Başlıklar
Mazıdağı’nda Gezilecek Yerler ,Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde Mardin ilinin 47 kilometre kuzeybatısında yer almaktadır. Mazıdağı Önceden Savur ve Derik ilçelerine bağlı bir bucak olan mazıdağı,9 Haziran 1937 tarihinde ilçe olmuştur. Mardin’de Gezilecek Yerler İlçede sizan mezrasında sasani’lere ait olduğu bilinen bira kilise ve yerleşim yerleri tespit edilmiştir. Şamrah olarak eski adı olarak da bilinen mazıdağı, gerçekte adını kral Şemrah’ tan almıştır. Kral Şamrah’ a ait olduğu düşünülen tepe, mazıdağı’nın 2 kilometre güneydoğusunda yer alan ve de.Kral Şamrah’ ın mekanı olarak da bilinen yerlerden birisidir.
Mazıdağı ilçesi,Şamrah eski adıyla bilinmiş,geçmişte Diyarbakır – Şam güzergahı üzerinde de bir merkez olarak yer almaktaydı. İlçenin tarihi Sümerlere kadar dayanmaktadır. 150 metrelik bir tepenin üzerinde; Dermetinan Kalesi, Sultan Şeyhmus, Pir Hattap türbeleri ilçenin önemli ziyaret edilecek tarihi yerlerindendir.
Daha eski tarihi geçmişe baktığımızda taş devrinden günümüze kadar gelen Zambırhan ve Avrihan mağaraları bulunmaktadır. Kervanlar bu mağaraları önceden konaklama amacıyla kullandıkları ortaya çıkmıştır.İlçenin batısında yer alan Şamrah Kalesi namıyla yayılan kale olmasına karşın, gümüşyuva köyünde Bizanslılar tarafından bulunarak işletilen gümüş madenleri, bu madenlerin muhafazası için de yapılan kale ve müstahkem yerlere rastlanılmıştır.Bunun sonucunda kalıntılar tarihi bir nitelik taşıyarak günümüzde yer almaktadırlar.
Mazıdağı’da mevcut nüfusuna bakıldığında %45’i şehir merkezinde geri kalanı ise %55’i kırsal kesimde yaşamaktadırlar. Merkez, ilçe dışında ilçeye bağlı belde olması nedeniyle, belediye yer almamaktadır. Mevsimi kurakolan mazıdağı’nda karaçay hayati bir önem taşımaktadır. Fosfat tesisleri ise,yörenin can damarlarından birisidir.
ilçede ekonomik geçimlerini öncelik olarak el sanatlarına değinerek yeniden canlandırma faaliyetlerine geçmişler, bunun yanı sıra arıcılık, tütüncülük, kümes hayvancılığı, bağcılık gibi ilçenin başlıca geçim kaynakları arasında yer almaktadır.
Dermetinan Kalesi :
Dermetinan Kalesi,İlçenin 20 kilometre kuzeybatısında ve Gümüşyuva Köyü sınırları içinde yer almaktadır. Timur kaleye karşı bir taarruza geçmeye başlamış, fakat düşmanlara karşı savunmayı iyi yapan bir kaleyle karşı karşıya kaldıklarından ele geçirememişlerdir. Kızıltepe Gezilecek Yerler yüksekliği 150 metrede yer alan tepenin üzerinde olan kale, Bizanslılar zamanında yapılmıştır.Kalede Bizans dönemine ait yapılan bir mezarlık yer almakta olup mezarlıktaki duvar kabartmaları orijinalliğiyle günümüze kadar ulaşmaktadır.
Sultan Şeyhmus Türbesi:
Sultan Şeyhmus Türbesi, İlçede bulunan bu türbe genelde çocuk sahibi olmak isteyen kadınların gidip dua ettikleri yerlerden birisidir.Orada karşılaşacağınız manzarada genellikle kadınlar yer almaktadır.İnanışlarına göre bu türbeye gelenlerin mutlaka çocuğu olduğu söylenmektedir. Bu yörede yaşayan halk çocukları olduktan sonra erkek olursa, Şeymus, kız olursa, Sultan ismini koymaktadır.Tabi bunların hepi rivayet ve söylentiden ibarettir.
Pir Hattap türbesi :
Pir Hattap Türbesi, İlçenin merkezine bağlı Ömürlü köyünde yer almaktadır.Türbede mezarlığı bulunan Pir Hattap, bu köyden olmayıp sadece dini hizmetleri anlatmak köye geldiği ve orada vefat ettiği bunun sonucunda burada defnedildiği söylenmektedir. Halk perşembe ve cuma geceleri türbeye gelerek dualarını etmektedirler. Mazıdağı’nda Gezilecek Yerler
Zerzevan Kalesi – Sammachisacane:
Konumu Mardin-Diyarbakır karayolu üzerinde yerini alan,ipek yolunun en güzel köşelerinde inşa edilmiştir. Zarzavan kalesi,kervan yolu üzerinde tüccarların güvenliğini sağlamak için yapılmıştır. Mazıdağı’nda Gezilecek Yerler Ancak Timur buna engel olarak mardin yöresini ele geçirme girişimleri sırasında kaleyi almıştır. Karşı koyanlara karşı öldürerek harabe haline getirmiş ve orayı terk etmişlerdir.
Mardin Çevresinde Diğer Görülecek Yerler