Boyabat Gezilecek Yerler
Ülkemizde doğal ve tarihi güzellikleri bir arada barındıran şehirler bulunmaktadır. Bu şehirlere ülkemizin kuzey noktasında bulunan Sinop örnek verilebilir. Sinop’un huzur veren havası ile cazibe merkezi olan ilçeleri, çok güzel bir hazinedir. Yeşillikler içerisinde ve şirin bir ilçe olarak bilinen Boyabat, tarih boyunca birçok uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. Tarihi MÖ. 600’lü yıllara kadar dayanmaktadır. Boyabat’ı gezmek istiyorsanız ilçeyi gezmek için tek bir gün yeterli olmayacaktır. Boyabat gezilecek yerler az gibi görünebilir fakat geçirilen zamanı sonuna kadar hak eden ilçelerden biri olmaya devam ediyor.
Boyabat Kalesi
Üzerinde bulunan kaya bloğu yer altı şehri olarak kullanılan, panoramik bir şekilde resmedeceğiniz yer olan kale, ziyaretçilerini güzel bir manzara ile baş başa bırakmaktadır. MÖ. 7’inci yüzyıla kadar tarihi uzanmaktadır. Kale Paflagonyalılar tarafından yapıldığı bilinmektedir. Boyabat Kalesi; Roma, Bizans ve Osmanlı İmparatorluğu gibi birçok kültürün izlerini taşıyor. Kalenin önemli özelliklerinden birisi de kayaların aslını bozmadan, doğal yapısına uygun bir şekilde inşa edilmesidir.
Kalenin bulunduğu tepe yer altı şehrinin dış korumaları görevinde yer almaktadır. Boyabat Kalesi, yalnızca kale içi ve surları ile donatılmamıştır. Kalenin altında yer alan tüneller görülmeye değerdir. Boyabat Kalesi labirentleri andırmaktadır ve kalenin altında yer altı şehri bulunmaktadır. Yapılan araştırmalara göre arkeologlar yer altı şehrindeki tünellerinin Boyabat ilçesinin altından dolaştığını iddia etmektedir.
Yer altı şehrinde Roma ve Bizans dönemlerine ait izler görmek mümkündür. Restorasyon çalışmaları olmadan önce, kale iç duvarlarının bir kısmında, Roma ve Bizans’a ait eserleri bulunuyormuş. Yeni kalenin ise Osmanlı zamanında yapıldığına dair kesin gözüyle bakılmaktadır. Yazılı kanıtlar olmaması nedeniyle net bir kanıya varmak güçtür.
Kırkkızlar Kayası
Boyabat Kalesi’nden sonra gezilecek ikinci yer Kırkkızlar Kayası’dır. Destansı bir hikayeye sahiptir. Kale ve Kırkkızlar Kayası önceden bitişik konumdaymış. Kırkkızlar Kayası’nın hemen üzerine Boyabat Kalesi yapılmıştır. Savaş zamanında kaleyi korumak için herkes siper olmuş. Kırkkızlar Kayası ise konumuyla beraber düşmanın kaleye girmesine çok uygun bir yermiş. Düşman sayısının çok olmasıyla endişeye kapılan komutanlardan birisi kaleyi korumanın yollarını aramış. Kılıcını çeken komutan, Kırkkızlar Kayası’nı kılıç ile bir anda ikiye bölmüş.
Yarılan bu kayanın arasından bir nehir akmaya başlamış. Kayanın üzerinde ise 40 tane kadın savunmasız kalmış. Önlerinde bulunan düşman, arkalarında ise dik bir uçurum. Mahsur kalan bu kadınlar Allah’a yalvarmaya başlamışlar. Ya taş olalım ya da kuş olup uçalım diye. Bu dua ile kızlar hemen taşa dönüşmüşler. Bu olaydan sonra bu kayaya Kırkkızlar Kayası denilmeye başlanmıştır. Rivayet doğru mudur bilinmez ama Boyabat Kalesi ile Kırkkızlar Kayası’nın eski zamanlarda çok kişiye mezar olduğu söyleniyor.
Boyabat Kaya Mezarları
Salar Köyü’nün güneydoğusunda bulunan ve 200 metre yüksekliğindeki kalker kayalar oyulup günümüze kadar gelmeyi başaran mezarlardır. İç sütunların sadece birer girişi bulunuyor. Sütunlar üzerinde ise üçgen alınlık yer almaktadır. Aslan şeklinde olan sütun başlıklarının üzerinde kiriş bölümü bulunmaktadır. Üçgen alınlığın ortasındaysa aslan kabartması ve dışının sağ tarafında ise iki adet aslan kabartması yer alıyor. Alınlığın ortasında, aslan ve insan mücadelesini gösteren kabartma görülür. Boyabat Kaya Mezarları’nı görmek istiyorsanız Salar Köyü’nün muhtarından izin almanız gerekiyor.
Bazalt Vadisi
Bazalt Vadisi ülkemizde ve dünyada nadir görülen volkanik yapıları içermektedir. Bununla beraber oldukça önem taşımaktadır. Boyabat ilçesine yaklaşık olarak 15 km uzaklıkta yer alan Kurusaray Köyü yakınlarında bulunan Fındıklık mevkiinde yer almaktadır. Bu vadi bazalt kayalardan oluşmaktadır. 4/6 köşeli ve yüksekliği 30-40 metreyi bulan sütunların çevresinde jeolojik yapılara ait oluşumlar vardır. Yapılan son araştırmalara göre Bazalt Vadisi’nin yaklaşık olarak 3 ila 5 milyon yıllık geçmişe sahip oldukları belirtilmiştir. Bazaltın en önemli özelliği ise soğuma çatlaklarına ait bu yapıların kıvrımlı oluşumlar sunmasıdır.
Boyabat Evleri
Boyabat’ın evlerinin harika ve muhteşem olduğunu öncelikle belirtmeliyiz. Bu evlerin tarihi Osmanlı dönemine kadar uzanmaktadır. Bu evlerde genel olarak ahşap malzemeleri kullanılmıştır ve Bağdadi tekniğine yer verilmiştir. Bu evler dolgulu tuğla malzemeleri ile inşa edilmiştir. Boyabat Evleri ilçeyi turizm açısından cazibe merkezi haline getirmiştir.