Başlıklar
Terme Gezilecek Yerler
Terme ilçesi Samsun iline bağlı olup yıl içerisinde birçok turisti ağırlar. Buraya seyahat etmeyi düşünenler için tarihi ve doğal güzellikleri ile eşsiz bir deneyim yaşayabileceklerini ifade edebiliriz. Samsun’un en doğusunda yer alan Terme gezilecek yerler içinde yöresel lezzetleri ile de dikkatleri üzerine çekiyor. Aynı zamanda Karadeniz’e kıyısı olan bu ilçenin sahil kesiminde de birçok plaj bulunabiliyor. Bu sebeple gerek tek gezenlerin gerekse aileleri ile gelenlerin tatil keyfi yakalayabileceği alanları barındırıyor.
Terme Tarihi
Terme ilçesi tarih itibariyle insanların dikkatini çeken bir noktadadır. Öncelikle denize kıyısı olması bu bölgenin birçok zamanda işgale uğramasına sebep olmuştur diyebiliriz. Ayrıca gölgede yer alan akarsular ve bunların taşıdığı verimli topraklarda dikkat çekicidir. Bu nitelikleri ile Terme tarihi yüzyıllar öncesinde başlamıştır diyebiliriz. Termenin ilk olarak milattan önce 10.yy zamanında kurulduğu aktarılır. Kente verilen ilk ismin ise Termedon yahut Termisus olduğu rivayet ediliyor.
Şuanda kullanılan isminde bunlardan geldiği aktarılıyor. Aynı zamanda ilk olarak Hititler tarafından kurulmuş olup sonrasında Medler, Persler, Frigyalılar gibi devletlerin hâkimiyetine girmiştir. Türklerin Anadolu’ya gelmesi ide de ilk defa 1200’lü yıllar içerisinde terme Türk beyliklerine ev sahipliği yapmaya başlar. Birinci dünya savasından sonra Ruslar tarafından bombalanması ile bir süre Ermeni ve Rum çetelerinin hâkimiyetinde kalır. Fakat Kurtuluş savaşı ile birlikte tekrar Türk ordularının himayesine girmiştir.
Termede Gezilecek Tarihi Ve Doğal Yerler
Terme ilçesi içerisinde görülmesi gereken birçok tarihi yapı olduğu gibi doğal alanları ile de dikkat çeken ilçelerimizden birisidir. Bu sebeple gerek doğal gerekse tarihi mevkiler rota eşliğinde gezilebilir. Ayrıca rota üzerine bulunan restoran, esnaf lokantaları gibi kullanımlar incelenerek yöreye özgü yemeklerden de tadabilirsiniz.
Terme içerisinde yer alan gezilecek yerler ise,
- Pazar camii
- Cüneydi Bağdadi Camii
- Gölyazı amazon şehri
- Avcı Sultan Mehmet Camii
- Simenit Gölü
- Miliç Çamlığı
Gibi sıralanabilir. Bu alanlara ulaşım birçok yönden sağlanabildiği gibi bazı alanlar ilçenin merkezinde değildir. Aynı zamanda doğal gezilecek alanlara otobüs olmayabilir. Geziniz boyunca daha çok yerden faydalanabilmek için bir rota ve gezi rehberi eşliğinde seyahat edebilirsiniz.
Pazar Camii
Osmanlı mimarisinin özeliklerini barındıran Pazar camii 1840 yılı içerisinde inşa edilmiştir. Aynı zamanda tamamen ahşaptan yapılan bu caminin çatısı kiremitle kaplanmıştır. ilçesinin en önemli camilerinden biri olan Pazar Camii 1939 yılında minaresi yıkılmasına rağmen restorasyonla beraber yeniden inşa edilmiştir. İlçe merkezinde yer alan bu camii günümüzde sıklıkla kullanılmaya devam ediyor. Terme ilçesinde yer alan nehrin kıyısında yer alan bu camii manzarası ile de dikkat çekici bir konuma sahiptir.
