Image default
Tekirdağ

Kapaklı Gezilecek Yerler : Kapaklı’yı Keşfedin !

Kapaklı Gezilecek Yerler

Kapaklı
Kapaklı

Kapaklı gezilecek yerler hakkında bilgi vermeden önce sizlere ilçeyi tanıtalım. Kapaklı, şehir merkezi Tekirdağ arasındaki uzaklık ortalama 62 km’dir. Kapaklı, Çerkezköy arasındaki uzaklık ise ortalama 5’km, Saray arasındaki uzaklık ortalama 15 km, Çorlu arasındaki uzaklık ortalama 29 km ve İstanbul arasındaki uzaklık 110 km’dir. Kapaklı ilçesinin kurucusu olan kişiler: 93 harbi olarak bilinmekte olan 1877-1878 senelerinde yapılmış Osmanlı-Rus savaşının sonrasında; Bulgaristan’ın Veliko Tırnava ve aynı zamanda Sofya yolunun geçtiği vadideki: Novoselo, Balvan, Selvi, Sürat, Malkoç, Yemen ve Karalar köylerinden buraya göçmüş ve gelenlerdir.

Kapaklı
Kapaklı

Zaten, Kapaklıpınar köyü de Osmanlı Padişahı olan Sultan II. Abdülhamit tarafından o zamanlarda kurulmuştur. Merkezinde kaynak suyu bulunan köy merkezi, kaynak suyunun üzeri bir süre sonra kapatılmış, kuyu haline getirilmiş ve akabinde köy oluşturulmuştur. İlk yerleşim özellikle bu kuyunun çevresinde başlamış ve köy adını, bu kuyuya istinaden “Kapaklıpınar” köyü şeklinde belirlenmiştir. Ormanlık olan arazide, ağaçlar çatılmış, üstleri toprakla beraber örtülerek ilk iskan adımları sağlanmıştır. 1904 senesinde yaptırılan köyün camisi, üst katında okul, alt katı ise mescit şeklinde kullanılmıştır.

Kapaklı Gezilecek Yerler
Kapaklı Gezilecek Yerler

İlk zamanlar, köyde yaşayan ve itimat eden kişilere muhtarlık mührü verilmiştir. 1930’lu senelerde ise Mandalı Osman muhtar olmuştur. Mandalı Osman ise, köyün dışında olan arazileri ölçerek hisseler biçiminde yaşayan köylülere dağıtmıştır. Köyün giderlerine her daim katkı sağlaması adına köyün tarlaları bırakılmıştır. 1940-1950’li senelerde köyün ismi “Kapaklıpınar” olması değişmiş ve “Kapaklı” olarak anılmaya başlamış, ardından da kayıtlara Kapaklı şeklinde geçmiştir.

Kapaklı Kış Manzaraları
Kapaklı Kış Manzaraları

1970 senesinde Bakanlar Kurulu kararı ile beraber, Çerkezköy Organize Sanayi Sitesi kurulmasına hızlıca karar verilmiş, yeni kurulmuş olan organize sanayi sitesi, Kapaklı topraklarının oldukça büyük bölümünü kaplamıştır. 1973 senesinde fabrikalar çalışmaya başlamış, ilçeye yoğun göç olmuş ve Kapaklı’nın nüfusu hızlıca artmıştır. 2012 senesinde Çerkezköy ilçesindeki çeşitli köy ve mahallelerin bağlanması ile beraber Kapaklı ilçe statüsü kazanmıştır.

READ  Şarköy Gezilecek Yerler : Şarköy'ü Keşfedin !
Kapaklı Meydan
Kapaklı Meydan

2018 senesi nüfus sayımına göre, nüfusu 218 bin den fazladır ve ülkemizdeki pek çok şehirden bile daha fazla nüfusa sahiptir. Kapaklı Tekirdağ şehrine bağlı bir ilçedir. Kapaklı, Tekirdağ’ın şirin ve nispeten yeni ilçe olmuş bir yeridir. Çerkezköy’den ayrılıp ilçeye dönüşen Kapaklı ilçesinde gezilecek birkaç yer bulunuyor. Bunlardan en önemlisi Kapaklı ilçesi içinde yer almakta olan Kazak Gölü ile dikkat çekiyor.

