Başlıklar
Doğal bir oluşum şeklinde gece ay ışığının denizden yansımasıyla fosforlu bir görünüme bürünen Fosforlu Mağara Antalya ilinin Alanya ilçesinde bulunmaktadır. Kayalıkların denizle buluştuğu noktada bulunan fosforlu mağaraya ulaşım sadece deniz yoluyla sağlanmaktadır. Fosforlu mağaranın bulunduğu noktada deniz suyunun rengi de yeşil ve turkuaz renklerde olup berrak bir görünüme sahiptir. Gezi ve özel teknelerin sıkça rotasının geçtiği fosforlu mağara yüzme molalarının da verildiği bir noktadır.
Fosforlu Mağaraya Nasıl Gidilir?
Fosforlu Mağara ülkemizin en fazla yerli ve yabancı turist ağırlayan illerinden Antalya’nın Alanya ilçesi sınırlarında bulunmaktadır. Fosforlu mağaraya karayolu kullanılarak gitmenin imkanı yoktur.
Bu sebeple fosforlu mağaraya gitmek isteyenler;
- Antalya’dan düzenlenen tekne turları ile,
- Alanya’dan düzenlenen tekne turları ile,
- Özel tekneleri ile,
- Özel tekne kiralama yoluyla,
Fosforlu mağaraya ulaşabilirler. Fosforlu mağaranın bu kadar doğal yapısını koruyarak kalmasında karadan ulaşım olmaması önemli bir paya sahiptir.
Fosforlu Mağaranın Jeolojik Yapısı
Fosforlu mağaranın adını ve yapısı belirleyen temel özelliği jeolojik yapısıdır. Mağaranın içerisine küçük ebatlara sahip teknelerin giriş yapması mümkündür. Gezi tekneleri mağaraya yakın noktalarda demir atarak geziye katılanların bu doğa harikası noktada yüzmeleri ve yüzerek mağara içlerine kadar gitmeleri mümkündür. Mağaranın zemininde bulunan doğal oluşumlar ay aşığını yansıtarak geceleri mağaranın ışıl ışıl olmasına sebep olmaktadır. Fosforlu mağaranın hem gece hem de gündüz saatlerinde seyrine doyum olmayan muazzam bir görünümü vardır. Antalya’daki bir diğer mağaramız Karain Mağarası konumuzu incelyebilirsiniz.
Fosforlu Mağaranın Oluşumu
Dünyanın oluşumunda ve şekillenmesinde suyun önemli bir rolü vardır. Fosforlu mağaranın oluşumda da suyun inanılmaz gücü boş roldedir. Dalgalarla aşınmaya başlayan dağlarda suyun şiddetinden ve kayaların içerisinde suda çözülebilen minerallerin erimesiyle mağaralar oluşmaktadır. Fosforlu mağaranın oluşumu da suyun yıkıcı gücüyle asırlar boyu sürerek meydana gelmiştir.
Kayalarda bulunan sert yüzeyler su ve suyun içerisinde bulunan kum – çakıl taşları gibi cisimlerle pürüzsüz bir hale gelerek mermer gibi bir görünüme sahip olmaktadır. Fosforlu mağaranın zemininde bu yapılar bulunduğu için çeşitli organizmaların yaşaması için elverişli bir ortam oluşmuştur. Mağaranın fosforlu görüntüsünün önemli bir kısmı bu canlı organizmalar sağlamaktadır.
Alanya Çevresinde Diğer Görülecek Yerler
- Karain Mağarası
- Antalyanın Gezilecek Mağaraları
- İnsuyu Mağarası (Burdur)
- Kleopatra Plajı : Alanya’nın Mavi Bayraklı Plajı
- Alanya Gezilecek Yerler