Başlıklar
Gediz Gezilecek Yerler
Kütahya Gediz, 28 Mart 1970 günü 7.6 şiddetinde depremde yaklaşık olarak 1000 kişi yaşamını yitirdi. Gediz depremi ve aynı zamanda acılarını anlatarak bitiremeyiz. Gediz depreminden hemen sonra ilçe tümüyle boşaltıldı. Şehir adeta bir hayalet şehri oldu. Uzun seneler boyunca buraya kimse gelmedi.
Daha sonra şuan ilçenin kurulduğu yerde yeniden bir şehir kuruldu. Bu şehir Eski Gediz yeni Gediz olarak isimlendirildi. Asıl tarihi kültürü de bu eski Gediz’de bulunuyor. Gediz gezilecek yerler düşünüldüğünde yeniden kurulmuş olması insanı derinden etkilemeye devam ettiğini ziyaret eden herkes görecektir.
Kütahya Gediz Gezilecek Yerler Nelerdir?
Eski Gediz de daha sonra hızlıca hasarsız binalara inanlar yerleştirildi. Yıkılan binalar kaldırıldı ve yeni binalar yapıldı. İlçe şuan en eski konumuna yavaş yavaş kavuşuyor. Yolunuz düşerse eski olan Gediz’in tarih dokusunu mutlaka görmeniz gerekiyor. Gediz denince güzel şeyler de gelir aklımıza. Bunlar, öncelikle tarhana çorbası ve akabinde kaplıca suyudur. Bunlar da ilçenin vazgeçilmez unsurlarıdır.
Gediz Gezilecek Yerler denildiği vakit akla bu ilçenin tarihi ve yaşadıkları geliyor. Bunların en acısı ise 1970 senesinde yaşanan deprem felaketi sonrasında tümüyle boşaltılan ve hayalet bir vilayet olan Gediz’dir. Uzun bir zaman boyunca kimsenin yaşamadığı bu ilçe akabinde yeniden yaşamın başladığı bir şehir haline gelmiştir. Yavaş yavaş en eski halini almaya başlamış olan bu ilçeye yolunuz düşerse birbirinden ayrı birçok turizm noktası olduğunu unutmaması gerekiyor.
Gediz Abidesi
Abide Köyü’nde yer almakta olan bu özel anıt, Yunan Ordusu ile savaşmakta olan ve şehit düşmüş Türk Süvari Ordusunu anmak amacı ile beraber dikilmiştir. Ortalama 3 metre yüksekliğinde olan bu özel anıtın iki cephesinde çeşitli Osmanlıca kitabeler yer alıyor. Kurtuluş Savaşının sonrasında yapılmış olan anıt 1995 senesinde restorasyon çalışmaları ile onarıldı. Anıt üzerinde ise hemen şehit düşen ve Türk Süvari Ordusu üyeleri bulunan askerlerin doğum yerleri ve isimleri yazıldı.
Gediz Abidesi Özelliği
İlçemize bağlı Abide bulunur. Yunan Ordusu İzmir’e doğru yol çıkıp Uşak’a geldiklerinde burada Türk Süvari Ordusu burada çetin verip şehit düşmüşlerdir. Bu şehit anıt dikilmiştir. Bu anıt 3 metre her iki cephesinde Osmanlıca kitabe bulunmaktadır. Kurtuluş Savaşından sonra yapılan 1995 yıllında restore edilmiştir. Bu anıt üzerinde çeşitli isimler yazılıdır. 54. Alay Süvari Çavuşu Amasra’nın Nahiyesinden İbrahim Musa, Süvari Neferi Muğla’nın Kuyubağı Mehmet Ömer, 2. Bataryadan Ladik’li Ömer Satılmış, 20. Alay Neferi Çankırı’nın Çavuş İsmail Hüseyin’dir.
Gediz Muratdağı Kayak Tesisleri
Ortalama 1850 metre yüksekliğe sahip Sarıçiçek yaylasında yer almakta olan 600 metrelik pist, Gediz ilçesinde kayak sporuna her daim yapılmasına imkan sağlıyor. Kış mevsimleri pek çok kişinin geldiği kayak tesisi, oldukça eğlenceli oluyor. Diğer kayak merkezleri geniş ve fazla seçeneği olmasa da özellikle kendi ayakları üzerine çıkan ilçe için oldukça iyi bir turizm haline gelmiştir.
