Başlıklar
Yakutiye Gezilecek Yerler
Erzurum şehrine bağlı ilçeler içerisinde ön plana çıkan Yakutiye ilçesi, Erzurum ilinin önemli ilçelerindendir. Aynı zamanda tarihsel yapıları ile ön plana çıkan bu ilçe il merkezindedir. İlçede yoğun bir şekilde tarihi yapı bulunur. Erzurum şehrine bir gezi düzenlemek isteyenlerin mutlaka uğrayacağı rota üzerinde Yakutiye ilçesi vardır.
Aynı zamanda ilçe içerisinde birçok lezzeti tadabilmenize imkân sağlayacak yerlerin olduğunu da aktarabiliriz. Doğu Anadolu bölgesinin birçok medeniyete ev sahipliği yapmış şehirlerinden biri olan Erzurum’u gezmeyi düşünüyorsanız Yakutiye gezilecek yerler listesini hazır bulundurmanızı tavsiye ediyoruz.
Çifte Minareli Medrese
İlçe tarihine baktığımız zaman birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını görebiliyoruz. Bu açıdan farklı medeniyetlere ait tarihi unsurları bu ilçede görmek mümkündür. İlçenin önemli eserlerinden biri de çifte minareli medresedir. İlçede bulunan bu medrese Anadolu Selçuklu devleti tarafından inşa edilmiştir.
Ayrıca bu eseri Selçuklu hükümdarı olan Alaaddin Keykubat kızı için inşa ettirir. İnşa tarihi ise 13.yüzyıl olarak biliniyor. Aynı zamanda 26 metre uzunluğa sahip olan bu medrese oldukça göz kamaştırıcıdır. Bu medrese çinileri ile dikkatleri üzerine çeker. Gezi rotanızda mutlaka bulunması gereken yerler içerisindedir. Aynı zamanda bu medrese Hatuniye medresesi olarak ta bilinir.
Caferiye Camii
Bu cami 1645 yılı içerisinde Sultan İbrahim döneminde hacı Cafer tarafından yaptırılır. Osmanlı mimarisinin özelliklerine sahip olan cami Erzurum’un merkezinde yer alıyor. Aynı zamanda mimari özellikleri ile dikkatleri üzerine çeken camiinin cemaat yerinin sol tarafında Hacı Cafer’in türbesi yer alıyor.
Yakutiye Medresesi
İlçede yer alan bu medrese ise 1310 yılı, içerisinde emir hoca Cemalettin tarafından inşa edilir. Medrese uzun yıllar boyunca hizmete açılmıştır. 1991 yılında ise bu medrese İslami eserler için müzeye çevrilmiştir. Buraya gittiğiniz zaman bu müzeyi ziyaret etmelisiniz. Sadece yerli değil birçok yabancı turistinde uğrak yerleri arasındadır. Görünümü ile insanı büyüler. Ayrıca içine girdiğiniz zaman dışından da daha güzel bir manzaraya sahip olduğunu görebilirsiniz. İlçeye adını veren medresedir.
Erzurum Saat Kulesi
Bu kule ise Tepsi minare ya da diğer adıyla kesik kule olarak biliniyor. aynı zamanda ilçede kurulan bu kule şehir merkezine hakim bir konumdadır. 1124-1132 yılların arasında hüküm süren Ebul Muzaffer Gazi tarafından yaptırılmış olup mescit minaresine saat etkilenmesi ile birlikte oluşmuştur. Saatin tam olarak hangi tarihte eklendiği bilinmiyor. Ancak bu eklemenin 1843 yılından önce gerçekleştirildiği ifade edilir. Buraya yolu düşenlerin görmesi gereken yerlerdendir.
Atatürk Evi
Atatürk’ün 1919 yılı içerisinde Erzurum kongresi çalışmalarını yürütürken kaldığı evdir. 52 gün boyunca burada konaklamış olduğu aktarılır. Aynı zamanda 1984 yılında müze olarak kullanılmaya açılmıştır. Atatürk’e ait eşyaların ve balmumu heykellerin olduğu bu müzeyi pazartesi günleri haricinde her gün belirli saatler içerisinde ziyaret edebilirsiniz. Aynı zamanda ücretsiz olarak ta gezebilirsiniz.
Yakutiye Medresesi Türk İslam Eserleri ve Etnografya Müzesi
Selçuklu dönemi mimarisini yansıtan Yakutiye medresesi içerisinde yer alan bu müze bölgenin kültürünü anlatan eserler arasında gösterilebilir. Aynı zamanda kültürel eserlerin sergilendiği yerdir. Kadın erkek takıları, el yazması eserler, savaş aletleri gibi farklı bölümler olan müzeyi pazartesi haricinde diğer günler ziyaret edebilirsiniz. Az bir ücret ödeyerek gezebilirsiniz.
Üç Kümbetler
Anadolu’da bulunan en güzel anıt mezar örneklerinden biridir. Tarihi 12-14 yüzyıllara dayandırılmıştır. Aynı zamanda kümbetlerin en büyüğü emir Saltuk beye ait olduğu düşünülür. Emir Saltuk kümbeti kesme taştan yapılmış olup sekizgen bir gövdeye sahiptir. Gizemleri hala çözülememiş olan bu kümbetleri mutlaka görmelisiniz.
