Başlıklar
Mutlaka gezilmesi gereken yerler arasında yer alan karesi gezilecek yerler bakımından geniş bir yelpaze sunar.
Nerede?
Karesi, Balıkesir ilinin kuzey kesiminde yer alır. Balıkesir ilinin merkez ilçesidir. Balıkesir ilinin en çok ilgi çeken ilçelerindendir.
Karesi Hakkında
Karesi ilçesi, Antik çağlarda Misya ismiyle bilinmekteydi. Bu bölgede Karesi Beyliği’nin kurulmasıyla birlikte uzun yıllar bu isimle anılmıştır. 1923 yılında gelindiğinde Balıkesir il olmuş ve Karesi ismi kullanımdan kaldırılmıştır. 2012 yılında ise merkezde kurulan ilçe, yeniden Karesi adını almıştır. Köklü tarihiyle Karesi turizm bakımından önemli bir yerdir. Aynı zamanda ziyaretçilerine pek çok gezilecek ve görülecek alanlar sunar.
Ziyaret etmek isteyenlerin merak ettiği konulardan biri de Karesi’nin neyi ile meşhur olduğudur. Karesi, süt ve süt ürünleri bakımından oldukça önemli bir yerdir. Lezzetler denilince ilk akla gelenler höşmerim tatlısı ve kelle peyniridir. Ziyaretçilerin tatlarını damakta bırakan lezzetleriyle de meşhur olmuş bir ilçedir. Aynı zamanda Yağcıbedir kolonyası ve halısı Karesi’nin en meşhur ürünleri arasında yer alır. Bu ürünleri ziyaretçilerin hediyelik eşya seçimlerinde ilk sıralarda yer almaktadır.
Kuvayi Milliye Müzesi
Milli Mücadele döneminin simgeleşmiş isimlerinden biri olan Kuvayi Milliye, burada bulunan önemli bir müzenin ismi olarak ziyaretçilerini karşılar. Müze, 1996 tarihinden hizmet vermeye başlamıştır. Bina, Kurtuluş Savaşı döneminde karargah olarak kullanılmıştır. Tarihi dokusuyla dönemi yansıtır. Milli Mücadele döneminin en önemli isimlerinin hatıraları, kişisel eşyaları sergilenir. Aynı zamanda yine dönemin önemli hatıralar olarak fotoğraflar ve eşyalar da bu müzede ziyaretçilere sunulmaktadır.
Atatürk’ün Balıkesir ziyaretine ilişkin fotoğrafları, Milli Mücadele dönemine ilişkin önemli eserlerin yanı sıra; birçok arkeolojik eser de müzede sergilenmektedir. Müzeye giriş ücretsiz olup yaz döneminde 09:00 ile 19:00 saatleri arasında ziyarete açıktır. Kış döneminde ise 08:30 ile 17:30 saatleri arasında müze ziyaret edilebilir. Haftanın her günü açık olan müze, dini bayramların birinci günü saat 13:00′ e kadar kapalı bulunur.
Lazlar Hamamı
Karesi ilçesinin en dikkat çeken tarihi yapılarından biridir. Hamam, 400 yıllık bir geçişe sahiptir. Bu tarihi ile görenleri kendine hayran bırakmaktadır. Günümüze kadar ulaşmayı başarmış sağlam mimarisi dikkat çeker. Lazlar Hamamı’nın dikkat çeken diğer bir özelliği ise pek çok hastalığa şifa olduğunun söylenmesidir. Bu söylem, hamamın sürekli olarak ziyaretçi kabul etmesini sağlamaktadır. Ziyaretçilerin hamamda şifa bulmaları söylemin doğru olduğunu gösterir. Yüzyıllara dayan tarihi ve şifasıyla yerli ve yabancı turistlerin en sevdiği tarihi yapılardandır.
Saat Kulesi
Gezilecek yerler denildiğinde ilk akla gelenler arasında saat kuleleri yer alır. Karesi denildiğinde de ilk akla gelen şeylerden biri Karesi ilçesi merkezinde yer alan saat kulesidir Karesi saat kulesinin inşa tarihi ile ilgili üzerinde yazılan bilgilerden yola çıkılarak 1829 olarak bilinmektedir. Karesi saat kulesinin en dikkat çeken özelliği mimari olarak Galata Kulesi’ne olan benzerliğidir. Bu özelliğiyle turistlerin en çok fotoğraf çekildikleri yerdir. Beş katlı bir yapıya sahip olup yirmi metre yüksekliktedir. Kule taş işçiliği ve kulenin işlemeleri son derece zariftir.
Zağnos Paşa Külliyesi
Fatih Sultan Mehmet Han’ın veziriazam ve kumandanlarından olan Zağanos Paşa 1460-1461 yılları arasında külliyeyi inşa ettirmiştir. Bedesten, imaret ve çarşısı da bulunan külliye meydana gelen depremlerle hasara uğramış ve çoğu günümüze ulaşamamıştır.
Ortası şadırvanı bulunan geniş avlusu, iki payeye oturan altı kubbeli planıyla enine gelişen bir yapı özelliği gösterir. Balıkesir ili için oldukça önemli bir tarihi yapıdır. İnşa ettirildiği dönemin izlerini yansıtan külliye yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı durumundadır. Külliye, görenleri tarihin tozlu sayfalarında adeta bir yolculuğa çıkarır.
