Başlıklar
- 1 Şahinbey Gezilecek Yerler Nelerdir?
- 2 Tekke Cami
- 3 Gaziantep Kalesi
- 4 Gaziantep Arkeoloji Müzesi
- 5 Zincirli Bedesten
- 6 Tabak Hamamı
- 7 Naib Hamamı
- 8 Bey Mahallesi
- 9 Bayazhan Gaziantep Kent Müzesi
- 10 Oyuncak Müzesi
- 11 Şahinbey Savaş Müzesi
- 12 Atatürk Anı Evi Müzesi
- 13 Gaziantep Hamam Müzesi
- 14 Kendirli Gazi Kültür Merkezi
- 15 Kavaklık Parkı
- 16 Burç Tabiat Parkı
- 17 Kaleoğlu Mağarası
- 18 Hasan Süzer Etnografya Müzesi
- 19 Gorgo Medusa Cam Eserler Müzesi
- 20 İslam Bilim Tarihi Müzesi
- 21 Gaziantep Savunması ve Kahramanlık Panorama Müzesi
- 22 Gaziantep Hayvanat Bahçesi
- 23 Emine Göğüş Mutfak Müzesi
Şahinbey Gezilecek Yerler
Ülkemizin en önemli ilçelerinden bir tanesi olan Şahinbey, Gaziantep’in gözdesi olarak bilinir. Şahinbey gezilecek yerler açısından önemli bölgelerden sayılan turistlerin mutlaka uğradığı bir bölgedir. Üstelik Şahinbey İlçesi ismini Gaziantep savunmasında üstün başarı gösteren Şahin Bey’den almıştır.
Şahinbey Gezilecek Yerler Nelerdir?
Gaziantep İlinin 9 İlçesinden bir tanesi olan Şahinbey’de gezilip görülmesi gereken çok yer bulunur. Turistlerin her zaman akın ettiği yerler şu şekilde sıralanabilir;
- Tekke Cami,
- Gaziantep kalesi,
- Gaziantep Arkeoloji Müzesi,
- Zincirli Bedesten,
- Tabak hamamı,
- Naib hamamı,
- Bey Mahallesi,
- Bayazhan Gaziantep kent müzesi,
- Oyuncak müzesi,
- Şahinbey savaş müzesi,
- Atatürk anı evi müzesi,
- Gaziantep hamam müzesi,
- Kendirli Gazi kültür merkezi,
- Kavaklık parkı,
- Burç tabiat parkı,
- Kaleoğlu mağarası,
- Hasan Süzer etnografya müzesi,
- Gorgo Mesuda cam eserler müzesi,
- İslam Bilim Tarihi müzesi,
- Gaziantep Savunması ve Kahramanlık Panorama Müzesi,
- Gaziantep Hayvanat Bahçesi,
- Emine Göğüş mutfak müzesi,
Şahinbey ilçesine uğrayanlar, bu yerleri gezerek önemli bilgiler edinebilirler.
Tekke Cami
Şahinbey ilçesinde yer alan en eski cami olarak bilinir. Tekke cami 1638 yılında Osmanlı Devleti eseri olarak günümüze kadar gelmiştir. Ufak bir cami olsa bile sağlamlığı ile diğer camilere göre önemli bir yeri bulunuyor. Özellikle turistlerin ilk uğradığı yerlerden bir tanesidir.
Gaziantep Kalesi
Roma döneminden kaldığı düşünülen bu kale günümüze kadar gelerek tüm eski tarihi tattırmayı başarıyor. Osmanlı Devleti Padişahı Kanuni Sultan Süleyman tarafından restore edildiği belirtiliyor. Eski zamanları tekrar yaşamak isteyenler Gaziantep kalesini mutlaka görmelidir.
Gaziantep Arkeoloji Müzesi
Binlerce eserin sunulduğu bu müze 1944 yılında açılmıştır. Tam tamına 3500m² alana sahiptir. Şahinbey’e gelen kişiler haftanın her günü açık olan bu müzeyi rahatlıkla gezebilirler. Arkeoloji konusunda meraklı olanlar için önemli eserler yer alıyor. Üstelik müze kartı olanlara ücretsiz giriş imkânı da sunuluyor.
Zincirli Bedesten
Hüseyin Paşa aracılığı ile 18. Yüzyılda inşa edilen zincirli bedesten, halk arasında kara basamaklı bedesten şeklinde dillendirilir. Kunduracılar çarşı içerisinde yer alan zincirli bedesten de, 80 den fazla dükkân bulunuyor. Şahinbey ilçesinde ufak bir gezi yapanlar bu yapı içerisinde önemli bir tarihe şahit olabilirler.
