Başlıklar
Çarşamba Gezilecek Yerler
Samsun Çarşamba adına türküler yazılan bir ilçedir. Köklü tarihi, doğal güzellikleri ve tarihi mekanlarıyla ziyaretçi akınına uğruyor. İlçenin ortasından geçen Yeşilırmak görenleri etkisi altına alır. Çarşamba gezilecek yerler şelaleleri, doğal güzellikleri ve tabiat alanlarıyla ziyaretçilerine yeşille iç içe olma imkanı veriyor. Çarşamba ziyareti yapanlar yöresel lezzetlerle de tanışıyorlar. En lezzetli yemekler ve tatlıları ustalarından yapılıyor. Bununla beraber ilçenin cana yakın misafirperver halkı da ziyaretçileri memnun ediyor.
Çarşamba İlçesi
Karadeniz Bölgesi’nin Orta Karadeniz Bölümü’nde yer alıyor. İlçe adını Çarşamba Ovası’ndan almıştır. Samsun iline bağlı olan ilçe, Yeşilırmak’ın iki yakasına kurulmuştur. Çarşamba ilçesi, tarihi oldukça eskidir. İlçenin tarihi MÖ. 4000’li yollara kadar uzanıyor. Pek çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bu köklü tarihi nedeniyle ilçede pek çok tarihi mekan vardır. Bu medeniyetlerin izlerini ilçenin her yerinde görmek mümkün.
Höyükleri, camileri, türbeleri, su değirmenleri, mağaraları dikkat çeken alanlar arasındadır. Gezip görülecek yerler denilince ilk akla gelen yerlerden birisidir. Mutlaka gidip görülmesi gerekir.
Bedesten Çarşısı
Tarihi bedesten çarşısı Çarşamba ilçesinde yer alıyor. Doğuyaka Uzun Çarşı içinde bulunan çarşı Osmanlı yapımıdır. Çarşı, iki katlı yapı dikdörtgen planlıdır. Bedesten çarşısı yapımında moloz taşı ve kesme taşı kullanılmıştır. Yapı kırma çatı ile örtülüdür. Orta kısmındaki uzun holü ve iki yanda uzanan dükkanları vardır. Yerli ve yabancı turistlerin uğrak yerlerinden biridir. Bedesten çarşısı ilk yapıldığı yıllarda kuyumcu çarşısı adı olarak da anılıyordu. Günümüzde pek çok dükkan ziyaretçilere hizmet veriyor. Turistlerin alış veriş yapacağı dükkanlar da birbirinden güzel ürünler bulmak mümkün.
Şeyh Habil Cami
Şeyh Habil Cami, tarihi bakımdan oldukça önemli bir yapıdır. Günümüze kadar ulaşmayı başaran ahşap mimari örneklerden biridir. Ahşap bir yapı olarak yüzyıllara meydan okumayı başarmıştır. Yaycılar Köyü, Şeyh Habil Mezarlığı’nda yer alan caminin inşa tarihine ilişkin net bir bilgi yoktur. Yapılan araştırmalara göre caminin 1211 yılında yapıldığı sanılmaktadır. Şeyh Habil Cami mimari özerliklerini yitirmeden dimdik ayakta turistleri karşılıyor.
Tarihi Değirmen
Çarşamba ilçesinin gezilecek en güzel yerlerinden biri de tarihi değirmenidir. Değirmen Kirazlıkçay mahallesinde yer alıyor. Tarihi değirmen, 1800’lü yıllarda inşa edilmiştir. Değirmen yedi taşlı olarak yaptırılmıştır. 1982 yılına kadar değirmen aralıksız işlevini sürdürmüştür. İlerleyen yıllarda değirmen için restorasyon çalışmaları yapılmıştır. Restorasyonla aslına uygun bir şekilde yeniden düzenlenmiştir. Aynı zamanda bu çalışmalar sırasında değirmene bir de kafeterya bölümü eklenmiştir. Tarihi değirmende Hıdırellez günlerinde birçok farklı etkinlik yapılıyor. Yemeklerin dağıtıldığı ve eğlencelerin yapıldığı tarihi ve geleneksel bir mekandır.
Çarşamba Köprüsü
Köprü inşasından önce iki yaka arasında geçiş kayıklarla sağlanıyordu. 1890’lı yollarda iki yakayı birleştiren tahta bir köprü inşa edilmiştir. Köprünün yapılmasıyla halk rahatlamış ve iki yaka arasında rahat bir geçiş sağlanmıştır. İnşa tarihinden itibaren kullanılan köprü hiçbir tamirat ve bakım görmediği için oldukça yıpranmıştır. 1931 yılında Atatürk talimat vermiştir. Bu talimat ile Yeşilırmak köprüsü inşa edilmiştir.
270 metre uzunluğundaki köprü 12 ayaklı olup 10 gözlüdür. Yapıldığı tarihten itibaren araç trafiğine açık olarak hizmet vermiştir. 2007 yılında köprü araç trafiğine kapatılmıştır. Sadece yayalara hizmet vermektedir. Zaman içindeki yıpranmalar sonucunda restorasyon çalışmaları yapılmıştır. Köprü estetik bir görünüm kazanmıştır. Bugünkü görünümü yapılan restorasyon çalışmalarının sonucudur.
Kabaceviz Şelalesi
Çarşamba’nın görülesi doğal güzelliklerinden biri de Kabaceviz Şelalesi’dir. Çarşamba ilçe merkezine 16 km uzaklıkta yer alıyor. 60 metre yüksekliğe sahiptir. Şahane bir manzaraya ev sahipliği yapıyor. Doğa ile içi içe şelalenin serin sularının etkisiyle harika vakit geçirilmesi mümkün.
