Başlıklar
İslahiye Gezilecek Yerler
İslahiye Gaziantep şehrinin en eski yerleşim alanlarından biri olup, İslahiye gezilecek yerler düşünüldüğünde tarihi ve turistik açıdan da her daim oldukça zengindir.
Yesemek
İslahiye’de yer alan Yesemek Açık Hava Müzesi Ortadoğu’nun en büyük açık hava müzesine olma özelliği ile her yıl binlerce yerli ve turisti misafir ediyor. Yesemek ilk defa 1890 senesinde keşfedilmiştir. Yesemek açık hava 500 adet değişik boyutlarda ve heykel taslağı mevcuttur. Bunlar sfenksler, dağ tanrıları, savaş arabaları, karışık ve çeşitli mimari parçalardan oluşan çok bir koleksiyon oluşturur. Uzaklığı ilçe merkezine ortalama 23 km olup asfalttır. Arazi menekşemsi gri renkte diye de tanımlanan bazalt taşlardan oluşur. Bazalt taşlar sert ve çok ince gözenekli olup kalitelidir.
Yesemek ilk defa, 1890 senesinde, Zincirli kazı, Felix Von Luschan tarafından bulunur. Buradaki araştırma ve kazı çalışmaları ise 1958-1961 yılları yapılır ve 200’e yakın taslağı çıkarılır. Geçtiğimiz yapılan kazı çalışmalarında; 300 adet yontu ve heykel taslağına ve bu alan, gerekli yapılarak, Açık Hava Müzesi getirilmiştir. Yapılan atölyenin, bölgenin Hitit hakimiyetine İmparator Suppiluma I yani MÖ.1375-1335 yılları arasında açıldığı anlaşılmıştır. Bu dönemde atölyede yerli halkı, Hurlar çalıştırılmıştır. Hitit yıkılmaya yüz tutunca bölgede kurulan biri olan Samal krallığı, MÖ.9’ncu yüzyılda Yesemek’in de içinde bu bölgede egemenlik kurmuştur. Böylece yeniden faaliyete geçmiştir.
Bu yapılan heykellerde bölgenin siyasi nedeniyle Asur, Hitit ve unsurları görülür. Daha sonra, bu gelen Aramiler de kendi izlerini bırakırlar. Birçok devletin çeşitli taşıyan bölge, sanatsal açıdan önemli bir konuma gelir. Sam’al MÖ.8 nci yüzyılın, Asurlular tarafından yıkılınca bölge egemenliğine girer. Bu dönemden taş ocağı heykel atölyesi kaybeder ve çalışan halk, buraya terk eder. Sonra, 1890 yılına kadar, Yesemek ve bekler.
Yaklaşık 100 bin kare alanı kaplayan Yesemek Ocağı ve Heykel Atölyesinin nasıl, bu çalışmalarda hangi ve malzemelerin kullanıldığı, örnekleri ile adım adım görebilirsiniz. Taş bloklar önce, bazalt sivrilerinin yüzeyleri balyoz ve taşçı kalemi ile düzeltilir. Bu sonra taşın kenarı, daha da orta kısımları düzeltilir. Kesilmek blokun kenarına oyuklar açılır ve bu kuru ağaç sıkıştırılır. Kuru ıslatılınca genişler ve oluşan basınçla meydana gelir.
Tilmenhöyük
20 m yüksekliğinde en büyük höyüklerindendir. Araştırmacılar İ.Ö.3.binin son çeyreğinde bir kent bulunduğunu ortaya çıkarmışlardır. Kent dış kaleden oluşmakta olup sandık duvar tekniğinde ve büyük kesme taşlardandır. Höyükte yapılan kazılar sonucunda: üzerinde kalın bir tabakası altında bulunan anıtsal ortaya çıkarılmıştır. Bunlar büyük bir yapı saraya benzetilir.