Tabak Hamamı
Şahinbey ilçesinin Bostancı mahallesinde yer alan tabak hamamı 17. Yüzyılda Osmanlı Devleti eseri olarak inşa edilmiştir. İçerisinde ılıklık, sıcaklık ve soğukluk bölümleri mevcut. Mimari açıdan son derece özel bir yere sahip olan bu hamam, gidilip görülmeye değer özellikleri bünyesinde bulunuyor.
Naib Hamamı
İlçede yer alan bu özel hamam Osmanlı Devleti’nin dokunuşlarını tüm ziyaretçiler için sergiliyor. Çok titiz bir şekilde inşa edilen Naib hamamı için haftanın her günü uğranabiliyor. Kadınlar saat 9-17 arasında hamam içerisine girebilirler. Erkekler ise saat 18-24 arası hamamdan faydalanabilirler.
Bey Mahallesi
Gaziantep için önemli bir yeri olan Bey Mahallesi içerisinde tarihi taş evler bulunuyor. Tarihi taş evler 1500’lü yıllarda inşa edilerek günümüze kadar gelmeyi başarmıştır. Bazı evlere restorasyon yapıldıktan sonra ufak kafeterya haline getirilmiştir. İsteyenler taş evleri gezerken kafeterya içerisinde dinlenebiliyor.
Bayazhan Gaziantep Kent Müzesi
Bayaz Ahmet Efendi vasıtası ile 1909 yılında inşa edilen bu yer, Gaziantep Belediyesi tarafından müze halini almıştır. İçerisini gezen turistler Gaziantep kent kültürü ile birlikte tarihin tanıtımlarından yararlanıyor. Özellikle kalaycılık, yemenicilik, halıcılık, el sanatları, bakırcılık, kilimcilik, fıstık tarımcılığı, baklavacılık ve yemek kültürü ön plandadır. Tüm bunların dışında Gaziantep çeyiz takımları da kent müzesinde tanıtılıyor.
Oyuncak Müzesi
Oyun ve oyuncaklara meraklı olan kişiler Şahinbey’de bulunan bu müzeyi mutlaka gezmeliler. Çocuk ve yetişkin herkes burada oyuncakların hikâyelerini dinleyebilirler. İçerisinde 1700’lü yıllardan bu zamana kadar gelen eski oyuncaklar tanıtılıyor. Farklı bir atmosfer içerisinde olmak isteyenler için önemli bir fırsat denilebilir.
Şahinbey Savaş Müzesi
Gaziantep direnişini gösteren bu müze içerisinde 12 farklı oda bulunuyor. Kurtuluş savaşı zamanında yaşanan olaylar maketler ile canlandırılıyor. Müzenin alt katında yer alan mağara ise sergi alanıdır. Mermi toplayan ufak çocuklar, savaş esnasında gerçekleşen anlar ve savaş esnasında kadınların tüm yaşadıkları anlatılıyor.
Atatürk Anı Evi Müzesi
Savaşta kazanılan zaferden sonra Atatürk, bu bölgede resmi şekilde nüfusa kayıt edilmiştir. Buna bağlı olarak Atatürk için sevginin olduğunu göstermek amacı ile ilçeye Atatürk Anı Evi Müzesi inşa edilir. Bu müze içerisinde Gaziantep tarihinde bulunan pek çok değerli eşyalar sergilenir.
Gaziantep Hamam Müzesi
Osmanlı Devleti zamanında inşa edilen önemli değerler arasındadır. Müzenin bulunduğu bina Lala Mustafa Paşa aracılığı ile 1563-1577 yıllarında külliye olarak yaptırılmıştır. Uzun seneler ise bu külliye pala hamamı olarak hizmet etmiştir. Günümüzde bu müzenin içerisinde balmumu heykelleri, hamam araç gereçleri, hamam adetleri ve maketler bulunuyor. Böylece eskiden hamam içerisinde yaşanmış olaylar yeniden canlanıyor.
Kendirli Gazi Kültür Merkezi
Kendirli kilisesi 1860’lı yıllarda inşa edilmiştir. Zaman içerisinde yıkılma riski ile karşılaşan kiliseyi 3. Napolyon yeniden restore ettirmiştir. İstiklal savaşından önce kilise olarak kullanılsa bile, savaştan sonra öğretmen evi ve sinema şeklinde kullandığı belirtiliyor. Günümüze gelindiğinde ise bu yer, belediye vasıtası ile kültür merkezi halini almıştır. İçerisinde Atatürk ile ilgili önemli bilgiler aktarılıyor. Üstelik Atatürk’ün animatik robotu da turistlerin dikkatini çekmeyi başarıyor.
