Image default
Adana

Kozan Gezilecek Yerler : Muhteşem Yerler Listesi !

Kozan Gezilecek Yerler

Kozan
Kozan

Adana’ya bağlı Kozan ilçesinde gezilecek yerleri aktaracağız. Yazımıza başlamadan hemen önce Kozan ilçesi ile ilgili genel bilgileri sizlere aktaralım. Tarihi öncesine dayanan ve medeniyete ev sahipliği yapan Kozan kaleli tek ilçe olma özelliği dikkat çeker. Adana’ya uzaklığı ortalama 75 kilometre Kozan, gezilecek yerler içinde pek çok tarihi ve her daim doğal güzelliği bünyesinde barındırıyor.

Kozan Gezilecek Yerler
Kozan Gezilecek Yerler

Atatürk Parkı

Doğa tutkunlarını her daim cezbeden atmosferi, manzarası ile beraber hayranlık uyandıran Atatürk Parkında eğlenceli ve doğa bir gün geçirebilirsiniz. Sahip olduğu yeşil ile bol oksijenli bir yürüyüş yapabilir oturma banklarında dinlenirken tadını çıkartabilirsiniz. Geniş oyun alanının da parkta çocuklar eğlenirken sizlerde çınar arasındaki su kanalında su bisikletleri ile gezinti yapabilirsiniz.

Kozan Atatürk Parkı
Kozan Atatürk Parkı

Dağılcak Mesire Alanı

Toplam 10 hektar sahip olan mesire alanı ilçe 10 kilometre mesafede yer almaktadır. Sahip yeşil alanları ve ortasından akan sesi sizlere huzurlu bir geçirmenize olanak sağlıyor. Dağılcak Mesire pikniğinizi ve mangalınızı yapabilir ya da içerisinde restoranda farklı lezzetleri de tadabilirsiniz.

Dağılcak Mesire Alanı
Dağılcak Mesire Alanı

Bucak Cennet Vadisi

İlçe merkezine 15 kilometre yer alan Bucak Cennet Vadisi güzelliği ile görenleri büyülüyor. Sazlıkların, ağaçlarının, ördeklerin alanda pikniğinizi, mangalınızı yapabilir ya da kurarak doğa ile iç içe bir gün geçirebilirsiniz.

Bucak Cennet Vadisi
Bucak Cennet Vadisi

Göller Yaylası

Orman ve kır ile çevrili olan yaylaya ilçesinin 40 kilometre ilerisinde yol ile ulaşılır. El yapısı ile dikkat çeken yaylada kamp ve doğa ile iç içe bir gün geçirebilirsiniz. Ayrıca ihtiyacınızı karşılayabileceğiniz, kır kahvesi de bulunur.

READ  Ceyhan Gezilecek Yerler : Ceyhan'da Ne Yapılır ?
Kozan Göller Yaylası
Kozan Göller Yaylası

Horzum Yaylası

Çınar, çam ağaçlarıyla ve üzüm bağları, meyve ağaçları ile yaylada kamp kurarak piknik ve doğa ile iç içe bir gün geçirebilirsiniz. Ayrıca ihtiyacınızı karşılayabileceğiniz, kır kahvesi ve lokantada bulunur. Horzum yaylasında güzel yayla mimarisini ahşap yapıları da yakından fotoğraf çekilebilirsiniz.

Kozan Horzum Yaylası
Kozan Horzum Yaylası

Tarihi Kozan Köprü

Kilgen(Kozan) Çayı bulunan köprü Kozan’ı batı kısmıyla geçmişten günümüze kadar halkı Çayı’nın azgın sularından korumuştur. 9 gözü tarihi köprü yıllara meydan günümüze sağlam olarak ve işlevini halen sürdürür.

Tarihi Kozan Köprü
Tarihi Kozan Köprü

Kozan (Sis) Kalesi

Amfi Tiyatro olarak inşa Kozan Kalesi Güney ve Kuzey olmak iki ayrı kale grubundan oluşur. 44 kule ve burcu bulunan kale bir sur ile birbirine bağlanmış durumdadır. Güney tepede bir İç Kale (Ahmedek) bulunurken, iç içerisinde yaklaşık 30 basamak inilen mahzenler ve gizli yollar bulunur. 6 bölümden oluşan ve birbirine bağlayan kapıları bulunan iç kalenin su ihtiyacı ise su sarnıçlarınca karşılanmaktaydı.