Yakutiye Ulu Camii
İlçede yer alan camiler içerisinde en önemli camilerden birisidir. Bu cami Erzurum şehir merkezindeki Cumhuriyet Caddesi içerisinde yer alır. Çifte minareli medresenin batısında bulunur. Aynı zamanda çifte minareli medrese ile Erzurum ulu cami arasında da herhangi bir eser yoktur. Birbirlerine komşu olan bu yapılar tarihsel olarak önemli bir yere sahiptir.
Bu cami Erzurum ili içerisindeki en eski cami olarak kabul edilir. Cami 1176 yılı içerisinde Selçuklular tarafından inşa ettirilmiştir. Ayrıca caminin mimarı olan melik Nasirüddin Muhammed de döneminin önemli isimlerindedir. Bu cami her ilde olduğu gibi ilçe ve il adına da önemlidir. Her cuma günü yoğun bir cemaat ile karşılaşır.
Lala Mustafa Paşa Camii
Lala Mustafa paşa camii 1562 yılı içerisinde yaptırılır. Erzurum’da yer alan ilk Osmanlı Camisi olarak biliniyor. Ayrıca mimar Sinan’a ait olan bu eser Erzurum’un merkezinde bulunuyor. Osmanlı mimarisinin en özel örneklerinden olarak mutlaka ziyaret etmeniz gereken bir eser olduğunu aktarabiliriz. Bu cami aynı zamanda dönemi içerisinde sadrazamlık yapmış olarak Mustafa paşa adına yapılmıştır.
Lala Mustafa paşanın seferlerden elde ettiği servetler ile imparatorluğun çeşitli yerlerinde yaptığıdır. hayır eserlerinden birisi olarak kabul edilir. Ayrıca döneminin önemli eserlerinden biri olmasının yanı sıra günümüze değin başlangıçta külliye olan bu yapının hamam ve camii kısmı bizlere ulaşmıştır. Saray ve sıbyan mektebi kısmı ise yıkılmıştır.
Taşhan
Rüstem paşa kervansarayı bir diğer adıyla Taşhan, 1561 yılı içerisinde kanuni sultan Süleyman’ın damadı ve sadrazamı olan Rüstem Paşa tarafından yaptırılır. Büyük Üstat mimar Sinan tarafından yapılan bu eser ormanlı kervansa mimarisinin de en güzel örnekleri arasındadır. Burası yolcuların gece ve gündüz her türlü ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için yapılmıştır. İçerisinde imarethane, dinlenme yeri, mescit, bezirgan dükkanları gibi kullanımlar bulunur. Aynı zamanda içerisinde öküz, manda gibi hayvanların bağlandığı yerler de yapılmıştır. Bu kervansaray günümüzde Oltu taşı imalatı ve satış yeri olarak kullanılıyor. Buradan Oltu taştı tepsi alabilirsiniz. Yakutiye gezilecek yerler arasında kesinlikle olmalıdır.
Kervansarayın batıya bakan kısmında beşik tonozlu bir giriş kapısı vardır. Üzerindeki kitabede ise serhat şehri olması sebebiyle buraya denildiği dikkat çeker. Ayrıca Osmanlı devleti sınırlarının zamanla Tiflis şehri ve hazar denize kadar genişlemesiyle beraber buraya konak, ahır, barınak ve alışveriş merkezi gibi kullanımlarda eklenmiştir. Dikdörtgen bir avlu içerisinde kesme taştan yapılmış olan revaklar bulunan yapıda sıralanmış odalar vardır. Ayrıca iki katlı bir eserdir. Sivri kemerli ve tonozlu iki kapıdan girilen avlusu vardır. Avlu içerisinde ise 32 oda olduğu aktarılır.
Yakutiye De Yenilmesi Gereken Lezzetler
Her şehrin kendine ait özellikleri arasında yer alan yemek lezzetleri Yakutiye ilçesi içerisinde de benzerine sık rastlanamayan lezzetlerin barınmasına sebep olmuştur. İlçede sıklıkla tercih edilen birçok lezzetin yanı sıra belirli mekânlar da daha ön plana çıkar. Bu açıdan ilçeye düzenleyeceğiniz gezide mutlaka ön plana çıkan mekânları ve yemekleri araştırmanızı öneririz.
Yakutiye ilçesine yenilebilecek lezzetler ise,
- Cağ kebabı
- Aşotu çorbası
- Lalanga
- Su böreği
- Şalgam dolması
- Lor dolması
Gibi lezzetleri barındırır. Bu bakımdan ilçeye gelenlerin halk ile irtibat halinde olmasını esnaflardan yemekler hakkında detaylı bilgi almasını öneririz. Şehri detaylı bir şekilde gezmek isteyenlerin gerek gezi mekânları gerekse yemekleri incelemesi verimli bir gezi için önemlidir.
Aynı zamanda ilçede kent rehberlerinden faydalanabilirsiniz. İlçe hakkında daha detaylı bilgi edinebilmek için şehirlerde yer alan turizm acentelerinden de yararlanabilirsiniz.
Erzurum’da Keşfedilecek Yerler Listesi
- Horasan Gezilecek Yerler
- Palandöken Gezilecek Yerler
- Oltu Gezilecek Yerler
- Aziziye Gezilecek Yerler
- Erzurum Gezilecek Yerler