Başlıklar
Canik Gezilecek Yerler
Samsun dört adet merkez ilçeden biri olan Canik, şehrin doğu kısmında yer alıyor. Canik toplam 101.253 kişilik nüfusuyla şehrin kalabalık 5. ilçesi konumunda yer alıyor. Cumhuriyet tarihinde 2009 senesine kadar belde olan Canik, 2009 senesinde Samsun merkezden ayrılmış ve akabinde ilçe olmuştur.
İlçenin kuzey kısmında Karadeniz, Güney kısmında ise Canik Dağları’nın Karadeniz’e doğru olan tepeler, batısında Mert Irmağı ve İlkadım İlçesi, ise Kutlukent bulunuyor. Canik gezilecek yerler arasına bu ilçelerde alınmalıdır.
Klasik tarih Samsun’un M.Ö. 6. Miletli denizci göçmenler tarafından kurulduğunu gösteriyor. M.Ö. 4. asırda Pers girmiş ve M.Ö. 3. asrın ortalarında Yunan bağlanmıştır. Büyük Mithridates, Sinop ile kendisine idare merkezi şekilde seçmiştir. Bizans döneminde Amisos Armeniak (idarî bölge) dahil bulunuyordu. Şehir, Türklerin burayı topraklarına katana kadar bir ticaret merkezi olarak yaşamaya devam etti. Canik bugün merkezleriyle ve su parklarıyla il dışından günübirlikçilerin yoğun ilgisini çekiyor.
1071’den 15 Temmuz’a Destanlar Müzesi
Belediye tarafından Eğitim, Kültür ve Yaşam Kampüsü’nde hayata geçirilmiş şekilde ‘1071’den 15 Temmuz’a Destanlar Müzesi’ yakında hizmete giriyor. Malazgirt Zaferinden bugüne Türk yansıtıldığı ve 15 Temmuz darbe anlatıldığı müzede, 15 Temmuz Köprüsü’nde halkın darbecilere direnişi objelerle anlatılacak. Canik Samsun bağlı bir ilçedir. Canik ilçesi 2009 senesinde Samsun merkezinden ayrılıp bir ilçe olmuştur.
Bandırma Vapuru (Milli Mücadele Açık Hava Müzesi)
Canik ilçesinde Bandırma Plajında yer alıyor. Bandırma Vapuru Ulu Önder Atatürk ve Samsun iline getiren vapurun bir benzeri Vapuru olarak Bandırma Plajında sergilenmektedir. 2005 senesinde çalışmalara başlanmış ve 2008 senesinde Bandırma Vapuru Mücadele Açık Hava Müzesi olarak hizmet vermeye başladı. Bu müzede İzmir’in Kurtuluşunu anlatan ve ülkemizin en uzun olan 300 parçalık seramik kabartma duvarı en dikkat çeken eseridir. Aslına yapılan Bandırma Vapuru ve vapurun yer alan açık hava müzesi görülmesi gerekli olan yerlerdendir.
Meşe Tesisleri
Canik ilçesinde alan Meşe Tesisleri yemyeşil tabiatı dikkat çekmektedir. Samsun’un en büyük tesisi olan bu yer yeşil tabiatı ve deniz ile en çok tercih edilen yerlerdendir. Meşe Tesislerinde, düğün salonu, yöreye özgü el sanatlarının satıldığı ve yürüyüş yolları yer alıyor. Doğa harikası bu yerde sevdikleriniz ile oldukça keyifli anlar yaşayabilirsiniz.
Toptepe Tümülüsleri
Canik ilçesine Hasköy Mahallesinde yer alıyor. Toptepe Tümülüsleri biri büyük küçük iki tepeden oluşur. Arkeolojik sit alanı olarak ilan edilen bu tepelerde yapılan araştırmalar akabinde çok sayıda tarihi kalıntı elde edilmiştir.
Oyuncak Müzesi
Geleneksel, fabrikasyon, antik ve yerli kategorilerinde 1000’e yakın oyuncağın bulunduğu Türkiye’nin en büyük oyuncak müzesinde hayal dünyalarını genişletirken, oyuncakların tarihi serüvenini de her daim öğrenme imkanı buluyor. Müzede sergilenmekte olan eserlerden en eskisi 18. yüzyıla ait şekilde figür ve en yenisi ise 1982 senesine ait bir oyuncak bebektir.