Zağnos Paşa Cami
Caminin en önemli özelliklerinden bir tanesi kentin en büyü camisi olmasıdır. Kentin merkezinde yer alan cami, Zağnos Paşa tarafından 1461 yılında yaptırılmıştır. Caminin avlusunda hazire, türbe ve şadırvan bulunur. Kare planlı bir yapısı bulunan cami, iç ve dış mimari olarak Osmanlı mimarisini örnek almıştır. Osmanlı mimari sanatının neredeyse tüm özelliklerini taşır. Caminin iç ve dış duvarlarında çeşitli Osmanlı motifleri ve süslemeleri bulunur. Son derece zarif işçilikleri vardır. Mimarisi ile turistlerin ilgisini çekmektedir. Zağnos Paşa Caminin en önemli diğer özelliği ise Atatürk ün bu camide hutbe okumuş olmasıdır.
Şehitler Parkı
Şehitler Parkı, Balıkesir ilinin en geniş alanına sahip parkıdır. Ayrıca en kalabalık parklarından bir tanesidir. Büyük olması ve bünyesinde barındıkları sebebiyle yoğun ilgi görür. Park, 70 bin metrekare bir alan üzerinde yer alır. Karesi Belediyesi tarafından yapılmış olan park, yerli halkın ilgi odağı olmakla birlikte yerli ve yabancı turistlerin de uğrak yeridir. Huzur veren atmosferiyle herkesi kendine çekmektedir.
Parkın içinde yürüyüş alanlarının olması spor yapmak isteyen ziyaretçilere de imkan tanır. Ferah bir ortamda yeşili görerek yürümenin tadına varılacak yerlerden biridir. Dış mekan kondisyon aletleri yetişkinlere hizmet verirken, çocuk parkı da çocukların özgürce oynayabilecekleri güvenli bir alandır. Aynı zamanda ziyaretçilerin yeme ve içme gibi ihtiyaçlarının karşılanması için kafeteryalar mevcut. Kafeteryalar, korona virüs salgını kapsamında alınan tüm önlemlere uygun olarak hizmet vermektedirler. Kafeteryalardan hijyen ve maske kuralları geçerli olup herkesin bu kurallara uyması istenir. Bu da bu tesislerden gönül rahatlığıyla hizmet alınmasını sağlamaktadır.
Şehitler Parkı, son derece temiz ve bakımlı olmasıyla dikkat çeker. Bilindiği gibi çoğu park, bakımsız ve hijyenden uzak olabilmektedir. Ancak; bu park, taktir toplayacak bir temizliğe sahiptir. Ailelerin ve ziyaretçilerin temiz olan bu alanda yemyeşil çimler üzerinde vakit geçirmelerine olanak tanınmıştır. Yaz aylarında çimlerin üzerinde insanların sıcak ve samimi sohbetlerine tanık olunabilecek yerlerden biri.
Piknik için de sıklıkla ziyaret edilen park, çocuklar için de oldukça güvenli ve keyifli. Yoğun ilgi gören parkta yer alan anıt da görenleri etkilemektedir. Ülkemizin işgalden kurtuluşunda yedi bölgemizin vermiş olduğu amansız mücadeleyi simgelemekte olan ve birleşik olarak yedi ay ve yıldızdan oluşan anıt milli değerlerin önemini vurgulamaktadır.
Değirmen Boğazı Tabiat Parkı
250 hektar olan bu park, ziyaretçi akınına uğrayan yerlerden biridir. Değirmen Boğazı Tabiat Parkı, 2011 yılında Tabiat Parkı olarak ilan edilmiştir. Taşıdığı özelliklerle bu ismi sonuna kadar hak eden bir yer olarak hizmet verir. Bünyesinde servi, çam ve söğüt gibi tam 52 farklı ağaç türü barındırır. Elbette, bu özelliğiyle mis gibi bir havaya sahiptir. Temiz havada, yeşili özleyen ve yeşiller buluşmak isteyenlerin sıklıkla tercih ettiği park su kenarındadır. Su kenarında olması da ilgiyi artırmaktadır.
Değirmen Boğazı tabiat Parkı, hizmet açısından da ziyaretçilerinin memnuniyetini kazanmaktadır. Öncelikle çocuklu aileler için en ideal yerlerden biridir. Zira, parkın içinde çocuklar için özel oyun alanları bulunur. Çocuklar, gün boyu keyifli zaman geçirirlerken aileler için de bu alanlar güven vericidir. Basketbol sahaları da doğayla iç içe bu alanda spor yapmak isteyenlere hizmet verir. Otoparkın bulunuyor olması özel araçlarıyla gelen ziyaretçiler için kolaylık sağlar. Piknikçilerin adreslerindendir. Yürüyüş ve koşu gibi aktiviteler için de son derece uygundur.
4 Yorumlar
Balikesirin en ideal Mahalles kareside bulunan avm kucağında kipa icinde karting burada öyle sevgi hastanesi karizma pazarıda haftanın üç günü daha ne olsun en hızlı yer olarak Balikesirin nabzı burda atıyor.
Okudum. Çok iyi bilgiler. Verilmiş harbiden. Hoşuma gitti beğendim. Mükemmel
Çok güzel yerlerdir bende orda yaşıyorum yazlıkçılar. İçin çok iyi herkes tavsiye ederim gerçekten
Gayet güzel bir site hem tarih olsun hem gezilecek görülecek yerler konusunda turizm açısından böyle yerleri gösterdiğiniz için çok teşekkür ederim iyi ki varsınız gezicini ailesi