Başlıklar
Süleymanpaşa Gezilecek Yerler
Süleymanpaşa Tekirdağ şehrinin merkez ilçesidir. 2012 senesinde TBMM’de kabul edilen bir yasa ile beraber ilçe olmuştur. Süleymanpaşa ilçesi Tekirdağ şehrinin merkezini oluşturmaktadır. Süleymanpaşa; XIV. Yüzyılda Trakya’da savaşmış olan Osmanlı Ordusu’nun ilk komutanı olan Süleyman Paşa’dan adını almıştır. Tarihi bir geçmişe sahip olan Süleymanpaşa gezilecek yerler açısından oldukça zengindir.
Atatürk Heykeli ve Namık Kemal Heykeli
Süleymanpaşa ilçesinin merkezinin ortasında Hükümet Konağının önünde yer alıyor. Heykeltıraş Kenan Ali tarafından yapılmış bir heykeldir. Atatürk Heykelinin mermer Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi yer almaktadır. Atatürk Heykelinin Hükümet Konağının hemen karşısında yer içinde Namık Kemal Heykeli yer almaktadır. 1949 senesinde Heykeltıraş Nusret Suman yapılmıştır. Heykelin kaidesi dahilinde Namık Kemal’e ait sözler yer alıyor.
Arkeoloji ve Etnoğrafya Müzesi
Süleymanpaşa merkezine bağlı Ertuğrul Mahallesinde yer alıyor. 1977 senesinde hizmete açılan müzede Tekirdağ ve aynı zamanda evresinde yapılan araştırmalar sonucu elde edilmiş olan tarihi eserler sergileniyor. Müze; taş eserler salonu, küçük eserler salonu, etnoğrafya salonu ve açık salonu olmak üzere dört bölümden oluşmaktadır.
Taş eserler salonunda ise temelde; Tekiradağ ve çevresinde ören yerlerinde yapılmış olan çalışmalar sonucu bulunan heykeller, adak stelleri, şeklinde eserler sergilenmektedir. Arkeolojik küçük salonunda; tarih öncesinden Bizans Dönemine olan süre içinde kullanılan süs, mutfak eşyaları, madeni paralar, ok ve uçları gibi eserler teşhir edilmektedir.
Etnoğrafya bölümünde; Osmanlı Dönemi günlük hayatta kullanılan giysiler, takılar, silahlar ve yöresine özgü eserler sergileniyor. Açık Teşhir bölümü ise müze yer alıyor ve burada mezar taşları, yazıtlar, kabartmalar ve bununla beraber heykeller sergilenmektedir. Tarih sayfalarında dolaşıyormuş şekilde hissi veren bu müzeyi ziyaret etmenizi tavsiye ediyoruz.
Rüstem Paşa Külliyesi
Süleymanpaşa ilçe merkezinde Ertuğrul’da yer almaktadır. Külliye 1553 senesinde Kanuni Sultan Süleyman’ın damadı Rüstem Paşa tarafından yapılıyor. Külliye cami, hamam, bedesten, medrese ve kütüphaneden oluşuyor. Külliyenin en çok dikkatli yapısı camidir. Cami 1553 senesinde inşa edilmiştir. Denize hakim bir tepe yapılan cami muhteşem bir manzaraya sahiptir. Mimar Sinan yapılan cami muhteşem mimariye sahiptir. Caminin avlusunda kurşun, beşgen bir çatı ile örtülü kare bir şadırvan yer alıyor.
Rüstem Paşa görülmesi gereken tarihi yapılardandır. Kütüphane ve medrese arasında yer alıyor. Restore edilen kütüphane kullanılmaktadır. Medresenin yanında yer alan günümüze sadece duvarları ulaşmıştır. Rüstem Paşa cami ile beraber 1553 yılında inşa edilen çarşı 1986 senesinde restore edilerek hizmete açılmıştır. Günümüzde bu özel çarşıda yer alan elli dükkan hala kullanılıyor.
Alkaya Plajı
Süleymanpaşa merkezine ortalama 4 km uzaklıkta bulunan Dereağzı Mahallesinde yer alıyor. Berrak denize ve akabinde kumsala sahip bu plajda her türlü farklı imkan bulunuyor. Alkaya Plajında restoran, tuvalet, çadır ve büfe yeri bulunuyor. Alkaya Paljına yaklaşık olarak 1 km uzaklıkta Dereağzı Plajı bulunuyor. Dereağzı Plajında kabin ve büfe gibi tesisler yer alıyor. Tekirdağ şehrinin güzel bir tatil için bu plajları her daim tercih edebilirsiniz.
Yarapsun Çamuru
Süleymanpaşa ilçe merkezine ortalama 7 km uzaklıkta yer alıyor. Derin bir vadi arasında sazlıklar içinde yer almakta olan Yarapsun Çamurunun sıcaklığı yaklaşık olarak 21-24 derece arasındadır. Çamurda yoğun miktarda organik maddeler bulunmasından romatizmalı hastalıklara iyi geliyor. Bununla beraber Süleymanpaşa ile merkezine ortalama 5 km uzaklıkta Kumbağ Mahallesinde bulunan Topağaç Kamping kısmında çadırlı kamp kurarak doğanın tadını yoğun biçimde çıkarabilirsiniz.
Naip Kalesi
Tekirdağ şehri, Merkez, Naip Köyünün ortalama 4 km. güneybatısında yer alan kale yüksek olan bir tepe üzerindedir. Çevreye hakim olan kalenin sur duvarları moloz taş ve horasan harcı ile inşa ediliyor. Bugün orman dahilinde kalan kalenin ortalama 6-7 m. yüksekliğinde iki farklı burcu oldukça sağlamdır.