Kapaklı Pınar Şenliği
Kapaklı Pınar Şenliği

Kapaklı Tekirdağ

Ergene ile beraber 6360 Sayılı olan kanunla ilçe olmuştur. Kapaklı, Trakya’nın en hareketli olan yerleşim yerlerinden biridir. İlçe genel olarak yarı ova özelliği gösteren platolar dahilinde kurulmuştur. Yüzey şekilleri sebebiyle büyük akarsular yoktur. İlçenin topraklarının oldukça büyük kısmı tarıma elverişlidir. Ormanları bozuktur ve ağaçlandırma çalışmaları sürdürülüyor. Rakımı ise 185 metredir.

Tekirdağ Kapaklı
Tekirdağ Kapaklı

İlçede yaz ayı ve kış ayı ısı farklılıkları oldukça fazladır. Burada yer almakta olan Organize Sanayi Sitesi, buranın da gelişimini olumlu etkilemiştir. Kapaklı organize sanayide yaklaşık olarak 350 fabrika bulunmaktadır. Kapaklı ilçesinde olan halkın büyük çoğunluğu, geçimini genellikle Organize Sanayi sitesinde çalışarak sağlıyor.

Tekirdağ Kapaklı Kış
Tekirdağ Kapaklı Kış

İlçenin güzelliklerini ve aynı zamanda tarihi yapısını görmek isteyen birçok birey, kapaklı nerede sorusunun cevabını merak etmektedir. Kapaklı, Tekirdağ ilinin bir ilçesidir. Tekirdağ şehri ise Marmara bölgesinde yer alıyor. İlçe de sanayiye her daim çok önem verilmektedir. Kapaklı ilçesine ulaşım adına birçok seçenek bulunuyor. Bu seçenekler ise sırayla hava yolu, demir yolu ve kara yoludur.

Kapaklı Tekirdağ
Kapaklı Tekirdağ

Aynı vakitte de ilçe içerisin de bir metro, dolmuş ve bununla beraber otobüs gibi ulaşım imkanları da yer alıyor. Tekirdağ ilinin, bir ilçesi olan kapaklı ilçesini gezip görmek dileyenler adına kapaklı konaklama seçenekleri bulunuyor. Kapaklı ilçesini görmek isteyen turistler genel olarak otel de kalmayı her daim tercih etmektedirler. Aynı vakitte de ilçe içerisin de günlük olarak kiralanabilir evler ve pansiyonlar da yer alıyor.

READ  Süleymanpaşa Gezilecek Yerler Listesi

Kazak Gölü Piknik Alanı

Kapaklı ilçe merkezinin yaklaşık olarak 3 km kuzeydoğusunda bulunan ve aynı zamanda büyüklüğü 23 bin m kare olan Kazak gölünün uzunluğu ise ortalama 310 metre, eni se ortalama 135 metre ile 25 metre arasında bir durumdadır. Bir derenin önüne set çekilerek kurak olan mevsimde hayvanların sulanması için yapılmış yapay şekilde oluşturulan gölet, Kapaklı belediyesinin çalışmalarıyla hızlıca temizlenerek, çevre düzenlemesi güzelce yapılmış ve Kazak gölü mesire alanı ismiyle halkın kullanımına sunulmuştur.

Kapaklı Kazak Gölü Piknik Alanı
Kapaklı Kazak Gölü Piknik Alanı

Mesire alanında: yürüyüş yolları, piknik için alanları, yağmur barınakları, kır gazinosu, futbol, voleybol ve basketbol sahaları, çocuklar için oyun alanları, çeşmeler, büfeler ve aynı zamanda piknikçilerin kullanımına yönelik şekilde ocak yerleri bulunuyor. Kazak gölüne ulaşımın rahatça sağlanabilmesi için de özellikle yaz mevsimlerin de her gün Kapaklı’dan Kazak gölüne rahat ulaşım imkanı sağlanmakta ve mesire alanı fazlaca yoğun ilgi görmektedir.

Kapaklı Kazak Gölü
Kapaklı Kazak Gölü

Kazak Gölü yeşil çevresi ile beraber muhteşem bir görüntü oluşturmaktadır. Doğal olan bir alan olan bu mesire yeri şehrin stresli şekilde ortamından kurtulmak isteyenlerin uğrak yeridir. Burada mangal ile beraber piknik yapabilir ve keyifli vakit geçirebilirsiniz. Tabi ki doğasını hiçbir zaman bozmamaya ve kirletmemeye dikkat ederek bu doğal güzelliği her daim korumalıyız. Tekirdağ şehrine bağlı Kapaklı İlçesi’nde bulunmakta olan Kapaklı Kazak Gölü Mesire Alanı bu alanda bulunan en güzel dinlenme ve piknik alanlarından bir tanesidir.

