Başlıklar
Gerede Gezilecek Yerler
Bolu‘ya bağlı ilçelerden biri olan Gerede, şehrin en önemli yerlerinden biridir. Bolu merkeze 52 kilometrelik bir mesafede bulunur. Gerede gezilecek yerler özellikle ormanlık alanlarıyla ve yaylalarıyla dikkat çeker. Özellikle de temiz bir hava almak isteyenlerin tercih ettiği bölgelerdendir.
Bol yağış alan bir iklime sahiptir. Arazi yapısından dolayı yerleşimler biraz dağınık şekildedir. Deri üretimiyle öne çıkan ilçelerdendir. Bunun yanı sıra tarihi yapıları da yine hatırı sayılır derecede fazladır.
Bitinyalılar, Gerede bölgesinde ilk yerleşimi kurmuşlar ve daha sonra gelecek olan uygarlıklara zemin hazırlamışlardır. Frigyalılar, Makedonyalılar, Persler, Bizanslılar ve Romalılar gibi birçok uygarlığın izlerine rastlamak mümkündür. 1071 yılından sonra ise Oğuz boylarının buralara iskan ettirildiği bilinir. Bundan dolayı ilçeye bağlı olan köylerin birçoğu ”kayı” ile başlar.
Keçi Kalesi
Bugüne kadar sapasağlam bir şekilde ulaşmayı başaran önemli yapılardan biridir. Gerede’nin yaklaşık 5 km kuzey bölgesinde yer alır. Yüksek bir tepe üzerinde bulunur. Keçi Kalesi‘ni Bitinyalıların yaptığı biliniyor. 1995’te restore edilen kale, İpekyolu’nun güzergahlarından biri olmasından dolayı daha da fazla değer kazanmıştır. Kalenin yapım tarihi hakkında kesin bir bilgi yoktur. Ancak 7. ve 13. yüzyıllar arasında yapıldığı tahmin ediliyor. Mavi ve yeşili enfes şekilde birleştiren bir manzarası vardır. Bu yapıya çıkmak, size tarihi açıdan önemli deneyimler kazandıracaktır. Bunun yanı sıra farklı bir atmosferin de tadını çıkarmış olacaksınız.
Asar Kalesi
İlçenin tam olarak 20 km doğu bölgesinde yer alan Asar Kalesi, kayalıklardan oluşan bir tepe üzerindedir. Kalenin ne zaman ve kim tarafından yaptırıldığına dair bilgiler bulunmuyor. Ancak yapının çevresi incelendiğinde bulunan seramiklerin Bizans dönemine ait olduğu görülmüştür. Bu yüzden Asar Kalesi’nin Bizans’a ait bir eser olduğu düşünülür. Ayrıca bu tarihi mekanın tam üzerinde bir tane de mağara bulunuyor. Eser, bugüne orijinal şeklini koruyamadan gelmiştir. Bölgeye gittiğiniz zaman birtakım kalıntılara rast geleceksiniz. Yapısının mükemmelliği, sizi Bizans döneminden Osmanlı Devleti’ne götürecek bir hava yaratır.
Kiliseli Tüccarlar Hanı
Gerede’nin merkezinde bulunan Kitirler Mahallesi’nde Kiliseli Tüccarlar Hanı vardır. Bu han, Bizans dönemine aittir. Hanın inşası ise 1800’lü yıllarda gerçekleşmiştir. Bazı kısımları ahşaptan olduğu için sıra dışı bir görüntüye sahiptir. Geniş ve üzeri açık olan bir avlusu vardır. Ayrıca han, iki katlıdır. Yapının ilk katında ilk zamanlar hayvanlar kalmıştır. Bu kat, aynı zamanda dinlenme yeri olarak da kullanılmıştır. İkinci katta ise konaklama odalarının olduğu görülür. Bu yapıya kiliseli denilmesinin bir sebebi vardır. Handaki pencerelerden birinde haç işaretinde tasarlanmış kilit vardır. Bu işaretten yola çıkılarak yapının daha önceden kilise amacıyla da kullanıldığı tahmin ediliyor.
Çalar Saat Kulesi
Kiliseli Tüccarlar Hanı’yla aynı mahalle içerisinde yer alan Çalar Saat Kulesi, 1882 senesinde yapılmıştır. Kuleyi yaptıran kişi ise Ahmet Usta’dır. Kulenin yapılışında ahşap malzemeler kullanılmıştır. Kule, kare şeklindendir. Cumhuriyet dönemine kadar birtakım hasarlara uğramıştır. Bu dönemde ise onarılarak Gerede halkına kazandırılmıştır. Ancak eser üzerinde bulunan saat, ne yazık ki çalışmamaktadır. Sadece görsel bir güzellik sunar. Ama Gerede’ye geldiğiniz zaman görebileceğiniz en özel yerlerden biridir.
Esentepe Mesire Yeri
İlçe merkezine 1,5 km uzaklıkta bulunan Esentepe Mesire yeri, ilçenin tüm manzarasını ayaklarınızın altına serer. 1300 metrelik bir yükseklikte bulunan bu alan, aynı zamanda Esentepe Ormanı adıyla da bilinir. Köknar ağaçları ve asırlık çamlarla dolu bir yerdir. Genellikle yaz mevsiminde tadını alabileceğiniz bölgelerdendir. Çim kayağı, trekking, kros, gezi ve piknik gibi aktivitelerinizi rahatlıkla yapabilirsiniz. Ayrıca bu mesire bölgesinde otel, lokanta ve çay bahçesi de vardır. Bölgeye bu ismi veren kişi ise Mustafa Kemal Atatürk’tür. Çünkü Atatürk, burayı ziyaret etmiş ve oldukça beğenmiştir. Kış mevsiminde bu muhteşem yere gelirseniz, kayak takımlarınızı yanınızda getirebilirsiniz.
Arkut Dağı Kayak Merkezi
Gerede’ye 5 km uzaklıkta yer alan Arkut Dağı Kayak Merkezi, farklı kış sporlarına imkan sunuyor. Ayrıca merkezde konaklamanızın sağlanması için otel de bulunuyor. Eğer kayağa yeni başlayanlardansanız, size özel 900 metrelik bir pist vardır. Bunun haricinde 5 kilometrelik başka bir pist daha bulunur. Uluslararası kayak yarışmalarına ev sahipliği yapmış bir yerdir.
Gerede Yaylaları
Bolu’ya geldiğiniz zaman Gerede yaylalarını görmemek olmaz. Bölgede gezebileceğiniz yaylaların isimleri şunlardır:
- Haşat
- Zorpan
- Dörtdivan
Bu yaylalar, doğanın tüm güzelliklerini gözler önüne seren önemli yerlerdir.
Yıldırım Bayezid Hamamı
Gerede merkezde bulunan Yıldırım Bayezid Hamamı, 1908 senesinde restore edilmiştir. Hamamın yapılışı ise 1388 yılında gerçekleşmiştir. Hamamı yapan isim ise Ömer İbni İbrahim’dir. Bu mekanın yapılışında moloz taşları kullanılmıştır. Çatısındaysa kiremitler vardır. Kadınlar için ayrı erkekler için ayrı yıkanma yerleri bulunur. Yapı, bugün de işlevine devam ediyor. Ayrıca yıkanmak için gelmeseniz bile gezmek için tercih edilebilecek yerlerdendir. Bu mekana giriş yapabilmek için ücret ödemenize gerek yoktur. Ayrıca merkezde yer almasından dolayı da ulaşımı çok kolaydır.