Başlıklar
Acıgöl Gezilecek Yerler
Bölge merkezi Acıöz Çayı çevresinde kurulmuştur. Bölgenin çevresinde volkanik sonlu volkanlar bulunmaktadır. Bu dağlar bir zamanlar kalın tabakalar halinde tutulan magma ve tüf tarafından kaldırılmıştır. Bu mağazalar “Maar” olarak sınıflandırılır. Deniz seviyesinden yüksekliği 1233 metredir. Bugün içinde su bulunmayan “Acıgöl” kutusu, fışkıran bir lav pınarının ağzıdır. Yani bir tür volkanik göl. Bölgenin ekonomisi çiftçilik ve hayvancılığa dayalıdır. Patates oluşumu özellikle normaldir. Acıgöl gezilecek yerler içinde çok fazla tarihi ve doğal güzellik barındırıyor. Binlerce yıllık bir zaman dilimini kısa sürede görme imkanınız var.
Acıgöl
Dünyadaki, en büyük krater gölü olarak kabul görür. Göl tabanının okyanustan yüksekliği 1272 metredir. Kalıntı ile birlikte büyüklüğü 4,5 kilometrekaredir. Her halükarda sivrisinekler çoğaldığı için 1972’de bir yönlendirme açıldı ve gölün suyu tükenmiştir. Gölün temizlenmesinin bir gerekçesi de şudur:
Gölün bakımını yapan kaynak, Acıgöl yöresinin içme suyunu karşılamak üzere alınmış ve buna bağlı olarak göl buharlaşmıştır. Bugün: Göl kısa bir süre için yükselir ve ilkbaharda sıvılaşan kar ve yağan su ile kaçınılmaz olarak tekrar buharlaşır. Ayrıca gölün kuzeydoğu eğimleri kum tahliyesi nedeniyle zarar görmüştür.
Kale
Şehrin güneydoğusundadır. Bu bölge 1961 yılına kadar yerleşim yeri olarak kullanılırken, aynı dönemlerde savaş bölgesi ilan edilmiş ve yerleşim batıdaki ova bölgesine taşınmıştır. Nevşehir Yakınlarda: Bir yeraltı şehri ve birçok şapel var. Yeraltı şehrine gelen misafirler için: Bakanlık tarafından yürüyüş yolları ve tuvaletler yapıldı. Ayrıca iki kutsal mekan yeniden kurulmuş, yeraltı şehri temizlenmiş ve misafirlere açılmıştır.
Vadinin eğimli kısımlarında ayrıca 18. yüzyıldan kalma bir cami inşa edilmiştir. Burada: Taşa oyulmuş bir tasarım var ve bu yapı bireyler tarafından “saray” olarak adlandırılıyor. Üzerinde bir rezervuar vardır ve taş basamaklarla düşürülür. Dört katlı yapının batı cephesinde amfi tiyatrodan geriye kalan bölümler bulunmaktadır.
Tatların Yeraltı Şehri
Yeraltı şehri 1975 yılında bulunmuş ve 1991 yılında ziyarete açılmıştır. Halen 2 katı temizlenerek misafirlere açılmıştır. İlk giriş ortadan kaldırıldı. 15 metrelik girişten sonra devasa bir koridora yani giriş alanına ulaşılır. Giriş kısmı, diğer yeraltı kentsel topluluklarında olduğu gibi, ortasında açıklıkları olan canavar sürgü taşlarıyla kaplıdır.
Yerel halkın “Hapishane” olarak adlandırdığı ve içeride sağ taraftaki spesiyalden kesilen kısımda üç iskelet bulunmuştur. Burada bir tuvalet var, ancak diğer yeraltı kentsel alanlarda tuvalet yok. Tuvalet, üst katta olduğu gibi “L” şeklinde bir koridor oluşturacak şekilde elde edilmiştir. Böyle bir geçit büyük olasılıkla kokuyu önlemek için yapılmıştır. Spotun sağ yarısında depo ve mutfak bulunmaktadır.
Bu kısım: Roma döneminde mezarlık, Bizans döneminde ise bodrum kat olarak kullanıldığı değerlendirilmektedir. Bu odadaki spesiyaliteler, Roma zaman dilimindeki kaya mezar odalarında ölülerin örtüldüğü spesiyaliteler gibidir. Bununla birlikte daha sonraki dönemlerde bu spesiyalitelerin zeminleri kesilerek içlerinde düzenlemeler yapılmıştır.
Yeraltı şehrinin ikinci girişinde: at barınağı bulunur. Bu muazzam alan bölümler tarafından desteklenmektedir. Tabanında beş dağıtım merkezi var. Çatı kısmında yer altı havalandırma bacası bulunmaktadır.
Hasan Dede Türbesi
Kozluca beldesi ile Yuva beldesi arasındaki mezar odasında “Hasan Dede” adlı bir şahsın mezarı olduğu tahmin ediliyor. Bina: Cami, mutfak ve mezar odasından oluşur. İlçede Türk-İslam tarihini yansıtan mezar odası yapısının 800-900 yıllık olduğu değerlendirilmektedir. Bu nedenle MS 1200 yılına tarihlenmektedir.
Özellikle taş işçiliği dikkat çekiyor. Mühendislik tarzı ayrıca çok harika. Mezar odasının giriş kapısının çatısına yapılan mermer çarkıfelek görülmeye değerdir. Üstelik mezar yerindeki Türk üçgenleri ve taş tabutun etrafını saran çivit mavisi boyalı taşlar çok harika. Defin yeri bugün hava şartlarından dolayı olağanüstü durumda, er ya da geç tamamen ortadan kalkacağı düşünülüyor.
Nevşehir Hakkında Diğer Makalelerimiz.
- Nevşehir Kalesi : Kayaşehir Nerede Nasıl Gidilir ?
- Nevşehir Gezilecek Yerler : Mutlaka Görmeniz Gereken Yerlerin Listesi !
- Temenni Tepesi : ve Muhteşem Manzarası
- Kızılçukur Vadisi : Nevşehir’de Kızılçukur Günbatımı Vadisi
- Gülşehir Gezilecek Yerler
- Derinkuyu Yeraltı Şehri : Nevşehir’de İnsan Eliyle Kazılmış Yeraltı Şehri
- Ürgüp Gezilecek Yerler
- Nevşehir Uçhisar Kalesi : Dünya Kültür Mirası Kapadokya’da
- Aşıklar Vadisi : Kapadokya’nın Gündoğumu Balon İzleme Tepesi
- Avanos Gezilecek Yerler : Muhteşem Yerlerin Listesi !