Kazak Gölü Kış Manzarası
Kazak Gölü Kış Manzarası

Buraya gelmekte olan vatandaşlarımız piknik yaparken aynı vakitte temiz havanın da tadını çıkarabilmektedirler. Buraya gelmiş olan ziyaretçiler gölün içinde bulunan fıskiyelerle yapılmakta olan görsel şölenlere de tanıklık edebilirler. Kazak Gölü kısmında piknik yapmak için son derece geniş olan bir yeşil alan bulunmaktadır. Aynı zamanda göl kenarında bulunan ahşap çardaklar da aileler adına uygundur.

READ  Marmaraereğlisi Gezilecek Yerler | Tarihi ve Doğal Güzellikleriyle
Kazak Gölü
Kazak Gölü

Bu göl ise tümüyle kapaklı ilçesin de yer almaktadır. İlçe de yer almakta olan en doğal ve en güzel yerlerden biri öne çıkan Kazak gölüdür. Doğal yeşil şekilde görünümü ile çok güzel şekilde manzarası bulunuyor. Oldukça sakin bir ortam olduğu için pek çok kişi bu alana gitmeyi tercih ediyor. Aynı vakitte de bu alan da mangal yapılıp piknik kurulabiliyor. Göl etrafın da oldukça eğlenceli aktiviteler yapılabiliyor.

Nasuh Baba Türbesi

Kapaklı gezilecek yerler listelerinde dini ve uhrevi yer arayanların uğraması gereken yerlerden. Karlıköy mahallesinde yer alıyor. Yörede: Dede Baba, Tekke Baba veya Nasuh Dede adlarıyla da anılmaktadır. 1750’li senelerde Karlıköy’de bulunduğu tahmin edilmekte olan Nasuh Baba, hakkında rivayetlerden başka resmi bir bilgi yoktur. Bu rivayetlerde: Nasuh Baba’nın Yusuf ve aynı zamana Murtaza isimli iki kardeşi vardır. Kardeşlerin Anadolu’dan geldikten hemen sonra ilk olarak bugünkü Büyükyoncalı’nın bulunduğu bölgeye yerleştiklerini, burada kısa bir vakit kaldıktan sonra Karlıköy’e yerleştiği söyleniyor.

Nasuh Baba Türbesi
Nasuh Baba Türbesi

Nasuh Baba, Anadolu’dan getirilmekte olan Türkmenlerin oturduğu Karlı’da türbesinin bulunduğu yere yerleşiyor. Köyün o vakitteki yerleşim yeri ise temelde Ergene nehri karşısındadır. İlk geldiği zaman çobanlık yapan bu kişiler, bahçesinde meyveler yetiştiriyor, açları doyuruyor, düşkünlere yardım ediyor. Nasuh Baba, ölmeden hemen önce öleceğini biliyormuş, karısına o gün öleceğini ve öldüğü vakit kendisinin evinin bahçesine gömmelerini istemiyor. Karısı da onu dilediği yere gömdürmüş.

Nasuh Baba Türbesi Kapaklı
Nasuh Baba Türbesi Kapaklı

Türbesinin hemen çevresinde, onun yakın olan arkadaşlarının, ona inanmış şekilde mezarları vardır. Yöre kişileri, sık sık şekilde türbeyi ziyarete geliyor. Çocuğu olmayanlar ya da çocuğu sakat olan kişiler, çocuğu konuşamayan kişiler, derdi olan bireyler geliyor. Bu türbenin tarihi için önemli olduğu biliniyor.

 

Benzer Görülmesi Gereken Yerler

Süleymanpaşa Gezilecek Yerler Listesi

Gezicini

Şarköy Gezilecek Yerler : Şarköy’ü Keşfedin !

Gezicini

Marmaraereğlisi Gezilecek Yerler | Tarihi ve Doğal Güzellikleriyle

Gezicini

Ergene’de Gezilecek Yerler Listesi

Gezicini

Yorum Yaz