Alışveriş Merkezleri
Karadeniz Bölgesi’nin alışveriş merkezlerinden ikisi Canik ilçesinde yer alıyor. Açık ve kapalı alanlardan oluşmakta olan AVM’ler eğlence ve yeme içme mekanlarıyla beraber yerli ve yabancı turistlerin her daim ilgi odağı konumundadır.
Meşe Park Ormanı
Meşe Orman Park’ta şehir uzak, doğa ile iç içe bir ortam bulup orman içinde yaparken aynı zamanda çocukların da eğlenebileceği bir tadını çıkarabilirsiniz. Samsun’a nefes aldıran bu içerisinde hanım konağı, kafeterya, yolları, açık nikah alanı, lokanta, donatı alanı, çocuk oyun alanı, dürbün kafe, macera parkuru ve nikah alanı bulunuyor.
Doğupark
Bandırma Vapuru, piknik alanları, su merkezleri, futbol ve tenis sahaları, koşu ve parkurları ve sosyal tesisler gibi birçok imkana sahip içindeki bu park alanı ziyaretçileri ağırlıyor.
Bandırma Vapuru Müzesi
Bandırma, 19 Mayıs 1919’da Mustafa Kemal Paşa 9. Ordu Kıtaatı Müfettişliği görevini icra maksadıyla Samsun’a getiren ve Türk Milli Anadolu başlatılmasında en önemli görevi eden bir vasıta olarak tarihimizde bir yere sahiptir. Bandırma Gemisi, başta Mustafa Kemal olmak üzere Milli Mücadele’nin Anadolu içlerine doğru tüm yurda yayılmasında büyük görevler önemli subayları, üç günlük deniz ardından İstanbul’dan Samsun’a getirmiş ve adeta bir kaderini taşıyan vasıta olmuştur. Gemi’nin Üretimi ve İngiliz tersanelerinde üretilmiştir.
1883 senesinde Pire merkezli H. Psicha satın aldı. Gemiye “Kymi” ismi verildi. 16 Mayıs 1919 tarihi günü öğleden sonra İstanbul Rıhtımı’ndan Mustafa Kemal Paşa ve maiyetindekilerle ederek 19 Mayıs 1919 Pazartesi sabahı saat 08:00’da Tütün Samsun’a ulaştırmak suretiyle Milli Kurtuluş efsane gemisi haline geldi. 1923’te Bandırma Vapuru Seyr-i Sefain İdaresi’ne devredildi. 1924’te dışı bırakıldı. 1925’te Türkiye Seyr-i İdaresi’nin kararıyla Haliç, Balat Köprübaşı Bereket sahilindeki gemi sökümcüsü İlhami Selçuk Söker’e satıldı ve yok edildi. 1
999 yılında dönemin Samsun Metin İlyas Aksoy tarafından alınan Samsun Büyükşehir Belediyesi ve Samsun İl Özel İdaresi şu an bulunduğu yerde 300 günde aslına biçimde inşa edildi. 2003 senesinde Samsun Valiliği tarafından halkın hizmetine açıldı ve 2005 senesinde itibaren tüm hakları Samsun Büyükşehir Belediyesine hızlıca devredildi. SBB tarafından dokuz aylık çalışma sonucunda çevre düzenlemesi yapıldı. 2005 senesinden itibaren Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı tarafından Müze olarak işletiliyor.
Gölalan Şelaleleri
Şehir merkezine ortalama 15 km mesafede Canik ilçesi sınırları içerisinde yer almakta olan Gölalan Köyü’nde bulunan şelaleler, ziyaretçilerine bir manzara sunuyor. Dere yatağında bulunan patika bir yoldan ulaşılıyor.
Millet Bahçesi
Samsunspor’un futbol 19 Mayıs Stadyumu yıkılarak yerine yapılan Millet Bahçesi’nin açılışı 05.06.2020 zamanı yapılmıştır. İçerisinde kafeteryalar, voleybol ve sahaları, yürüyüş ve bisiklet yolları, 160 araçlık otopark, çocuk parkı ve eğlence alanı bulunan hem spor hem de dinlenme amacıyla kullanılıyor.
Samsun’da Keşfedilecek Yerler
- İlkadım Gezilecek Yerler
- Terme Gezilecek Yerler
- Vezirköprü Gezilecek Yerler
- Çarşamba Gezilecek Yerler
- Tekkeköy Gezilecek Yerler
- Samsun Gezilecek Yerler
- Samsun 19 mayıs Gezilecek Yerler
- Atakum Gezilecek Yerler