Kavaklık Parkı
Kavaklık parkı, Gaziantep ilinin en eski piknik alanıdır. Parkın içerisinden geçen Alleben deresi ise kendisini izleyenleri mest etmeyi başarıyor. Park içerisinde piknik dışında spor ve egzersiz de yapılabilir. Özellikle hafta sonu ailelerin en uğrak bölgesidir. Park içerisinde çay bahçeleri, oyun sahaları, bisiklet yolları ve çocuk parkları bulunur.
Burç Tabiat Parkı
Hayvanat bahçesinin hemen yanında bulunan Burç Tabiat Parkı, 2002 yılında inşa edilmiştir. Park içerisinde gezen kişiler bisiklete binerek gezebilirler. Bunun yanı sıra mangal yakabilir, piknik yapabilir, doğa yürüyüşü yapabilir ve banklarda dinlenebilirler. Aile ile birlikte gidilmesi gereken huzurlu yerlerde bir tanesi olarak ön plana çıkıyor.
Kaleoğlu Mağarası
Kaleoğlu mağarası turistlerin ziyaret ettiği önemli değerlerden bir tanesidir. Turizm açısından kazandırılmaya çalışılan bu mağara eskiden taş ocağı olarak kullanılmıştır. Sonraki devirlerde ise ahırlık yapılarak kullanımı gerçekleşmiştir. Günümüzde ise restore edilerek Şahinbey içerisinde gezilecek yerler arasında olmayı başarıyor.
Hasan Süzer Etnografya Müzesi
Hasan Süzer, 1985 yılında bu evi satın alarak yenileme gerçekleştirmiştir. Sonrasında ise etnografya müzesi şeklinde kullanılması adına Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlanarak hizmete başlamıştır. Şahinbey ilçesinde yer alan bu Antep evi içerisinde halkın yaşantısı ele alınıyor. Üstelik mankenler ile canlandırmalar da gerçekleştiriliyor.
Gorgo Medusa Cam Eserler Müzesi
Ülkemizde bulunan ilk cam eserler müzesi olarak hizmet veriyor. Müze içerisinde Roma dönemine ait sikkeler ve altınlar sunuluyor. Aynı şekilde İslam dönemine ait olan ürünlerde sergileniyor. Tunç çağına ait olan bronz figürler, Roma döneminde kullanılan cam bardaklar, bronz eserler, kil mühür baskıları, parfümler ön plandadır. Tüm bunların yanı sıra sıvı kapları, taştan yapılmış olan takılar, kolyeler, pişmiş toprak kandilleri de mevcut.
İslam Bilim Tarihi Müzesi
Şahinbey ilçesinde önemli bir yeri bulunan İslam Bilim Tarihi Müzesi içerisinde, pek çok Müslüman bilim adamının yaptığı çalışmalar sergileniyor. Kimya, astronomi, denizcilik fizik ve tıp gibi tüm çalışmalar incelenebiliyor. Bilim konusunda meraklı olan kişiler buraya gelerek önemli bilgilerden faydalanabilirler.
Gaziantep Savunması ve Kahramanlık Panorama Müzesi
Bu panorama müzesinde İstiklal Savaşın esnasında yaşanan mücadeleler anlatılıyor. Antep halkı ile birlikte askerleri vermiş olduğu mücadeleler ve kahramanlıklar heykeller ile sergileniyor. Üstelik bunların dışında resimler, kabartmalar ve makaleler de müze içerisinde mevcut.
Gaziantep Hayvanat Bahçesi
Türkiye’nin en büyük hayvanat bahçesi olarak bilinen Gaziantep hayvanat bahçesi, tam tamına 1000 dönümlük alana sahiptir. 2001 yılında ziyarete açıldıktan sonra turistlerin en fazla uğradığı yerler arasına girmiştir. Hayvanat bahçesinde 8000’den fazla hayvan bulunuyor. Ebeveynler çocukları ile birlikte burada harika zamanlar geçirebilirler.
Emine Göğüş Mutfak Müzesi
Göğüş konağı 1904 senesinde inşa edildikten sonra günümüze kadar gelen önemli eserler arasında kendini kabul ettirmiştir. Gaziantep kalesine yakın olduğu için turistlerin merakla gittiği önemli bir yerdir. Ülkemizin ilk Turizm Bakanı olan Ali İhsan Göğüş bu konakta doğmuştur. Konak belediye tarafından 2008 yılında tekrar yenilenerek halkın hizmetine sunuldu. Burada Gaziantep şehrinin önemli kültürleri yer alıyor. Antep mutfağı, araç gereçleri ve yöresel yemekleri ön plana çıkıyor. Ayrıca müze içerisinde yöresel kıyafetli olan bal mumu heykelleri de bulunuyor.