Cüneydi Bağdadi Türbesi
İlçenin Dibekli köyü sınırları içerisinde yer alan türbede yatmakta olan Cüneyt adlı bir zatın gerçekte kim olduğu bilinmiyor. Ancak türbesi oldukça sade bir şekilde inşa edilmiştir. Üzerinde sanatsal işlemler bulunmuyor. Bu türbeyi ilginç yapan ise hikâyesi olarak kabul edilir. İslam orduları ile birlikte buraya gelen Cüneyd adlı bir zat, savaş esnasında önce kolunu kaybetmiştir.
Ardından ise şehit düşer. Bundan dolayı hem kolunun düştüğü alan hem de şehit olduğu alana bir türbe yapılmıştır. Türbenin içerisindeki sandukanın 9 metre uzunluğunda olması ilginç yönlerinden bir diğeridir. İlçe halkının sıklıkla ziyaret ettiği alanlar içerisinde gösterilebilir. Çünkü bu zat İslam tasavvufu açısından tanınan isimler arasında aktarılmıştır.
Gölyazı Amazon Şehri
Milattan önce 1200’lü yıllar içerisinde yaşadığı rivayet edilmekte olan savaşı kadınlarına amazon adı verilmiştir. Terme çayının hemen kıyısında bulunan Thamiskyra şehrinin içerisinde yaşayan amazonlar bölgeyi uzun süre hâkimiyetlerinde tutarlar.
Amazon kadınlarını yakından tanımak isteyen insanlar ise burayı ziyaret ettiklerinde garklı heykelleri ve benzeri yapılar görebilirler. Amazon adası olarak kabul edilen şehir iki buçuk dönüm üzerine inşa edilmiştir. Toplamda 2 milyon TL’ye yakın bir fiyatın harcandığı aktarılır.
Avcı Sultan Mehmet Camii
Osmanlın son dönemlerinde inşa edilmiş camilerden biri olarak bilinen Avcı sultan Mehmet Camii, 1943 yılı çerisinde bölgede meydana gelmiş olan depremle beraber tamamen yıkılır. 1956 yılında ise aynı temellerin üzerine orijinalliği korunacak şekilde inşa edilmiştir. Günümüzde halen kullanılmaya devam eder.
Simenit Gölü
Termenin en güzel doğal yapıları içerisinde kabul edilen bu göl ilçe merkezine yaklaşık 25 km uzaklıkta bulunuyor. Çok fazla derin olmayan bu göl yaz aylarında 1-1,5 metre derinliğe sahip olabilirken kış dönemlerinde derinliği 2 metreye değin çıkabiliyor. Aynı zamanda göl içerisinde kefal, turna, kadife, ilarya gibi balıklar bulunuyor. Kartpostallık bir görüntüsü olan göl, mutlaka ziyaret edilmelidir.
Miliç Çamlığı
Yayla mahallesinde bulunan bu çamlık, akçaya kadar uzanıyor. Denizin mavisi ve çamların yeşilinin buluşmasıyla muhteşem bir görüntüyü oluşturur. Aynı zamanda çamlık yakınında bulunan deniz suyu temizdir ve bundan dolayı sahillerde denize girmenin keyfi çok daha yaşanabiliyor.
Terme Yöresel Yemekleri Nelerdir
Şehir içerisinde yöresel lezzetleri tadabileceğiniz birçok mekân bulunur. Aynı zamanda bu mekânların yanı sıra ilçe içerisinde de çeşitli lokantalardan, restoranlardan bahsedebiliriz. Özellikle terme ilçesinde yenilmesi önerilen birçok lezzet vardır. Bu sebeple ilçenin en sık tercih edilen mekânları araştırılmalıdır. Aynı zamanda yerel halka da sorarak hangi yemek mekânını seçeceğinize karar verebilirsiniz. Terme’de ne yenir denildiğinde ilçenin sık tercih edilen yemekleri oldukça çeşitlidir.
Bu sebeple tercih edilebilecek lezzetler,
- Oymaağaç kebabı
- Büryan
- Karmaç
- Kıvratma
- Keşkek
- Katık böreği
Gibi lezzetlerdir. Bu lezzetleri tadabilir, seyahat boyunca yanınıza alabilirsiniz. Aynı zamanda ilçenin köylerine giderek lezzetlerim nasıl yapıldığı hakkında da bilgi edilebilirsiniz. Yerel lezzetlerin çeşitleri şehrin ilçelerine göre değişkenlik gösterebiliyor.