Başlıklar
Kozan Gezilecek Yerler
Adana’ya bağlı Kozan ilçesinde gezilecek yerleri aktaracağız. Yazımıza başlamadan hemen önce Kozan ilçesi ile ilgili genel bilgileri sizlere aktaralım. Tarihi öncesine dayanan ve medeniyete ev sahipliği yapan Kozan kaleli tek ilçe olma özelliği dikkat çeker. Adana’ya uzaklığı ortalama 75 kilometre Kozan, gezilecek yerler içinde pek çok tarihi ve her daim doğal güzelliği bünyesinde barındırıyor.
Atatürk Parkı
Doğa tutkunlarını her daim cezbeden atmosferi, manzarası ile beraber hayranlık uyandıran Atatürk Parkında eğlenceli ve doğa bir gün geçirebilirsiniz. Sahip olduğu yeşil ile bol oksijenli bir yürüyüş yapabilir oturma banklarında dinlenirken tadını çıkartabilirsiniz. Geniş oyun alanının da parkta çocuklar eğlenirken sizlerde çınar arasındaki su kanalında su bisikletleri ile gezinti yapabilirsiniz.
Dağılcak Mesire Alanı
Toplam 10 hektar sahip olan mesire alanı ilçe 10 kilometre mesafede yer almaktadır. Sahip yeşil alanları ve ortasından akan sesi sizlere huzurlu bir geçirmenize olanak sağlıyor. Dağılcak Mesire pikniğinizi ve mangalınızı yapabilir ya da içerisinde restoranda farklı lezzetleri de tadabilirsiniz.
Bucak Cennet Vadisi
İlçe merkezine 15 kilometre yer alan Bucak Cennet Vadisi güzelliği ile görenleri büyülüyor. Sazlıkların, ağaçlarının, ördeklerin alanda pikniğinizi, mangalınızı yapabilir ya da kurarak doğa ile iç içe bir gün geçirebilirsiniz.
Göller Yaylası
Orman ve kır ile çevrili olan yaylaya ilçesinin 40 kilometre ilerisinde yol ile ulaşılır. El yapısı ile dikkat çeken yaylada kamp ve doğa ile iç içe bir gün geçirebilirsiniz. Ayrıca ihtiyacınızı karşılayabileceğiniz, kır kahvesi de bulunur.
Horzum Yaylası
Çınar, çam ağaçlarıyla ve üzüm bağları, meyve ağaçları ile yaylada kamp kurarak piknik ve doğa ile iç içe bir gün geçirebilirsiniz. Ayrıca ihtiyacınızı karşılayabileceğiniz, kır kahvesi ve lokantada bulunur. Horzum yaylasında güzel yayla mimarisini ahşap yapıları da yakından fotoğraf çekilebilirsiniz.
Tarihi Kozan Köprü
Kilgen(Kozan) Çayı bulunan köprü Kozan’ı batı kısmıyla geçmişten günümüze kadar halkı Çayı’nın azgın sularından korumuştur. 9 gözü tarihi köprü yıllara meydan günümüze sağlam olarak ve işlevini halen sürdürür.
Kozan (Sis) Kalesi
Amfi Tiyatro olarak inşa Kozan Kalesi Güney ve Kuzey olmak iki ayrı kale grubundan oluşur. 44 kule ve burcu bulunan kale bir sur ile birbirine bağlanmış durumdadır. Güney tepede bir İç Kale (Ahmedek) bulunurken, iç içerisinde yaklaşık 30 basamak inilen mahzenler ve gizli yollar bulunur. 6 bölümden oluşan ve birbirine bağlayan kapıları bulunan iç kalenin su ihtiyacı ise su sarnıçlarınca karşılanmaktaydı.
Daha yer alan ikinci sur da ise Roma ve Ermeni dillerinde birkaç yazıt bulundu. Bu da tarihten kadar çok sayıda el değiştirdiğini gösteriyor. Çeşitli kaynaklarda da Asurlular tarafından yapıldığı bilinse de 700 yıl bölgeye hakim Hititliler yapıldığı da düşünülüyor.
Karasis Kalesi
İlçeye 17 kilometre mesafede Kozan Barajı’nın kuzeyinde yer alan kale Çukurova’daki kaleler önemli bir halkasını oluşturur. Selefkoslar inşa edilen kale görülmeye değer arasındadır.
Kozan sınırları dahilinde buluna bir hakim yüksek tepeye konumlanan sahip olduğu manzarasıyla hayran uyandırmaktadır. Asurlar M.Ö 9.yüzyılda inşa edildiği düşünülen ve şehir özellikle Roma’nın geçince önemin arttırmıştır. Bizanslılar de önemli bir sınır kapısı gelen Anavarza medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Anadolu arasında önemli bir yere olan Anavarza kalesinin doğu uzunluğu 1500 metre, yüksekliği 10 olan surlar dikkat çeker.
Arıkan Konağı
1890 senesinde sonlarına doğru inşa edildiği düşünülen özel yapı Kozan ilçesine özgü yapıların her daim özelliğini taşımakta olup muhteşem şekilde bir konuma ve mimariye sahiptir. Kozan kalesinin çam ağaçlarının ve manastırın sur duvarlarının içerisine olan Arıkan Konağı görünüşü ile geçmişten Çukurova da hayranlıkla söz edildi. Son zaman 2008 senesinde butik otel ve restoran şekilde hizmete açılan konağı kozan mutlaka eklemeli mimarisini ve her daim sahip olduğu görünüşünü yakından görmelisiniz.
Bedesten(Arasta)
1904 senesinde Helvacı zade Hacı Hüseyin Efendi tarafından Bedesten bir Osmanlı yapısı olup ilçenin kapalı çarşısı konumunda ve Kozan ticaretinin yapıldığı mekanlar arasında bulunuyordu. İçerisinde bulunduğu Bedesten Hoşkadem Camii’nin yıllardır kapalı tutulmaktaydı. Son olarak 2004 senesinde Kozan Belediyesine devredilmiş olan Bedesten’in restorasyon çalışmalarına hızlı bir biçimde başlanmıştır.
Yenilenen Şehir Hamamı
Üzerinde yer alan kitabeye göre 1960 senesinde inşasına başlanmış olup 1981 senesinde zamanın belediye başkanı Erdoğan Gürbüz tarafından açılmıştır. Hamam günümüze dek çeşitli onarım ve restorasyonlardan geçse bile hala tarihten izler taşımayı başarmış olup aktif olarak hizmete açıktır.
Köreken (Kırkkapı) Kilisesi
Halk arasında Kırkkapı şeklinde bilinen yapı ilçede kilise harabelerinden kalanlardan bir tanesi ve her daim en önemlisidir. Köreken Tepesinde olan bu kilise görülmeye değerli olan yerler arasındadır.
Ferhat Tepesi Kilisesi
Ferhatlı Köyü’nün Tepe yer alan kilise Bizans Devri Köy özelliğine sahiptir. Kilisenin bir kitabe olmadığı için hangi tarihte yapıldığı de Orta Çağdan kalıntılar taşımaktadır. Günümüzde büyük bir kısmı yıkılmış kilisede taşlar üzerinde tane haç işareti yer alır.