Başlıklar
Dara antik kenti günümüzde Mardin ilimizin güney kısmında yer alan 1500 yıl öncesinde yapıldığı düşünülün bir antik kenttir. 5. yüzyılın ortalarında yapılmış olan Dara Antik kenti, Mardin’e bağlı olan Oğuz köyünde yer alıyor. Dara Mezopotamya Harabeleri Roma İmparatorluğu döneminde yapılmış olan bu antik kent ilk zamanlar düşman saldırılarına karşı inşa edilmiştir. İleri dönemlerde yapılan savaşlar, Antik kente yapılan saldırılar ve sınırların değişmesi nedeni ile kent boşaltılmıştır. Şu an ise tarihsel turizm alanında rağbet görüyor.
Antik Kent Ne Zaman Yapılmıştır?
Dara antik kenti 5. yüzyılda, Roma İmparatorluğunun doğu sınırı olan Mardin ilimizde, Sasani İmparatorluğuna karşı güvenliği sağlamak için garnizor olarak inşa edilmiştir. İleri dönemlerde Perslilerin, Abbasilerin ve Osmanlıların eline geçmiştir. Yapımının çok kısa bir süre aldığı tahmin edilen Dara antik kenti, hem beşeri faktörlerin hemde doğal faktörlerin etkisini içinde barındıran bir antik kenttir. Karstik arazinin oyulması ile inşa edilmiş olan bu antik kent, özellikle coğrafi bilimler ile tarih bilimine ilgi duyan kişiler için çok değerli bir turizm noktasıdır.
Neden Dara Antik Kentine Gidilmelidir?
Dara antik kent diğer birçok kentten daha özel bir yapıya sahiptir. Diğer antik kentlerin sahip olmadığı coğrafi, doğal ve tarihsel özelliklere sahiptir.
Bu özelliklerin belli başlıları şunlardır;
- Dara antik kenti karstik bir arazi üzerine kurulmuştur,
- Doğu Roma İmparatorluğunun egemenliğinde kurulmuş olan bir yapıdır,
- Sahip olduğu büyük kaya kütleleri hızlı bir şekilde oyularak kısa süre içerisinde tamamlanmıştır,
- Antik kent garnizor olarak kullanılmış ve ayrıca şehir olarak da işlev görmüştür,
- Sasaniler ve Persliler tarafından da kullanılmıştır.
Bu özelliklerinden dolayı 5. yüzyılda bölgenin ve sınırların savunulması için büyük görev üstlenmiştir. Ayrıca şu an günümüzde ziyaret edilen en büyük antik kentler arasında yer alıyor. Ayrıca sahip olduğu karstik coğrafi özelliklerden dolayı coğrafya alanında yapılan araştırmaların belli başlı konuları ve araştırma alanları arasında yer alıyor.
Dara Antik Kentine Nasıl Gidilir?
Dara antik kenti, güneyde yer alan bir antik kenttir. Mardin ilinin güneyinde yer alıyor. Ulaşım yöntemi, uçak yolu ile şehir merkezine oradan ise otobüsler ile olacak şekilde düzenlenebiliyor. Şehre taksi yolu ile şehirden ulaşmak da mümkündür. Antik kentin yakınlarında kurulmuş olan köy aş evleri ve en azından dinlenip bir şeyler içebileceğiniz alanlar bulunuyor. Turistler arasında en çok rağbet gören alanlar içerisinde yer alıyor olması her zaman kalabalık bir ortama sahip olmasına neden oluyor. Bu sayede yalnız hissetmiyor ve tarih turizmini doruklarda yaşayabiliyorsunuz.
Kent İçerisinde Neler Yer Alıyor?
Kent oldukça büyük bir alan üzerinde kurulmuştur. Öte yandan gezilmesi için yalnızca bir gününüzü bu güzel ve doğa harikası olan antik kentin gezilmesi için ayırmanız en doğru karar olacaktır. Antik kent garnizor olarak kullanılmaya karşın geniş bir nüfusa ev sahipliği yapmıştır.
Şehirde yer alan kısımlar şunlardır;
- Şehirde esir olarak alınmış olan veya suçluların kapatılması için zindanlar yer alıyor,
- Su kaynağına erişebilmek için yapılmış olan sarnıçlar ve su kuyuları bulunuyor,
- İbadetlerin yapılabilmesi için Kilise yer alıyor,
- Çarşılar şehrin neredeyse her bölgesinde bulunuyor ve İpek yolu üzerinde yer alan bir bölge olması nedeniyle ticaretin gelişmiş olduğu düşünülüyor,
- Tophane yer alıyor.
Şehir içerisinde yer alan tüm bu bölümleri isterseniz tek başınıza isterseniz de tur rehberi ayarlayarak görebilme imkanınız bulunuyor.
Mardin’de Gezilecek Yerler
- Artuklu Görülecek Yerler
- Mardin’de Gezilecek Yerler
- Midyat Gezilecek Yerler
- Dargeçit Gezilecek Yerler
- Artuklu Görülecek Yerler