinde pek çok balık çeşidi vardır. Ayrıca doğal bir güzelliğe sahip olan turna deresinde çeşitli fotoğraflar çekebilirsiniz. Turnasuyu’na gelirseniz bu dereyi gezmenizi tavsiye deriz.
Yoroz Kent Ormanı
İlçe merkezine yaklaşık olarak 15 km uzaklıkta bulunan kent ormanı yüksek bir alanda bulunur. Yoroz kent ormanından Ordu ilini ve denizi seyredebilirsiniz. Ayrıca bu orman içerisinde oturma yerleri, teraslar ve gezi alanları da bulunur. Bu alana gelmek isteyenler gerek aileleri ile gerekse kamp arkadaşları ile uzun soluklu bir vakit geçirebilirler. Aynı zamanda yolun büyük bir kısmının asfalt olması erişimi de kolaylaştırmıştır. Şehre uğrayanların görmesi gereken yerler arasındadır. Aynı zamanda bu ormanda seyir terası da olduğu gibi flora ve fauna bakımından da zengindir. Bu açıdan doğa yürüyüşlerinin yanı sıra fotoğraf çekimleri içinde uygun bir saha oluşturur.
Ters Ev
Ordu büyükşehir belediyesi aracılığıyla inşa edilmiş olan ters ev Altınordu ilçesinde teleferik istasyonun yanında bulunuyor. Aynı zamanda 150 metre karelik ve iki katlı bu ters evi merak eden oldukça kişi vardır. Radyal bir temele farklı açılarda iki yöne eğim verilerek tasarlanmış olan bu ev iki katlı olarak yapılması ile de ilgi çekiyor. Ters evin içerisinde yatak odası, eşyalar ve oturma grupları gibi kullanımların yanı sıra lavabolarda bulunuyor. Bu malzemeler tavana monte edilmiştir. Altınordu gezilecek yerler arasına alınmayı hak ediyor. Bu sıra dışı evi görmeye gelen turistler hem fotoğraf çektiriyor. Hem de kent turizmine katkı sağlıyor. Bu ters evi yaklaşık olarak 200 bin kişinin ziyaret ettiği aktarılıyor.
Altınordu Tadılması Gereken Lezzetler
Her şehrin kendine has özellikleri olduğu gibi altınordu ilçesinin de özel nitelikleri bulunur. Geleneksel ve kültürel yönlerden her şehirde farklı lezzetleri de tadılabiliyor. bu noktada altınordu ilçesi de çeşitli tadlara ev sahipliği yapıyor. Karadeniz bölgesinin farklı lezzetlerini tadabileceğiniz bu ilçeyi gezi rotanıza eklemenizi tavsiye ederiz. Şehir merkezinde olması dolayısıyla da birçok restoran yahut lokantada ünlü lezzetleri tadabilirsiniz.
Altınordu ilçesinde tadılması gereken lezzetler ise,
- Fındık çorbası
- Akkuş fasulyesi
- İçli tava
- Galdirik kavurması
- Melocan kavurması
- Fasulye turşusu
- Yağlı pide
- Mısır ekmeği
- Karalahana dolması
- Levrek buğulama
Şeklinde listelenebilir. İlçeye gelecek olanların öncesinde yapması gereken hazırlıklardan birisi de gezi rotaları üzerinde bulunan yemek mekânlarını araştırmak olacaktır. Bu açıdan kent rehberlerinden ya da acentelerden gezi desteği alabileceğiniz gibi halk ile iletişime geçerek te ilçe ile ilgili hangi yemeklerin nerelerde yenilmesi gerektiğini öğrenebilirsiniz. Uzun soluklu ve keyifli bir seyahat yapmanın faydalı olacağını aktarabiliriz.