Ayrıca: buranın, MÖ.4000 yılında ve MÖ.3 bin yılının son, büyük bir şehir olduğu çıkarılmıştır. Yani: Tilmen Halep yasal krallarından beyliği idi. Zamanında bölgenin Hattuşaş’dan sonraki en şehirlerinden birisi olmuştur. Höyüğün: 8 metre yüksekliğinde, 17 basamaklı ve çıkılan yuvarlak kuleler var. Şehir dış kalelerden oluşmuş. Yani iki surla, altına alınmış. Kalenin surları ve düzgün kesme taşlardan yapılmış. İnanılmaz ve tonlarca ağırlıktaki taşlarla yükselen kentin görkemini gözler sermeye yetiyor.
Zincirli (Samal)
İlçenin 10 km Zincirli köyünde bulunan bir höyüktür. Yörede yapılan arkeolojik kazılarda alanında önemli kalıntılar ortaya çıkarılmıştır. Höyük Genç veya Neo Hitit döneminin krallıklarından birinin olması ve bulunan Arabî yazıtları önemlidir. Zincirli’de kazılarda Samal kentinin sarayları, yapıların yer aldığı akropolisi ve dış ortaya çıkarılmıştır. Kentin: ilk kez MÖ.1300 surlarla çevrildiği anlaşılmıştır. Kent merkezinde bulunan yükselti üzerinde iki saray daha yapılmış ve kentin yer alan çember biçimindeki sur MÖ. 7’nci ikinci bir duvarla takviye edilmiştir.
Kazı birçok heykelin yanı sıra, özellikle, süslü, çok sayıda stel bulunmuştur. Bu M.9-7’nci yüzyıllar Geç Hitit sanatının en örneklerini oluşturuyor. Bu kabartmalarda ve din çevreleri üzerine, zengin veren çeşitli sahneler canlandırılmıştır. Masa oturan bir kadın, tahtında kral Barrakab ile bir yazıcı, bir savaş binmiş savaşçılar, elinde bir kalkan tutan Savaş Tanrısı ve çalgıcıların yer aldığı bir geçit töreni, bir sahnesi, bir atlı, bir boğa, hayvanlar, karma yaratıklardır.
Cıncıklı Eserleri
Boğaziçi Beldesinde Roma döneminden kalan eserler olup, burada çeşitli cam, seramik ve renkli taşlarla figürler mevcuttur. Ancak halen Kültür Bakanlığınca SİT alanı -belirlenmediği için eserler arkeolojik kazıları beklemektedir. Yılan kalesi İslahiye Çerçili köyü civarında bir kale olup kimler tarafından bilinmiyor.
Örtülü Harabeleri
Örtülü köyü civarında ve Hititler zamanından kalan bu vatandaşlarca yağma edilmiş ve bir sütunu kalmış olup, Örtülü Köyü koruma altına alınmıştır.
Yayla Turizmi
İlçe yayla turizmi yönünden de olup turizm bakanlığınca olan yaylalarının başında Amanosların olan Huzurlu ve Karagöz yaylaları gelir. Yine dağları üzerinde eski Gaziantep karayolu üzerindeki Alman pınarı, köylerinin batısında Gözlen yaylası, Çerçili, Kabaklar köylerinin ve yine Amanoslar dağlarındaki yaylası, Koçcağız köyünde bulunan tortusuz suyunun kaynağı ve çevresi, yaz aylarında yaylalar çevre il ve gelenlerce dolup taşar.
Huzur Yaylasının turizme için alt yapı çalışmaları devam olup hali hazır planlar olup, 1/25.000 mastır planı 1/5.000 nazım planı 1/1.000 uygulama planlarının ihalesi yapılmış, çalışmalar devam eder. Bunlara ilave Tahta Köprü Barajı İslahiye, Kilis ve Hataylı en çok ziyaret ettiği yerler arasındadır.
- Şehitkamil Gezilecek Yerler
- Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde Gezilecek En İyi Tarihi Yerler
- Nizip Gezilecek Yerler
- Gaziantep Gezilecek Yerler