Kabaceviz Şelalesi görsel bir şölen sunarken ziyaretçilerine pek çok aktivite imkanı veriyor. Doğa fotoğrafçılığı için en uygun yerler arasında yer alıyor. Bununla beraber trekking için de son derece uygun bir alandır. Yerli ve yabancı turistlerin sıklıkla uğradıkları yer piknik alanı olarak da tercih ediliyor.
Adapark Rekreasyon Alanı
Alan içinde pek çok yapı mevcut. Gençlik merkezi, karşılama meydanı, tören alanı, çocuk oyun alanları, çim sahalar, kafeterya, mesire alanları, spor alanları, mescit, hamam, yürüyüş yolları yer alıyor. Ziyaretçiler alan geldiklerinde yapabilecek pek çok aktivite bulurlar.
Yeşilırmak Doğal Yaşam Parkı
İlçenin en dikkat çeken alanıdır. Çarşamba ilçe merkezine 6 km uzaklıktadır. Park 600 dönüm bir alan üzerine kurulmuştur. Sahip olduğu alan itibari ile bölgenin en geniş tabiat parkı olma özelliğini taşıyor. Tabiat parkında muazzam piknik alanları var. Doğanın içinde harika piknik keyfi yapmak mümkün. Tabiat parkı alanları bununla sınırlı değil. Spor alanlarıyla da dikkat çekiyor. Spor yapmak isteyenlerin ilk adreslerinden biri. Alanda dikkat çeken diğer alan binicilik çiftliği. Alana gelenler burada binicilik keyfi yaşayabilirler. Bunun yanı sıra hobi bahçeleri de dikkat çeken alanlardan biri.
Doğal Yaşam Parkı içinde Osmanlı mimarisi izleri taşıyan cami, kafe, restoran da mevcut. Ziyaretçiler piknik için hazırlıklı değillerse alan içinde yeme içme ihtiyaçları kaliteli hizmetlerle karşılanıyor. Alanda yöresel ürünlerin satıldığı reyonlar mevcut. Tamamen yöresel ürünlerin satıldığı reyonlar turistlerin ilgi odağı. Ziyaretçiler doğada olmanın keyfini sürerken çok keyifli vakit geçirebilirler.
Çamlık ve Mesire Alanı
Çarşamba ilçesinde kalabalıktan uzak, sakin bir yerde ailece piknik yapılacak önemli alanlardandır. Oldukça geniş bir alana sahiptir. Bu özelliğiyle tüm piknikçilere rahat bir alan sağlar. Alan içinde barbekü yapma şansı var. Bununla beraber alanda piknik masaları mevcut.
Piknikçiler oturacak yer bulma sorunu yaşamazlar. Aynı zamanda alan içinde yürüyüş ve koşu parkurları yer alıyor. Burada spor yapmak isteyenler bu alanları kullanarak doğayla baş başa olabilirler.
Çınar Ağacı
Çarşamba ilçesinin dikkat çeken detaylarından biridir. Çarşamba ilçesinin Kızılot Mahallesi’nde bulunan çınar ağacı 650 yaşındadır. Görenleri hayrete düşüren çınar ağacı gerek görüntüsüyle gerekse tarihiyle ziyaretçileri etkiliyor.
Atakum Sahili
Atakum Mis gibi deniz kokusu almak isteyenlerin uğrak yerlerinden biridir. Hafif rüzgarı ve mis gibi havasıyla ziyaretçilerine kumsal keyfi yaşatıyor. Kumsal boyunca yer alan kafeler ve restoranlar ise ziyaretçilerin yeme içme ihtiyaçlarını karşılıyor.
Çarşamba Ulaşım
Çarşamba ilçesi Samsun ili arası 36 kilometredir. Çarşamba yöresi ile Ordu arası ise 112 kilometre mesafedir. Çarşamba havaalanı burada yer almaktadır. Her gün düzenli olarak uçak seferleri mevcuttur. Çarşamba Havalimanı ile merkez arası 17 kilometredir.
Samsun merkezde Çarşamba ilçesine ulaşım son derece kolay. Merkezden kalkan minibüslerle ilçeye hızlı bir şekilde ulaşılması mümkün. Bununla beraber otobüsler de tercih edilebilir. İsteyenler kendi araçlarıyla da rahatlıkla ilçeye ulaşma şansına sahipler. Çarşamba Havalimanından birçok şehre direkt olarak seferler mevcut.
Çarşamba Ne Yenir Ne İçilir?
Çarşamba ilçesi yenilecek ve içilecekler bakımından ziyaretçilerinin tüm beklentilerini fazlasıyla karşılıyor. Birbirinden güzel lezzetler sunuyor. Yenilecekler listesinde ilk sırada Yağlaş alıyor. Diğer adıyla kuymak ziyarete gelenlerin damaklarının tatlandırıyor. Hamsi buğulama, hamsi tava, tirit, keşkek, kıvratma, büryan, karmaç, mısır çorbası bu lezzetlerden sadece birkaçı. Yöresel lezzetler özel pişirme usulleriyle servis ediliyor.
Samsun’da Gezilecek Yerler
- Tekkeköy Gezilecek Yerler
- Samsun Gezilecek Yerler : Muhteşem Yerlerin Listesi !
- 19 mayıs Gezilecek Yerler
- Atakum Gezilecek Yerler
- Karadeniz’in Vazgeçilmez Gezilecek Yerleri!