Image default
Balıkesir

Burhaniye Gezilecek Yerler

Burhaniye, Edremit Körfezi üzerinde yer alan Balıkesir ilçesidir. 1867 yılından beri ilçe durumunda olan Burhaniye tarih, turizm ve tarım açısından önemli konumdadır. Zeytin ağaçları bakımından zengin olan Burhaniye gezilecek yerler oldukça fazladır. İşte, Burhaniye hakkında detaylı bilgiler…

Burhaniye
Burhaniye

Burhaniye Gezilecek Yerler

  • Adramytteion Antik Kenti
  • Şahinler Köyü Camii
  • Kaya Sunakları
  • Ören
  • Hareketli Etnografya Galerisi
  • Kuvayi Milliye Kültür Müzesi
Burhaniye Plajları ve Denizi
Burhaniye Plajları ve Denizi

Bu görülmeye değer yerlere sahip olan ilçe aynı zamanda plajları, kaplıca ve içmeleriyle tatil için tercih edilmektedir. Özellikle ilçenin denize yakın diğer yerler kadar kalabalık olmaması insanların Burhaniye’yi tatil için tercih etmelerini saplamaktadır.

Adramytteion Antik Kenti

Adramytteion Antik Kenti
Adramytteion Antik Kenti

Lidyalılar zamanında kurulmuş olan Adramytteion Antik Kenti ilçenin en önemli tarihi alanıdır. Bu kent eski Edremit olarak bilinmektedir. Lidyalılardan sonra Persler, Romalılar, Bizanslar, Selçuklular ve Osmanlılar kentte yaşamıştır. Ören mahallesinde yer alan bu antik kentin bir bölümü sit alanı olarak koruma altına alınmıştır. Ancak Burhaniye ve Ören mahallesinin bulunduğu alanlarda geçmişte kentin yer aldığı tahmin edilmektedir. Kent ilçe merkezine 2 km uzaklıkta bulunmaktadır.

Kaya Sunakları

Kaya Sunakları
Kaya Sunakları

Antik kent dışında Burhaniye’de gezilmesi gereken tarihi yerlerden birisi de Kaya Sunakları’dır. Bu sunaklar ilçenin farklı yerlerinde bulunur. İlçede bulunan sunaklar Hisarköy, Bahadınlı Dede, Dutluca Deliktaş ve Börezli Fuğla Tepe kaya sunaklarıdır. Aynı zamanda bu sunaklar doğal kayalardan oluşmuş yapılardır. Geçmişte tapınak olarak kullanılan bu sunakların Cilalı Taş Devri’nden kaldığına ve dönemin Ana Tanrıça’larının bu sunaklar üzerinde oturarak halkı yönettiğine inanılmaktadır.

Şahinler Köyü Camii

Burhaniye Şahinler Camisi
Burhaniye Şahinler Camisi

Şahinler Köyü Camii ilçenin turistler tarafından ziyaret edilen tarihi camisidir. Yapılış tarihi 1895 yıllarına dayanan cami içinde yer alan motifler ve süslemelerle dikkat çeker. Cami içerisinde hat yazısı yerine doğa, meyve, bitki ve mezarlık resimleri yer almaktadır.

READ  Kaz Dağları Nerede ? Nasıl Gidilir?

Ahşap işçiliğiyle yapılan caminin içerisinde yalancı kubbeler vardır. Caminin dış çatısında ise kubbe görüntüsü yoktur. Cami içindeki motifler sebebiyle kilise mimarisini andırmaktadır. Söz konusu caminin son restorasyonu da 1994 yılında yapılmıştır. Şahinler Mahallesi’nde yer alan cami son yıllarda yabancı turistlerin ziyaret ettiği yerler arasında bulunmaktadır.

Ören

Burhaniye Ören Sahili
Burhaniye Ören Sahili

Balıkesir Burhaniye’ye tatil ve gezi için gelen kişilerin gezmesi gereken yerler arasında Ören yer alır. Merkeze 2 km uzaklığı olan Ören Mahallesi ilçenin en eski yerleşim yerlerindendir. Ayrıca denizden içeride kalan Burhaniye’nin denizle bağlantısını kuran mahallesidir. Bu sebeple Ören mahallesi ilçenin tatil için yerli turist çeken bölümlerindendir ve denize kenarının olması dışında tatil için tercih edilmesinde mavi bayraklı koylarının olmasının etkisi vardır.

