Başlıklar
Mardin’in doğal yapısından kaynaklı olarak doğadan korunmak amacıyla yapılmış ve içerisine girdiğinizde sizi yapıldığı dönemin otantik atmosferine götürebilecek olan Mardin Midyat mağaraları bulunuyor. Bu kentte bir mağara kültürü bulunuyor, çünkü kayalık bir yer ve insanlar zaman zaman yerleşmek için kayaları oyarak mağaralar oluşturmuş. Ya da buna uygun coğrafi yapıları yerleşim yerine dönüştürmüş.
Her bir mağaranın içine girer girmez, daha eski dönemlerde yaşayan insanların sanat anlayışının ve sabrının ne kadar ileri bir seviyede olduğunu görebilirsiniz. Midyat ilçesinde bulunan mağaralar aynı zamanda bu ilçeye ismini vermiş. Çünkü Midyat Mağaralar Kenti anlamındaki Matiate kelimesinden türetilmiş. Mardin‘in Midyat ilçesinde bulunan mağaralar içerisinde en ünlüsü Gızzelin ya da İplik Mağarası’dır.
Midyat’ın Eski Yerleşim Yerleri
Midyat‘taki İplik ya da Gızzelin Mağarası birbiri ile iç içe geçmiş çok sayıda mağaradan oluşuyor ve zamanında iplik dokumacılığı alanında kullanıldığı için bu ismi almıştır. Burada yaklaşık olarak 60 mağara bir arada bulunuyor. Yani aslında bu mağaralar hem yerleşim hem de iş yeri olarak kurulmuş. Bu mağaraların yaklaşık olarak 1343 yılında kurulduğu tahmin ediliyor. Bir diğer mağara ise Gümüşyuva’da bulunuyor. Gümüşyuva köyü’deni Gümüşova Mağarası ise Bizanslılara ait bir yerleşim yeriymiş ve mağara içerisinde o döneme ait eserler ve izler görmek mümkün. Yağmur Köyü’nde bulunan Avrıhan Mağarası da bu mağaralar arasında en meşhur olanlardan bir diğeridir. Kızıltepe’deki Hamazembari ise milattan önceki daha eski çağlara ait. Bu mağaranın iç kısmında İlkçağ’lara ait izler bulunuyor.
Linveyri Şifa Mağarası
Midyat’ta bulunan ve çok ünlü olan mağaralardan bir diğeri ise Linveyri Şifa Mağarası’dır. Bu mağaranın tavanından sürekli bir su akıyor. Bu suyun bazı hastalıklara iyi geldiği düşünülüyor, mağara ismini buradan almış. Bu mağara Midyat’ın semtlerinden birisi olan Gelinkaya‘da bulunuyor.
Mardin Midyat Mağaraları Odaları
Midyat‘ta bulunan mağaralar bazı odalara ayrılmış olarak kurulmuş. Bunun nedeni ise bazı odaların daha zengin olan kişilere bazılarının ise onların kölelerine ait olmasıdır. Buralarda daha çok yaşayan halkın Süryaniler olduğu tahmin ediliyor. Mardin‘in en eski sakinleri olan Süryaniler bu mağaralara yerleşen ilk halktır. Mağaralarda yer alan bölümlerden kral odaları ya da zengin odaların tavşan postundan kürklere ve daha farklı kıyafetlere de rastlayabilirsiniz.
Ayrıca mağaraların bahçesinde hem şarap mahzeni hem de tahıl ambarı olarak kullanılan yerler de mevcut. Mağaraların ilk giriş kapılarından birisinde “Güneş Uygarlığı’nda Bir Nefes” yazıyor ve bu yazı Süryaniler için güneşin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gösteriyor. eski dönemlere ait kap kacak ve Mardin‘e ün kazandıran gümüş, taş ve şaraba dair çeşitli eşyalarında yer aldığı mağaralar çok sayıda ziyaretçi çekiyor. Bir kaç tanesi ise şu an kafe ve restoran olarak kullanılmaya devam ediyor.
Midyat Çevresinde Gezilecek Yerler
- Mardin’de Gezilecek Yerler – Mardin’de Ne Yapılır ?
- Artuklu Görülecek Yerler
- Kızıltepe Gezilecek Yerler
- Mardin Kalesi
- Midyat Gezilecek Yerler
1 Yorum
Mardin’i her insanın gidip gezmesi gerekiyor. Aksi durum bence büyük bir kayıp. Mağaraları tarihi yapıları muhteşem. O mağaraların iç kısımları ise ayrı bir güzellik. Herkes görmeli .