Kozan (Sis) Kalesi
Kozan (Sis) Kalesi

Daha yer alan ikinci sur da ise Roma ve Ermeni dillerinde birkaç yazıt bulundu. Bu da tarihten kadar çok sayıda el değiştirdiğini gösteriyor. Çeşitli kaynaklarda da Asurlular tarafından yapıldığı bilinse de 700 yıl bölgeye hakim Hititliler yapıldığı da düşünülüyor.

Adana Kozan
Adana Kozan

Karasis Kalesi

İlçeye 17 kilometre mesafede Kozan Barajı’nın kuzeyinde yer alan kale Çukurova’daki kaleler önemli bir halkasını oluşturur. Selefkoslar inşa edilen kale görülmeye değer arasındadır.

Karasis Kalesi
Karasis Kalesi

Anavarza Kalesi

Kozan sınırları dahilinde buluna bir hakim yüksek tepeye konumlanan sahip olduğu manzarasıyla hayran uyandırmaktadır. Asurlar M.Ö 9.yüzyılda inşa edildiği düşünülen ve şehir özellikle Roma’nın geçince önemin arttırmıştır. Bizanslılar de önemli bir sınır kapısı gelen Anavarza medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Anadolu arasında önemli bir yere olan Anavarza kalesinin doğu uzunluğu 1500 metre, yüksekliği 10 olan surlar dikkat çeker.

READ  Seyhan'da Keşfedilecek Yerler Listesi !
Anavarza Kalesi
Anavarza Kalesi

Arıkan Konağı

1890 senesinde sonlarına doğru inşa edildiği düşünülen özel yapı Kozan ilçesine özgü yapıların her daim özelliğini taşımakta olup muhteşem şekilde bir konuma ve mimariye sahiptir. Kozan kalesinin çam ağaçlarının ve manastırın sur duvarlarının içerisine olan Arıkan Konağı görünüşü ile geçmişten Çukurova da hayranlıkla söz edildi. Son zaman 2008 senesinde butik otel ve restoran şekilde hizmete açılan konağı kozan mutlaka eklemeli mimarisini ve her daim sahip olduğu görünüşünü yakından görmelisiniz.

Kozan Arıkan Konağı
Kozan Arıkan Konağı

Bedesten(Arasta)

1904 senesinde Helvacı zade Hacı Hüseyin Efendi tarafından Bedesten bir Osmanlı yapısı olup ilçenin kapalı çarşısı konumunda ve Kozan ticaretinin yapıldığı mekanlar arasında bulunuyordu. İçerisinde bulunduğu Bedesten Hoşkadem Camii’nin yıllardır kapalı tutulmaktaydı. Son olarak 2004 senesinde Kozan Belediyesine devredilmiş olan Bedesten’in restorasyon çalışmalarına hızlı bir biçimde başlanmıştır.

Kozan Bedesten Çarşısı
Kozan Bedesten Çarşısı

Yenilenen Şehir Hamamı

Üzerinde yer alan kitabeye göre 1960 senesinde inşasına başlanmış olup 1981 senesinde zamanın belediye başkanı Erdoğan Gürbüz tarafından açılmıştır. Hamam günümüze dek çeşitli onarım ve restorasyonlardan geçse bile hala tarihten izler taşımayı başarmış olup aktif olarak hizmete açıktır.

Yenilenen Şehir Hamamı
Yenilenen Şehir Hamamı

Köreken (Kırkkapı) Kilisesi

Halk arasında Kırkkapı şeklinde bilinen yapı ilçede kilise harabelerinden kalanlardan bir tanesi ve her daim en önemlisidir. Köreken Tepesinde olan bu kilise görülmeye değerli olan yerler arasındadır.

Ferhat Tepesi Kilisesi
Ferhat Tepesi Kilisesi

Ferhat Tepesi Kilisesi

Ferhatlı Köyü’nün Tepe yer alan kilise Bizans Devri Köy özelliğine sahiptir. Kilisenin bir kitabe olmadığı için hangi tarihte yapıldığı de Orta Çağdan kalıntılar taşımaktadır. Günümüzde büyük bir kısmı yıkılmış kilisede taşlar üzerinde tane haç işareti yer alır.

Kozan Kiliseleri
Kozan Kiliseleri

 

 

Benzer Görülmesi Gereken Yerler

Yüreğir Gezilecek Yerler

Gezicini

Seyhan’da Keşfedilecek Yerler Listesi !

Gezicini

Sarıçam Gezilecek Yerler

Gezicini

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde Gezilecek En İyi Tarihi Yerler

Gezicini

Çukurova Gezilecek Yerler : En Güzel Yerlerin Listesi

Gezicini

Ceyhan Gezilecek Yerler : Ceyhan’da Ne Yapılır ?

Gezicini

Yorum Yaz