Murat dağı ortalama 1850 metre yüksekliğindeki sarıçiçek yaylasında ortalama 600 metrelik pist alanı olan sporların yapıldığı muazzam yerdir. Kış mevsimi ile beraber açılan bu kayak merkezi ziyaretçilerini bekliyor. Yolunuz düşerse uğrayınız burada restoran ve lokanta hizmet veriyor.
Gediz Muratdağı Ocakoğlu Yaylası
Gediz, Porsuk Nehirlerinin Çayı ile birleştiği noktada Murat Dağı yer alıyor. Hem Kütahya’nın da İç Anadolu’nun en yüksek dağı olan Muratdağı 2312 metre yükseliyor ve dağın eteği anlamıyla bir cenneti andırıyor. Burada bulunan Yaylada ortalama 900’ü aşkın çeşitli bitki yetiştiriyor. Nilüfer, Çiğdem, Lale ve daha çok bulabileceğiniz bu yayla inanılmaz manzarası, temiz olan havası ve huzurlu sakinliği ile her gelenin bir şekilde aşık olacağı bir yerdir.
Aynı vakitte burada bir da hamam ve akabinde kaplıca tesisleri yer alıyor. Kaplıcalardan çıkan suların pek çok rahatsızlığa iyi geldiği biliniyor. Bu sebeple oldukça popüler bir turizm mekanı haline gelmiştir. Hem doğa severlerin hem de aynı amanda kaplıcalarda şifa arayanların geldiği bu özel yayla, Gediz’e geldiğinizde görmeniz gerekli olan bir noktadır.
Gediz Muratdağı Ocakoğlu Yaylası Özelliği
İlçemizde geçen Gediz, Porsuk ve Banaz çayı buluştuğu yerde Murat Dağı çıkmaktadır. Bu dağ Kütahya’nın ve aynı İç Ege’nin en yüksek dağıdır. Bu dağ ortalama 2312 metre yüksekliktedir. Bu dağın bulunan yayla 900’e yakın çeşitli bitkilerle burayı küçük bir cennet haline getirmiştir. Bu yolculuğa yazın çıktığımızda bu yaylaya ulaşır bizi tertemiz havası, suyu karşılar, her bir bir bitki selamlıyor.
Orkide, lale, çiğdem vb. bir sürü çiçek diğer taraftan meşe ve çam ağaçları ile eşsiz bir sahne oluyor. Aynı zamanda burada hamam ve kaplıcalar da mevcut durumdadır. Bu kaplıcaların çok hastalığa çare olduğu da söyleniyor. Bakanlar kurulu kararıyla 1987 senesinde burası bir turizm şehri olarak kabul edilmiştir. Buraya gelenler için de aynı zamanda konaklama yerleri de mevcut durumdadır. Sonuç olarak doğaseverler adına önerimiz bu özel yerleri keyifli bir biçimde ziyaret etmek oluyor.
Gediz Ilıcasu
Gediz, termal turizm merkezleri açısında oldukça zengin bir yerdir. Liste yer alan nokta ise Gediz Ilıcasu Termal Turizm Merkezi’dir. İlçe oldukça yakın bir yerde olan bu kaplıca 1987 senesine termal turizm merkezi şeklinde ilan edilmiş durumdadır. Kaplıcanın konumu ise genel olarak Ilıca Çayı’nın aktığı vadidedir ve yüksek bir kaplıca durumundadır. Burada pek çok hastalığa çare arayan bireylerin gelmesi de oldukça şifalı suların çıkması durumdadır.
Gediz Ilıcasu Özelliği
İlçe merkezine ortalama 13 km uzaklıkta bulunan Simav yolu üzerindedir. Bu kaplıca suyu 1987 senesinde Bakanlar Kurulu kararı ile beraber termal turizm merkezi durumunda ilan edilmiştir. Kaplıca, Ilıca Çay’ının vadinin güneydoğusundan sıcak su kaynaklarının çevresinde tümüyle gelişmiştir. Denizden yüksekliği ortalama 750 metre olan bu kaplıca suyu pek çok hastalığa şifa oluyor. Kaplıca suyun iyi hastalıklar şunlardır. Romatizma, hastalıkları, sinir hastalıkları ve kas hastalıkları. Böbrek, idrar, sindirim sistemi ve kadın hastalıklarına iyi geldiği biliniyor.