Bisanthe Barbaros Yerleşim Alanı
Barbaros Yerleşim Alanı Tekirdağ-Kumbağ yolu üzerindedir. Merkeze ortalama 10 km. mesafededir. Antik Dönemde bir sahil kenti olan Bizanthe’nin ismi sonradan Panion ve Panidos şeklinde değişmiş, günümüzde Barbaros olmuştur. Antik yerleşim bugün yeni belde yerleşmesinin altında oluyor. Barbaros sahilinde, mezarlık mevkilerinde kültürel varlıkların izlerini görmek mümkündür. Barbaros Tekirdağ Müzesine ilk eserler, İ.Ö. 4.y.y.’a tarihlenen, yüksek süvarili mermer stel ile Grekçe yazıtlardır.
Beldenin bulunan mezarlık alanın güneyinde, 2006 senesinde yapılan kazılar sonucunda, 13.y.y.’a bir kilisenin varlığı belgelenmiştir. Ayrıca çalışmalarında sahil kesiminde görülen batıya doğru devam eden bölümleri bulunmuştur. Çalışmalar sonucunda Bizanthe kentinin Geç Roma ve Bizans yayılım alanları tespit edilmiştir. Barbaros Madenler, İ.Ö. 5.y.y.’ın siyah boyalı, perdahlı bolca görüldüğü bir alandır.
Müzik Teknolojileri Müzesi
Tekirdağ’ın Süleymanpaşa Belediyesi tarafından özel olarak yapılan, Türkiye’de ilk olma özelliği Müzik Teknolojileri Müzesi’nin içinde geçmişte ve günümüzde müzik aletleri ve müzik aletlerinin yapılışını anlatan malzemelerin yanı sıra pek sayıda yöresel kıyafet sergileniyor.
Eski Tekirdağ Fotoğrafları Müzesi
1923 Lozan Mübadelesi sebebi ile Tekirdağ’dan Yunanistan’a göç eden Mavridis Ailesi’nin Selanik’ten gelen Eşkinat Ailesi yerleşir. Mübadil olarak yer ailelerin bir zamanlar yaşadığı çocukları Dimitrios Mavridis ile beraber Ekrem Eşkinat, aslında aynı evin aynı çocuklarıdır. Mavridis’in çocukluk seneleri Atina’da geçmiştir.
Dimitrios Mavridis babasının ölüm döşeğinde ‘Tekirdağ’daki evimiz’ sözlerinden etkilenip 50 sene boyunca Tekirdağ’ı araştırmış, Hiç kimsede eşi benzeri bulunmayan yüzlerce eski Tekirdağ fotoğrafını toplamış, hakkında 12 kitap yazmıştır. Tekirdağ’daki aile evini senelerce arayan Mavridis, Tekirdağ’a birinde evin fotoğrafını bulmuş, evi aramaya başlamış.
Bir elindeki fotoğraf ve eve bakmış. Ekrem Eşkinat ise seneler sonra eski Tekirdağ fotoğraflarını ile fotoğrafların altındaki imzadan ulaşıyor. Mavridis’e. Eşkinat ve barışa sahip çıkmak adına hızlıca harekete geçiyor. Mavridis’in Atina’ya gider. Mavridis’in yaklaşık olarak 1500 Tekirdağ fotoğrafının yer aldığı koleksiyonunu hızlıca inceliyor. O ziyaretlerin mübadil olarak yer değiştiren ailelerin aynı evde ortaya çıkar.
Eşkinat, Mavridis’e ‘Bu fotoğrafları vermen lazım. Çünkü ne ben Türk’üm ve ne sen Yunan’sın. Biz evin çocuklarıyız’ şeklinde der. Köşk, Süleymanpaşa Belediyesi ile müzeye dönüştürülür. Köşkün özel olarak bir müze seçilmesindeki en büyük nedeni ise 1500’den fazla Tekirdağ fotoğrafından oluşan bir koleksiyonu oluşur.
Tarihi Beşevler
Tekirdağ’ın Süleymanpaşa’da olan ve mimari özellikleri ile Tekirdağ eski şehir dokusunun en güzel örneklerinden biri durumda olan Tarihi Beşevler’in kamulaştırılması ile beraber Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından 2009 senesinde uygulama projeleri hazırlandı ve onaylananmış durumda projeler doğrultusunda restorasyon çalışmaları başlıyor.
Restorasyon çalışmaları akabinde Beşevler, Tekirdağ Belediyesinin sosyal tesisleri olma statüsü ile hem Tekirdağlılara hem yerli hem yabancı turistlere butik otel, cafe ve bistro şekilde hizmet veriyor.
Tarihi İnecik Erenler Hamamı
Bu özel hamam, 1. Murat ve Yıldırım Beyazıt devri Saruca Paşa’nın oğlu Uğur Bey Vakfı rastlanmakta olup, 16. yüzyılın ilk durumunda inşa edilmiştir. İnecik Erenler isimli Hamam, günümüzdeki şekliyle plan özelliklerini kısmen kaybetmiştir. Yapı, bölge parsel üzerinde tek katlı, ortalama 130 metrekarelik bir alanda inşa edilmiştir.
2010 senesinde mülkiyeti köy tüzel kişiliğine ait durumda, onarılması için Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne hızlıca devredilmiştir. 2017 senesinde ise Büyükşehir Belediyesince restorasyonu tümüyle bitirilip tekrar hizmete açılmıştır. Süleymanpaşa gezilecek yerler arasına alınmalıdır.