Başlıklar
Girit Gezilecek Yerler
Girit, Akdeniz’de yer alan en büyük beşinci ada ve aynı zamanda Yunanistan’a ait olan adalarında da en büyüğü özelliğini taşıyor. Girit topraklarına karakteristik olan Akdeniz çalıları (maki yahut da garigue) hakim denilebiliyor. Palmiye ağaçları ise tüm kıyılarda aralıklı biçimde bulunuyor. Girit gezilecek yerler arasında deniz, kum ve güneşin yanında birçok antik kent bulunur.
Samariá Gorge
Avrupa’nın en uzun şekilde vadisi olan Samariá Gorge, oldukça heyecan verici bir ziyaret yeri halini almıştır. Patika, ortalama 18 kilometrelik şekilde muhteşem bir manzarayı ayaklarınızın her daim önüne seriyor.
Hatta burada yer alan Girit porsuğu yahut da dikenli fare gibi bir iki endemik türü ile bile rahatlıkla karşılaşabilirsiniz. Sıcak yaz aylarında özellikle bu yürüyüşü tamamlamak adına biraz yorucu olsa da yolculuğunuzun sonunda sizi Libya Denizi’nin muhteşem manzaraları ile beraber ödüllendirildiğinizi de şimdiden söyleyelim.
Balos Lagoon
Batı Girit’te yer alan Balos lagünü mutlaka görülmesi gereken bir bölgedir. Girit’te en çok fotoğraf çekilmekte olan noktalardan biri burası oluyor.
Egzotik manzarası, çarpıcı plajları ve beraberinde sığ turkuaz suları, burayı her daim aranan bir tatil bölgesi yapıyor.
Knossos Minos Sarayı
Iraklio’dan yaklaşık olarak beş kilometre uzaklıkta olan Knossos, Avrupa’nın en eski vilayeti olarak kabul ediliyor ve buraya hemen gelmişken içerisindeki Minos Sarayı her daim görülmesi gereken bir yapı diyebiliriz. 1878 senesinde Minos Kalokairinos keşfedilen Knossos, bir vakitler Minos uygarlığının ve kültürünün hem törensel hem de politik bir merkezi durumdadır.
Agios Minas Katedrali
Kandiye’deki heybetli olan Aziz Minas Katedrali, Yunanistan’ın her daim en büyüklerinden biri sayılabiliyor. Şehrin her daim koruyucu azizi olan Agios Minas’a (Aziz Minas) saygı göstermek adına1860 senesinde inşa edilen katedralin inşaatı ise 1895 senesinde tamamlanmıştır.
Phaistos Minoan Sarayı
Girit’in ve Minos uygarlığının bir diğer özelliği de ovaya bakan bir tepede yer almakta olan Phaistos’taki Minoan Sarayı. Knossos’un daha az ünlü olan saray, oldukça sade bir mimariye sahiptir.
Ayrıca sarayın merkezi olan bir avluya sahip olmasının yanı sıra bir vakitler kraliyet daireleri olduğu her daim düşünülen yapıları da var. Aynı vakitte, gizemli amacı henüz belirlenmemiş şekilde bir eser olan ünlü olan Phaistos Diski’nin 1908 senesinde ortaya çıkarıldığı bölgede tam olarak burası oluyor.
Heraklion (Kandiye) Arkeoloji Müzesi
Kandiye Arkeoloji Müzesi, 1856 senesinde bir depremde yıkılan Fransisken manastırının yerde kurulmuştur. Girit’in her yerinden etkileyici bir buluntu koleksiyonuna sahip olan Müze, dört bir yanına dağılmış bulunan Minos çeşitli hazinelerine her daim ev sahipliği yapıyor.
Elafonissi
Elafonissi, gerçek şekilde cennet dilimi durumundadır. Hanya’dan yaklaşık olarak 70 kilometre uzaklıkta yer alan Elafonissi; doğal güzelliği, oldukça berrak sığ suları ve beraberinde ince kumlu plajları ile beraber adeta kutsanmış bir yer konumundadır.
Chrysoskalitissa Manastırı
Elafonissi köyü yakınlarında yer alan ve Meryem Ana’ya adanmış Chrysoskalitissa Manastırı, bir kaya inşa edilmiş. Ayrıca 17. yüzyıldan bir Ortodoks Hıristiyan manastırı özelliğine sahiptir. Venedik döneminde inşa manastır şimdi ünlü bir hac bölgesi ve aynı vakitte bir folklor müzesine sahiptir.
Psychro Mağarası
Girit’in doğu kesiminde, Psychro hemen dışında, Diktean Mağarası da bilinen Psychro Mağarası bulunuyor. Mitolojik olmasaydı, bu mağara adadaki diğer mağaradan çok da farklı sayılmazdı. Ancak Psychro basit bir mağaradan çok daha fazlasıdır. Efsanede, tanrıça Rhea’nın Zeus’u doğurduğu işte tam da bu mağaraymış. Bu sebeple de oldukça turistik bir yerdir.
Chania (Hanya) Arkeoloji Müzesi
Eski bir Venedik Fransisken yer alan Hanya Arkeoloji Müzesi, Neolitik-Minos oluşan geniş bir koleksiyona ve geç Roma dönemlerine ait ev sahipliği yapıyor. Kronolojik sıraya düzenlenen sergilerde Minos çanak çömlekleri, oymacılığı, mühürler ve diğer eşyalar yer alıyor. Koleksiyon, Marika Mitsotakis’in koleksiyonundan eşyalarla daha da büyümüştür.
Girit’e Nasıl Gidilir?
Marmaris üzerinden rahatlıkla Rodos’a geçebilirsiniz. Rodos üzerinden Girit’e geçebilirsiniz. İstanbul araç kiralama ile beraber göz atarak O-5 üzerinden ortalama 7 saat 31 dakika içerisinde ilçeye rahatlıkla ulaşabilir.
İki lokasyon arası mesafe ise ortalama 724,9 kilometre. Ankara ve Marmaris arası ortalama olarak 668,4 kilometredir. Ankara üzerinden araç kiralama fırsatlarından Dumlupınar Blv./D200 üzerinden ortalama 7 saat 56 dakika içerisinde Marmaris’e kolayca varabilirsiniz. Atina’dan ise Pire limanı üzerinden Girit’e feribotla ulaşım sağlayabilirsiniz.