Başlıklar
Yürüyen Köşk Yalova
Yalova’nın en önemli simgelerinden biri olan Yürüyen Köşk hikayesi ile ziyaretçilerini çok etkiliyor. Yalova’nın bilinirliği açısından önem arz eden bu köşk, her yıl binlerce ziyaretçiyi ağırlıyor. Yalova Yürüyen Köşk görülmesi gereken yerlerin başında geliyor.
Yürüyen Köşk Ve Atatürk
Atatürk devlet erkanı ile Bursa’ya gittiği esnada, Yalova açıklarındayken aniden Ertuğrul Yatı’nın durdurulmasını emreder. Kıyıya yanaştıktan sonra Atatürk uzaktan gördüğü görkemli çınar ağacından çok etkilenir. Burada mola verirler. Yaverler ne olup bittiğini anlamaya çalışırken, arazide incelemelerde bulunulur. Oldukça verimli olan arazinin arkası zeytin ağaçları ile kaplıdır.
Atatürk arazinin satın alınıp, burada bir çiftlik kurulması talimatını verir. Yalova ilinin gelişmesi ve imara açılması konusunda da çalışmalar yapan Atatürk, modern tarım tekniklerinin kullanılmasının halka örnek olması açısından bir ‘Millet Çitfliği’ kurar. Memleketim dediği Yalova’ya sık sık ziyarete gelir.
Bu aşamada da çınar ağacının yanına bir köşk inşa edilmesini ister. Ahşap yapıda ve iki katlı inşa edilen bu yapı 22 gün gibi kısa bir sürede tamamlanır.
Yapım yılı 1929 olan bu yapıyı Atatürk bir sene sonra ziyarete geldiğinde, tarihte belki de eşine rastlanmamış bir olay gerçekleşir. Atatürk çınar ağacının dallarının, köşkün çatısına ve duvarlarına zarar verdiği gerekçesi ile kesileceğini öğrenir. Hazırlıkları çoktan yapılmıştır. Bunun üzerine, Atatürk çınar ağacının dallarının kesilmesi yerine köşkün kaydırılması emrini verir. Daha önce duyulmamış böylesi bir karar herkesi şaşkına uğratır. Bu görevi, Atatürk’ün emri üzerine İstanbul Belediyesi üstlenir. Türk mühendis ekibi önce köşkün dört bir tarafını dikkatle temel seviyesinde kazar. Bu temelin altına tramvay rayları yerleştirilir ardından yavaş yavaş istenilen yere çekilir. Önce teras kısmı ardından ana bina 2 gün içinde 4.80 metre yana kaydırılır.
Atatürk bu olaya tanıklık etmeleri için İstanbul ‘daki tüm mühendis, mimar ve gazetecileri Yalova’ ya çağırır. Bu haber, dönemin tüm gazetelerinde manşet olarak haber edilir. Köşk, mühendislik başarısı olmasının yanı sıra Atatürk’ün doğa sevgisinin bir simgesi olmuştur. Çevrecilik adına örnek teşkil eden köşk, gelecek nesiller için de doğa sevgisinin önemini hatırlatıyor.
Yalova Atatürk Köşkü olarak da bilinen yapı ierleyen yıllarda ‘Yürüyen Köşk’ ismini alır.
Atatürk, Türk ve yabancı devlet adamlarını burada konuk etmiş, toplantılar yapmıştır. Serbest Cumhuriyet Fırkası, Türk Tarih Kurumu, Türk Dil Kurumu’nun kurulması ve Yerli Malı Haftası ilanı gibi önemli kararlar burada alınmıştır.
Tarih yapmak kadar tarih yazmanın da önemi vurgulayan Atatürk, ‘Türk Tarihinin Ana Hatları’ kitabını yine bu köşkte kaleme almıştır.
Yürüyen Köşk – Bugünkü Durumu
11 Haziran 1937 yılında Atatürk, tüm taşınmaz malları gibi bu köşkü de Türk milletine bağışlamıştır.
1980 yılında ise Kültür ve Tabiat Varlıkları listesine alınmıştır.
Atatürk’ün ölümünden sonra kaderine terkedilen köşke Yalova Belediyesi tarafından 2005 yılında restorasyon çalışması yapılmıştır. Bugün ise Yalova’nın en çok ziyaret edilen yeri olmuştur.
2015 yılında yapılan yaş testine göre çınar ağacının 390 yaşında olduğu tespit edilmiştir.
Yürüyen Köşke Nasıl Gidilir?
İsmet Paşa Mahallesinde bulunan Yürüyen Köşk, Yalova il merkezine 5 dakika mesafede bulunuyor. Ayrıca, Yalova Belediyesi tarafından ücretsiz servis imkanı sağlanmaktadır.
Yürüyen Köşk Giriş Saatleri
Pazartesi günü kapalı olan köşk, diğer günler ziyarete açıktır. Köşk 09:20 ve 17:20 saatleri arasında ziyaret edilebilir.
Yürüyen Köşk Giriş Ücreti
Köşkün bahçe kısmı ücretsizdir. Ancak köşke giriş ücretlidir. Müzekart geçerli değildir.
Yürüyen Köşk Mimarisi
İki katlı olan bu ahşap yapının planı kare şeklindedir. Marmara Denizi manzarasına sahip bu yapının teras kısmının altında toplantı salonu bulunmaktadır. Toplantı salonu kristal cam ile kaplı olup, dışarıdan içeriye ses geçirmemektedir.
- Atatürk’ün isteği üzerine, köşkün içerisine mutfak yapılmamıştır. Yemek hazırlıkları hemen yakınındaki ek binada yapılır.
- Yazlık olarak kullanıldığı için ısıtma sistemi yoktur.
- Köşkün mobilyalarının çoğu, Dolmabahçe Sarayı’ndan getirilmiştir.
- Köşkte, Atatürk’ün kişisel eşyaları, dönemin eşyaları, köşkün kaydırılma anının fotoğrafları ve gazete kupürleri sergilenmektedir.
İç mimarisi genel olarak sade ve zariftir.
Yürüyen Köşk – Sosyal Olanaklar
Bugün içerisinde bir kafeterya bulunan köşk yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olmuştur. Düğün ve kutlama gibi çeşitli organizasyonlara da izin verilmektedir.