Başlıklar
Babadağ Gezilecek Yerler
Babadağ, Denizli‘nin 36 km. uzaklığında dokumalarıyla ünlü bir ilçesidir. İsmini eteklerinde bulunduğu Babadağ’dan alan ilçe kayalık bir alanda olduğu için tarım açısından fazla gelişmemiştir. Babadağ gezilecek yerler olarak az ama gerçekten görmeye değer yerler bulunduruyor. Tarım alanlarının azlığı nedeniyle halk eskiden beri dokumacılık ile uğraşmış ve gelir sağlamıştır.
Babadağ İlçesine gidenlerin gezip görmesi gereken yerler hakkında aşağıda kısa bilgiler bulunabilir.
Cumhuriyet Mahallesi
Babadağ İlçesindeki tarihi yapıların yoğun olarak bulunduğu mahalledir. 18. Yüzyıl ile 20.Yüzyıl arasında yapılmış olan binalar çoğunlukla restore edilmiş olup rengarenk görüntüleri ile güzel bir görünüm sergiler. Evler çoğunlukla tek ya da iki katlıdır.
Buradaki yapılar sade görünümlü olup fazla süsleme yoktur. Evlerin girişi eyvan tipindedir. İki katlı evlerde balkon bulunur. Cumbaya pek rastlanmaz.
Attuda Antik Kenti
İlçeye 32 kilometre uzaklıkta, Hisarköy nahiyesi yakınlarında, Babadağ eteklerindeki kayalıklar içinde doğal kale niteliğinde bir antik kent kalıntısıdır. Kentin Hellenistik Dönemden beri kullanıldığı sanılır ancak bu dönemle ilgili günümüze gelmiş pek bilgi yoktur. En eski bilgiler M.Ö. 200 yıllarında Pergamon Krallığı döneminde yazılmış kitabelerde yazılanlardır.
Attuda Antik Kentinde bulunan heykelcikler ve seramik eserler Pamukkale’deki Hierapolis Arkeoloji Müzesine götürülmüştür. Daha büyük bir kısım kalıntılar Hisarköy Camisinin bahçesinde sergilenir.
Asar Tepe adı verilen bir bölümün en üst noktası doğal taşların taşınarak oluşturulduğu düz bir alandır. Tepeye çıkış için de yine taşlardan teraslar oluşturulmuştur. Tepedeki düz alan antik zamanlarda toplanma yeri ve dini ritüellerin yapıldığı bir alan olarak kullanılmıştır. Heredot, Perslerin burada tanrıları Zeus’a kurban kestiklerinden bahseder.
Trapezopolis Antik Kenti
Babadağ merkezine 13 kilometre uzaklıkta, Bekirler Köyü yakınlarındaki antik kent kalıntılarıdır. Trapezopolis kelimesi Helen dilinde düzlük anlamına gelir. Kentin kurulduğu arazinin düz oluşu ismini etkilemiştir.
Bölgede yeterli kazı çalışmasının yapıldığı söylenemez. Bazı lahitlere ve yapı kalıntılarına ulaşılmıştır. kalıntıların özellikleri Roma ve Bizans mimarisine benzer.
Yardan Şelalesi
Yardan Çayının şelale şeklinde aktığı yerdir. Belediye tarafından bu bölgede bir mesire alanı oluşturulmuştur. Halkın piknik yapıp hoş vakit geçirebileceği doğal güzelliği ile ön plana çıkan bir alandır.
Kırcataş Camisi
1800 Yılında Osmanlı mimarisine uygun şekilde yapılmış olan cami Babadağ’ın merkezinde bulunur. Batı duvarındaki bir kitabede 1801 ve 1802 tarihleri yazar. Cami halen ibadete açıktır.