Image default
Ankara Camiler

Hacı Bayram-I Veli Camii : Türkiye’nin Önemli Camilerinden

Hacı Bayram-I Veli Camii Türkiye’nin önemli camilerinden biri olan Ankara’da, tarihi camiler içerisinde dikkat çekici bir yere sahiptir. Camiinin yapım yılına baktığımızda Osmanlı imparatorluğuna ait olduğunu görmekteyiz. Aynı zamanda bu cami her yıl binlerce yerli ve yabancı ziyaretçiyi ağırlıyor. Günümüzde hala ibadethane olarak kullanılan caminin zamanla kapasitesi de arttırılmıştır.

Hacı Bayram-I Veli Camii
Hacı Bayram-I Veli Camii

Hacı Bayram-I Veli Camii Hakkında

Hacı Bayram-ı Veli Camii, Ogüst tapınağına yakın bir yerde inşa edilmiştir. Osmanlı imparatorluğu zamanında inşa edilmiş olup caminin günümüzde hala etkin olarak kullanıldığını söyleyebiliriz.

Hacı Bayram-ı Veli Camii adını yakınında yer alan Hacı Bayram türbesinden almıştır. Aynı zamanda bu caminin kare planlı olduğunu söyleyebiliriz. Kiremit ve tuğla kullanılarak hazırlanan camii tarihi özellikleri ile dikkat çekiyor. Bu caminin sadece bir adet minaresi bulunuyor.

Hacı Bayram-I Veli Camii
Hacı Bayram-I Veli Camii

Hacı Bayram-ı Veli Camii, tarih içerisinde çeşitli zaman dilimlerinde onarılmış olup tahrip edildiği bazı kısımları olduğu için yeniden inşa edildiğine söyleniyor. Aynı zamanda cami son olarak 1940 yılında vakıflar genel müdürlüğü tarafından restore edilmiştir.

Bir başka önemli husus ise bu caminin kapasitesinin 6 bin kişiyi kapsar. Camii Ankara şehrindeki kutsal alanlardan biri olarak bilinir. Kapasitesi 2010 yılında gerçekleştirilen çalışmalar ile birlikte bugün ki kapasitesine ulaşmıştır.

Hacı Bayram-I Veli Camii Nerededir, Nasıl Gidilir?

Hacı Bayram-ı Veli Camii Ankara şehrinin Ulus ilçesinde yer alıyor. Ulus ilçesinin Altındağ mahallesinde bulunduğunu söyleyebiliriz. Hacı bayram camine ise özel araçlarla yahut şehrinden içinde bulunan otobüs durakları aracılığıyla direkt olarak gidebilirsiniz.

READ  Ankara Gece Kulübü ve Gazinoları
Hacı Bayram-I Veli Camii Tarihi
Hacı Bayram-I Veli Camii Tarihi

Hacı Bayram-I Veli Camii Tarihi

Ogüst tapınağına yakın konumlanan Hacı Bayram-ı Veli Camii Osmanlı imparatorluğunu döneminde inşa edildiği gibi tarihi 1427 yılına dayanıyor. Cami hicri takvime göre 831 yılında inşa edilmiştir. Aynı zamanda caminin yapılması yaklaşık bir yıl sürmüştür. Bu cami on yedinci yüzyıl içerisinde inşa edilmiş olan camilerin karakteristik özelliklerini taşır. Ayrıca mimari açıdan da bu camilere benzeyen bir eser olduğunu ifade edebiliriz. Camii adını yanındaki türbeden alır. Yaklaşık olarak 600 yıllık bir tarihi vardır.

Hacı Bayram-I Veli Camii Özellikleri
Hacı Bayram-I Veli Camii Özellikleri

Hacı Bayram-I Veli Camii Özellikleri

Camiinin özelliklerini incelediğimizde ise gerek mimari açıdan gerekse manevi özellikleri bakımından dönemin önemli eserlerinden biri olduğunu söyleyebiliriz.

Bu bakımdan camii özellikleri ise,

  • Tek minareli bir camidir.
  • Caminin alt pencereli dikdörtgen biçiminde inşa edilmiştir.
  • Yapımında Kütahya çinileri kullanılmıştır.
  • Camii içerisinde ahşap üzerine nakışlı boyamalı ve süslemeli motifler vardır.
  • İç mekânı ahşap ile örtülüdür.
  • Sade bir görünüme sahiptir.
  • Cami avlusu içerisinde iki türbe yer alır.

Şeklinde açıklanabilir. Döneminin önemli yapıtlarından biri olduğu gibi günümüzde de ziyaretçi yoğunluğu ile karşılanıyor.

Hacı Bayram-I Veli Camii ve Parkı
Hacı Bayram-I Veli Camii ve Parkı

Hacı Bayram-I Veli Camii Mimarı Kimdir?

Hacı Bayram-ı Veli Camii’nin mimarı ise Mehmet Beydir. Döneminin önemli isimlerinden biri olarak aktarılır. Aynı zamanda içindeki ahşaplar üzerinde nakkaş Mustafa Paşa’nın boyama nakışları mevcuttur.

Hacı Bayram-I Veli Camii Türbesi
Hacı Bayram-I Veli Camii Türbesi

Hacı Bayram-I Veli Camii Türbesinde Kimler Yatıyor?

Hacı Bayram-ı Veli Camii ile ilgili merak edilen bir başka husus ise bu camide kimlerin türbesinin olduğudur. Osman Fazıl Paşa ve Hacı Bayramı velinin torunu olan Şeyh Edhem Baba da burada yatıyor.

Ayrıca Hacı Bayram Veli’nin oğlu olan Şeyh Ahmed Baba’nın da ve ismi bilinmese de müritlerinden olan birinin daha bu türbede yattığı da ifade edilir. Aynı zamanda Türbeye son olarak III. Mehmed Tayyib Baba’nın da defnedildiği ifade ediliyor. Türbede ziyaretçilere açık olup Camii gibi bölge içerisinde önemli bir konuma sahiptir.

READ  Şereflikoçhisar Gezilecek Yerler

 

 

Benzer Görülmesi Gereken Yerler

Yenimahalle Gezilecek Yerler : Keşfedilecek Yerler Var!

Gezicini

Ulus Gezilecek Yerler | Ankara Ulus’ta Ne Yapılır

Gezicini

Tarihi Ankara Kalesi

Gezicini

Şereflikoçhisar Gezilecek Yerler

Gezicini

Selimiye Camii (Sultan Selim Camii) Özellikleri, Mimarı

Gezicini

Selimiye Camii : Mimar Sinan’ın Eserlerinden

Gezicini

Polatlı Gezilecek Yerler : Muhteşem Yerlerin Listesi

Gezicini

ODTÜ Ormanı

Gezicini

Mavi göl Rekreasyon Alanı : Ankara

Gezicini

Yorum Yaz