Ören aynı zamanda asırlık çınara sahip olması ve yeşillikler içerisinde bulunması sebebiyle Yeşil Ören olarak da anılan bir yerdir. Ayrıca ilçenin önemli tarihi alanı Adramytteion Antik Kenti Ören’de bulunmaktadır. Bu sebeple bölge tarihi ve deniz turizmi açısından ilçenin önemli noktalarındandır ve mutlaka görülmesi gerekir. Mahallede bulunan Ören plajı denize girmek için uygun olan plajdır.

Bizimköy Hareketli Etnografya Müzesi

Burhaniye’de gezilmesi gereken yerlerden birisi de Bizim Köy Hareketli Etnografya Müzesi’dir. 2007 yılında kurulan özel müzede yer alan objeler hareketli ve seslidir. Aynı zamanda müzeye gelen kişilerin köy hayatını yakından tanımaları amaçlanarak yapılan müzede yer alan objeler Anadolu’nun çeşitli yerlerinden getirilmiştir. Ayrıca keçi sağan, ninni söyleyen, un öğüten, ağaç kesen insan figürlerinin bulunduğu müzede köy hayatı gerçekçi bir şekilde tasvir edilmiştir.

Bizimköy Hareketli Etnografya Müzesi ilçeye bağlı Öğretmenler Mahallesi’nde bulunur. Müze 300 metrekarelik kapalı alan üzerindedir.

Kuvayi Milliye Kültür Müzesi

Kuvayi Milliye Kültür Müzesi
Kuvayi Milliye Kültür Müzesi

Özellikle Kuvayi Milliye Kültür Müzesi, Kurtuluş Savaşı’nda Kuvayi Milliye karargahı olarak kullanılan binanın müzeye çevrilmesiyle ortaya çıkmıştır. Müzede savaş zamanından kalma eserler yanı sıra arkeolojik eserler sergilenmektedir. Ayrıca yöredeki antik kent kazılarından çıkarılan küpe, kolye, Artemis başı, Zeus başı ve kartal betimlemesi müzede sergilenmektedir. Bunlar dışında Roma dönemine ait olan koku, gözyaşı şişeleri ve bardaklarda müzede bulunmaktadır. Müze ilçe merkezinde Kocacami Mahallesi’nde yer almaktadır.

READ  Ayvalık Gezilecek Yerler | En Güzel Yerlerin Listesi !

Burhaniye’deki Kaplıcalar Ve İçmeler

Karaağaç Burhaniye gezilecek yerler
Karaağaç Burhaniye gezilecek yerler

Burhaniye kaplıca ve içmeleriyle de dikkat çeken bir ilçedir. Tarihi gezi ve deniz turizmi dışında şifalı kaplıcaları sebebiyle yerli turistleri ağırlamaktadır. Burhaniye’de gezilecek yerler ile birlikte ayrıca kaplıcalar ve içmeler vardır;

  • Karaağaç Kaplıcası
  • Bostancı Köyü Kaplıcaları
  • Pelitköy Zeytin Pınarı İçmesi
  • Dutluca Köyü İçmeleri
Burhaniye Sahili
Burhaniye Sahili

Karağaç Kaplıcası cilt hastalıkları için günübirlik ziyaret edilebilen bir kaplıcadır. Bostancı Köyü Kaplıcaları ise kadın hastalıkları ve siyatik gibi rahatsızlıklar için tercih edilmektedir. Dutluca Köyü İçmeleri idrar yolları ve bağırsak rahatsızlıkları Pelitköy Zeytin Pınarı İçmesi ise safra, karaciğer ve bağırsak rahatsızlıklarına iyi gelmesi sebebiyle ziyaret edilmektedir.

 

Benzer Görülmesi Gereken Yerler

Narlı Köyü | Balıkesir’in Minik Bir Tatil Köyü

Gezicini

Kaz Dağları Nerede ? Nasıl Gidilir?

Gezicini

Karesi Gezilecek Yerler

Gezicini

Gömeç Gezilecek Yerler

Gezicini

Cunda Adası Gezilecek Yerler

Gezicini

Bandırma Gezilecek Yerler

Gezi Cini

Balıkesir Kafeleri : Balıkesir’deki En İyi Kafeler

Gezicini

Balıkesir Gezilecek Yerler : Eşşiz Güzelliklerin Tam Merkezi !

Gezicini

Balıkesir Festivalleri

Gezicini

Yorum Yaz