Başlıklar
Akçaabat Gezilecek Yerler
Karadeniz bölgesinin turistik kentlerinden biri olan Trabzon ilinin Akçaabat ilçesi her yıl onlarca turist tarafından ziyaret ediliyor. Aynı zamanda bölgede geniş bir doğal alan turizmi vardır. sahil kesiminde yer alan Akçaabat ilçesinin büyük bir bölümü yeşilliklerden oluşuyor. Yaklaşık olarak 120 bin insanın yaşadığı bu ilçede gezginler açısından birçok seyahat rotası oluşturulabilir. Doğal güzelliklerinin yanı sıra tarihi alanları ile de birçok turisti karşılıyor. Akçaabat gezilecek yerler listesi Mimari güzellikleriyle turistlerin ilgisini çekebilen bu ilçe fotoğrafçılık açısından da dikkat çekicidir. Aynı zamanda kış aylarında ve yaz aylarında doğasıyla büyülemeye devam ediyor.
Akçaabat Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Trabzon ilinin en yüksek nüfusa sahip ilçesi olarak Akçaabat milattan önce 700’li yıllarda kurulmuştur. Bu tarihten itibaren insanların yerleşmeye başladığı yerlerdendir. Aynı zamanda kentin bilinen en eski adı Yunancada çınar ağacı anlamına gelmekte olan Platana’dır. Doğal güzellikleri bakımından zengin olan bu ilçenin özellikle köftesi geleneksel lezzetler açısından dikkat çeker.
Buranın horonu da meşhurdur. Ayrıca köftesinin yanı sıra süt ve süt ürünleri de alabilirsiniz. Tereyağı ve peynirinin mutlaka denenmesi gerekir. İlçenin dondurmasında tatmak lazımdır. Davul, zurna ve bağlama gibi enstrümanlar ile öne çıkan ilçede bu aletler geleneksel müzik aletleri olarak kabul edilir.
Akçabat Nerededir?
Türkiye’nin kuzeyinde bulunan Akçaabat ilçesi Trabzon şehrinde merkezin batı yönünde bulunur. Aynı zamanda Karadeniz’e kıyısı olan ilçe Düzköy ve Maçka ilçelerinin de kuzeyindedir. Vakfıkebir ve Çarşıbaşı ilçelerinin de doğusunda kalır. Aynı zamanda merkeze sıklıkla geçen dolmuşları ile seyahatiniz boyunca merkeze kolaylıkla gelebilirsiniz.
Akçaabat’a Nasıl Gidilir?
Trabzon otogarı ile Akçaabat ilçesi arası 22 km kadardır. Aynı zamanda özel araç ile yaklaşık olarak 15-20 dakikada varabilirsiniz. Akçaabat ilçesine giden dolmuşlar moloz bölgesinden kalkar.
Bu alandan şehrin tarihi mekânlarından biri olan kemer altı tarihi çarşısından geçerek ulaşabilirsiniz. Ayrıca ilçeye giden belediye otobüsleri de yine moloz bölgesinden kalkar. Havaalanından da Akçaabat ilçesine ulaşım sağlamak için önce merkeze dolmuşla geçip ardından moloz civarına yönelebilirsiniz.
Akçaabat’ta Nerede Kalınır?
Akçaabat ilçesine yaz kış gidebilirsiniz. Ancak bilinmelidir ki yoğun kar yağısının olduğu dönemlerde yüksek mevkilerde yer alan tarihi güzelliklerini gezmeniz zorlaşacaktır. Bu sebeple ilkbahar ve yaz döneminde daha çok turiste sahiptir.
Akçaabat ilçesinde pek çok otel seçeneği vardır. Eğer merkezde yer alan tarihi Osmanlı konaklarından birinde kalmak isterseniz orta mahalle bölgesi de size uygun olacaktır. Bu açıdan tarihi evler tercih edilebildiği gibi çeşitli seçeneklerde mevcuttur. Sahile yakın olan kesimde daha küçük ancak ulaşım açısından kolay oteller vardır. Her türlü bütçeye uygun olabilecek otel seçenekleri vardır.
Akçaabat İlçesinde Doğal ve Tarihi Mekânlar
Akçaabat ilçesi Trabzon ili içerisinde gerek doğal güzellikleri gerekse tarihi mekânları ile bütünleşmiş bir bölgede yer alıyor. Şehrin turistleri özellikle Orta mahalle gibi tarihi mekânların yanı sıra kayabaşı gibi yaylaları da tercih etmek isteyebiliyor. Bu sebeple rotalar oluşturarak gezmek en güzeli olacaktır.
