Image default
Samsun

Alaçam Gezilecek Yerler

Alaçam Gezilecek Yerler

İlçede en eski olan yerleşimciler hususunda yapılan araştırmalarda, Sivri Tepe kesiminde yapılmakta olan kazılar sonucunda Hitit dönemine ait şekilde çanak-çömlek, seramik parçaları, balta ve çeşitli aletler bulundu. Buna uygun olarak, Hititlerin MÖ 5000-3000 seneleri arasında bu bölgeye geldikleri tahmin ediliyor.

Alaçam
Alaçam

Alaçam kasabanın tam ortasından geçmekte olan Uluçay’ın yer alan Uluçam adını büyük çam ağaçlarından aldığı düşünülüyor. Alaçam 1398 senesinde Osmanlı hakimiyetine girer. 1460 senesinden 1922 senesine kadar Osmanlı devletinin hakimiyetinde olan yöre, 1944 senesinde Bafra kazasından ayrılıp Samsun iline bağlı bir ilçe olmuştur. Alaçam gezilecek yerler arasında sahili ve plajlarıyla bir adım öne çıkıyor.

Alaçam Gezilecek Yerler
Alaçam Gezilecek Yerler

Mübadele Müzesi

30 Ocak 1923 senesinde Türkiye ile Yunanistan arasında imzalanmış olan “Türk ve Yunanlıların Mübadelesi’ne İlişkin Olan Sözleşme ve Protokol” ile beraber 1 Mayıs 1923 senesinden itibaren Türkiye’de yaşayan Rum-Ortodoks dinine mensup olan kişilerle, Yunanistan’da bulunan Türkler, mecburi şekilde mübadaleye tabi tutulmuştur. Mübadele deniz yolu ile beraber yapılmış ve zorlu mübadillerin Türkiye’de indirildikleri mühim iskelelerden birisi de Samsun olmuştur.

Samsun Alaçam Mübadele Müzesi
Samsun Alaçam Mübadele Müzesi

Samsun’da barınmayı sağlayacak misafirhaneler belirlenmiş, fakat bu alanların yetersizliği nedeniyle mübadillerin bir kısmı özellikle kasaba ve köylere yönlendirilmiştir. Tütüncülükle uğraşan kişiler, Alaçam-Bafra ve Çarşamba bölgelerinde ve çoğu zaman Rumların terk ettikleri arsa ve aynı zamanda evlere yerleştirilmiştir. 1950’li senelerde ise Bulgaristan’dan Alaçam’a göç hızlıca gerçekleşmiş ve yeni olan konut alanları belirlenmiştir.

Mübadele Müzesi Özelliği Nedir?

Müzenin yer aldığı bina, 19’ncu yüzyılın son çeyreğinde İptidai Okulu olarak yapılmış, daha sonraki dönemlerde ayrı işlevlerde yine kamu binası şeklinde hizmet vermiştir. Yapı 2010 senesinde restore edilmiş ve 2012 senesinden itibaren müze olarak ziyarete açılmıştır. Yığma şekilde tuğladan yapılmıştır ve katlıdır. Giriş katında idari bölüm ve depo bölümlerinden oluşur. İkinci kat, eserlerin tefrişi yapılıyor.

READ  Kurupelit Halk Plajı - Samsun
Alaçam Mübadele Müzesi
Alaçam Mübadele Müzesi

Mübadele Müzesi Gezilecek Yerler Nelerdir?

Vitrinlerde, mübadele senelerine ait fotoğraflar ve belgeler de sergileniyor. Bunlar mübadillerin göç sırasında ve gemilere taşınırken çekilmiş olan fotoğrafları, mübadillere verilmiş yol belgeleri ve Kurtuluş Savaşına ait olan bazı belgelerdir. Aynı zamanda birinci kuşak mübadillerden hayatta kalanların müzeye bağışladıkları bireysel kullanım eşyaları da sergileniyor.