Akçaabat ilçesine yer alan gezilecek mekânlar,
- Ortamahalle
- Kayabaşı Tabiat parkı
- Sera gölü
- Hıdırnebi yaylası
- Çal Mağarası
Şeklinde sıralanabilir. Aynı zamanda ilçe merkezinde lezzetli yerel yiyecekleri alabileceğiniz birçok esnaf lokantası vardır. Şehir rehberi eşliğinde gezinizi daha faydalı bir hale çevirebilirsiniz.
Ortamahalle Sit Alanı
Akçaabat ilçesinin safran bolusu olarak nitelendirebileceğimiz Ortamahalle sit alanı Osmanlı mimarisini bünyesinde barındıran farklı mimari üslupta eserleri ile dikkat çekicidir. Belirli bir bölümü korunmuş olan bu sit alanın yakınında da bir kilise bulunur.
Sanatseverlerin dikkatini çekebilecek bir sanat sokağı da aynı zamanda sit alanındadır. İlçenin yüksek bir mevkiinde yer alan bu alana gerek taksiyle gerekse yürüyerek ulaşabilirsiniz. Sit alanının manzarasını detaylı görebilmek için yürüyerek çıkmanızı tavsiye ederiz. Ayrıca alanda ilçe manzarasını izlemenizi sağlayacak restoranlar bulunur.
Sera Gölü
Akçaabat ilçe merkezinin 20 kilometre uzağında yer alan sera gölü sessiz ve sakin bir bölgede bulunur. Aynı zamanda tabiat güzelliklerini içinde barındıran bu alanda sosyal bir tesisi de vardır. Bu alanda geleneksel Akçaabat köftesini tadabilirsiniz. Özel araçlarla yahut otobüslerle ulaşım sağlanabilecek göl gençlerin de uğrak noktaları arasında gösterilebilir. Oldukça geniş bir alana içerisindedir.
Yılın çoğu döneminde ziyaret edilen gölde doğal ile iç içe olma imkânı yakalayabilirsiniz. Piknik etkinliklerinin sıklıkla gerçekleştirildiği bölge aile ziyaretleri açısından da uygundur. Çevresi ağaçlarla kaplanmış olan göl hem yaz dönemlerinde hem de kış dönemlerde de popülerliğini korur. Bu göle herhangi bir giriş ücreti bulunmuyor.
Kayabaşı Tabiat Parkı
İlçe merkezinin yaklaşık 25 kilometre güneyinde bulunan tabiat parkına özel araçlarla veya otobüslerle giriş yapabilirsiniz. Her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret edilebilen tabiat parkı, sesiz ve sakin yapısıyla doğaseverlerin dikkatini çeker. Şelale, nehir ve göl gibi doğal güzellikleri bulunduran tabiat parkı geniş bir alana kuruludur.
Piknik ve kamp etkinliklerinin yanı sıra dağcılık açısından da ziyaret edilebilir. Yılın her gününde ziyaret edilebilen tabiat parkı konaklama yönünden de avantajlı bir bölgede bulunuyor. Dağ evlerinin bulunduğu tabiat parkında fotoğrafçılık aktiviteleri de oldukça yaygın bir şekilde gerçekleştirilebiliyor. Bu parka giriş ise ücretlidir.
Hıdırnebi Yaylası
İlçe merkezinin 15 kilometre uzağında yer alan Hıdırnebi yaylasına özel araçlarla gidebileceğiniz gibi otobüslerle de ulaşım sağlayabilirsiniz. Her yıl binlerce kişi tarafından ziyarete devam eden bu yayla da çeşitli aktiviteler gerçekleştiriliyor. Aynı zamanda gittiğiniz dönemde yayla şenliklerine denk gelebilir hatta kamp yapabilirsiniz.
Piknik imkânı da bulunan yayla geniş bir alana sahiptir. Deniz seviyesinden oldukça yüksek bir alanda bulunan yayla zaman zaman soğuk olmasıyla biliniyor. Bu sebeple yaylaya gitmeden önce yanınıza ekstra kıyafet almanızı öneririz. Fotoğrafçılık açısından da sıklıkla tercih edilen bu yaylada çeşitli bitki türleriyle karşılaşabilirsiniz. Bu yaylaya herhangi bir giriş ücreti bulunmuyor.
Çal Mağarası
Dünyanın en uzun ikinci mağarası olarak kabul edilmekte olan çal mağarası içerisinde küçük bir dere akıyor. Mağarasının üzerinde ise tarihi bir kale bulunuyor. Mağaranın yeri ise Düzköy ilçesinin 5 km güneybatısında yer alırken denizden 150 metre uzaklıktadır.
Yüksekte çal köy beldesinin içerisinde yer alır. Mağaranın girişi Kulaklık deresi üzerindedir. Mağaranın girişi geniş olmakla beraber içerisinde olan genişliğinde sürekli değiştirdiği aktarılır.