Samsun Mübadele Müzesi
Samsun Mübadele Müzesi

Alaçam Koyu

Alaçam ilçesinde denize girerek serinlemek isterseniz, ilçe merkezine yakın olan bir sahilde Alaçam koyu düşünülebiliyor. Burada oldukça güzel bir kumsal vardır. Fakat deniz oldukça derindir, denizde biraz adım atınca derinlik boy mesafesine geliyor.

Alaçam Koyu
Alaçam Koyu

Geyikkoşan Plajı ve Mesire Alanı

İlçe merkezine ortalama 2 km uzaklıkta bir mesire yeridir. Burada her sene 6 Mayıs tarihinde Hıdırellez şenlikleri yapılıyor. Bu şenliklerde tertip edilmekte olan güreş müsabakalarına, ülkemizin birçok yerinden davet edilen güreşçiler katılıyor. Şenlikler 600 senelik bir efsaneye dayanıyor. Efsaneye göre eskiden bir zamanlar sık ve büyük ağaçlarla dolu şekilde bir orman durumunda olan Geyikkoşan mevkiinde yaşlı dede yaşarmış.

Geyikkoşan Plajı ve Mesire Alanı
Geyikkoşan Plajı ve Mesire Alanı

Küçük tarlasını habersizce eğittiği iki geyik ile gizlice şekilde sürermiş. Aynı vakitte Arap ordusu komutanı Geyik Baba lakaplı bu dede, her sene 6 Mayıs günü, tüm işlerini bırakıp o mevkideki koyun, kuzu ve inek cinsinden olan hayvanları keserek fakir halka bir ziyafet verirmiş.

Geyikkoşan Plajı ve Mesire Alanı Özelliği Nedir?

Altın boyunduruk ve aynı zamanda altın sabanıyla yine bir gün tarlada çift sürerken çeşitli kişiler tarafından görülmüş. Yabancılardan ürken şekilde bu geyikler, kontrolden çıkarak bugün Kışlakonak Mahallesi başlarında yer alan Meydancık dağına kaçmışlar. Yapılmış boyunduruk ve aynı zamanda sabanın halen dağın bir yerinde bulunduğuna hala inanılıyor.

Geyikkoşan Mesire Alanı
Geyikkoşan Mesire Alanı

Geyikkoşan’da öldüğü söylenen bu Geyik Baba’nın mezarını Arap Ordusu Komutanı da askerleriyle ilçeden geçerken düzenli olarak ziyaret etmiştir. Halk da, bu efsane konumundaki Geyik Baba’ya özel komutan adına türbe yapmıştır ve türbe günümüze ulaşmıştır. Sahilde çınar, kavak ve çam ağaçlarından oluşmuş şekilde bir koruluk bulunuyor.

READ  Çatalçam Plajı

Sivri Tepe

İlçe sınırları dahilinde Karşıyaka Mahallesini karşıdan görebilecek şekildeki konumda olan Sivri Tepe, yöredeki ilk olan yerleşim yeridir. Ortalama 700 metre yüksekliktedir. Yapılan kazı çalışmalarında çanak-çömlek parçalarına da rastlanılmıştır.

Alaçam Sivri Tepe Manzaraları
Alaçam Sivri Tepe Manzaraları

Tepenin çevresi ekili ve aynı zamanda dikili arazilerle doludur. Tepe eteklerinde olan sur duvarı kalıntıları görülüyor. Höyüğün üstünde yer alan baz istasyonu, höyüğe oldukça büyük zarar vermiş ve genişçe bir düzlük oluşturmuştur.

Benzer Görülmesi Gereken Yerler

Vezirköprü Gezilecek Yerler : Popüler Yerler Listesi !

Gezicini

Terme Gezilecek Yerler

Gezicini

Tekkeköy Gezilecek Yerler

Gezicini

Samsun Plajları

Gezicini

Samsun 19 mayıs Gezilecek Yerler

Gezicini

Kurupelit Halk Plajı – Samsun

Gezicini

İnci Plajı Samsun | Nerede Nasıl Gidilir ?

Gezicini

İlkadım Gezilecek Yerler | Samsun İlkadım’da Gidilecek Rotalar

Gezicini

Costal Sahili (Beach)

Gezicini

Yorum Yaz