Image default
Van

İpekyolu Gezilecek Yerler

Van İpekyolu Gezilecek Yerler

Van ipekyolu
Van ipekyolu

Van’ın merkez ve en önemli ilçelerinden olan İpekyolu; Van’ın büyük şehir olmasından hemen sonra ilçe olmuştur. Nüfus yoğunluğu açısından Van’ın en büyük ilçesidir. Yani İpekyolu Van’ın merkezidir. Van’ın çarşısı ve daha birçok merkezi yeri İpekyolu mevkiinde bulunuyor. Van’ın İpekyolu gezilecek yerler açısından içinde önemli rotalar yer alıyor.

Van İpekyolu Gezilecek Yerler
Van İpekyolu Gezilecek Yerler

Van Kalesi

İpekyolu Gezilecek Yerler
İpekyolu Gezilecek Yerler

İpekyolu’nda yer alan bu kale il merkezine beş km uzaklıktadır. Kale otobüsleri ve dolmuşları ile beraber 15 dakikada kaleye rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Kaleye vardığınızda tarihi olan Van evlerini göreceksiniz. Bu evlere girip yöreye özgü şark köşelerini görüp bölgede fotoğraf çekebilirsiniz. Urartu döneminden kalma şekilde Van Kalesi ihtişamlı görüntüsü ile beraber büyülemeye hazır bir yer oluyor. Kaleye giriş için müze kartı ile ücretsizdir.

Van Kalesi
Van Kalesi

Yakın tarihte restore edilen kaleye rahatlıkla çıkabiliyor ve harika Van manzaraları ile beraber Van Gölü manzaralarına her daim şahitlik edebilirsiniz. Akşamları keyifli bir manzara veren bu kalede harika şekilde gün batımı manzaralarına şahitlik edeceksiniz. Kalenin girişinde yer alan ihtişamlı kapı üzerinde bulunan çivi yazılı olan kitabesi tarihine ışık tutuyor. Kale içerisinde pek çok tarihi yapı ve eser bulunuyor. Kalenin zirvesinde yer alan restorasyon edilen camii muhteşem şekilde bir görüntü oluşturuyor.

Van Liman
Van Liman

Eski Van Şehri

Birinci dünya Savaşına dek Ermeni ve Türklerin beraber huzur içinde yaşadığı eski Van Şehri Van kalesinin hemen arkasında bulunmaktadır. Camii, kilise ve aynı zamanda evlerden oluşan bu şehirdeki yapıların pek çoğu harabeye dönmüştür. Eski Van Şehrinde yer alan yakın zamanda restore edilen tarihi şekilde geçmişe sahip Hüsrev Paşa Külliyesi ve aynı zamanda Kaya Çelebi Camii tarihi görüntüsü ve bununla beraber eşsiz mimarisi ile görülmeye yegane değer yerlerdendir.

READ  Tuşba Gezilecek Yerler : Tuşba'da Keşfedilecek Yerler
Eski Van Şehri Kalıntıları
Eski Van Şehri Kalıntıları

Hüsrev Paşa Külliyesi

Van Kalesinin arkasında yer alan eski Van şehrinde bulunuyor. Hüsrev Paşa Külliyesi; medrese, hamam, türbe, imarethane ve aynı zamanda camiden oluşmaktadır. Bu külliyenin hemen merkezini Hüsrev Paşa Camisi oluşturuyor. Van Beylerbeyi Paşa tarafından yaptırılan Hüsrev Paşa Cami ise de Mimar Sinan’ın eserlerindendir. İçerisinde yer alan çini ve dış mimarisinde yer alan taş işçiliği ile dikkat çekmektedir.

Hüsrev Paşa Külliyesi
Hüsrev Paşa Külliyesi

Kaya Çelebi Camii

Van Kalesinin arkasında yer alan eski Van şehrinde bulunuyor. Osmanlı Dönemine ait şekilde olan bu camii günümüzde kullanılan önemli mimari bir eserdir. Kare planlı şekilde bu tarihi caminin üzeri tromp geçişli bir kubbe ile beraber örtülmüştür. İçeresinde bulunan şekilde beş gözlü cemaat yeri, mihrap ve aynı zamanda dışa çıkıntılı minaresi ile birlikte oldukça dikkat çekicidir. Bu caminin minik bir avlusu bulunmaktadır. Dış mimarisinde bazı geometrik ve bitkisel motifler bulunuyor. Osmanlı Döneminin eserlerden olan bu tarihi cami öne çıkıyor.

Eski Van Kaya Çelebi Camii
Eski Van Kaya Çelebi Camii

Van Müzesi

İpekyolu’nun Şerefiye bulunan bu müze çarşı merkezinde yer almaktadır. İki oluşan bu müzenin bir kısmı etnografik eserlerden bir kısmı ise eserlerden oluşmaktadır. Müzenin girişinde avluda Urartu döneminden kalma taş eserler bulunmaktadır. Birinci katında; arkeolojik kazılar elde edilen birçok devlete ait eserler bulunmaktadır. İkinci ise Van yöresine özgü halı ve dokumacılığı, gümüş kemerler, gerdanlıklar, küpeler, tütün tabakaları, değişik malzemelerden oluşan teşbih yapılan mutfak eşyaları gibi etnografik sergilenmektedir.

Van Müzesi
Van Müzesi

Van tarihine yapacağınız bu müzeye mutlaka mutlaka uğramalısınız. İpekyolu’nda birçok park alanları bulunmaktadır. Van Kalesinin yanında Atatürk Kültür Parkı; İpekyolu ilçesinin en piknik alanıdır. Kale manzarası eşliğinde vakitler geçirebilir ve piknik yapabilirsiniz. Aynı zamanda İpekyolu ilçesi Van’ın çarşısını dahilinde barındırmaktadır. Bu çarşıda hem yapıp hem de çok sayıda bulunan kahvaltı salonu ve lokantalarda güzel zaman geçirebilirsiniz. Pek çok güzelliğe sahip Van merkezini İpekyolu ilçesi önemli rota oluyor.

READ  Erciş Gezilecek Yerler : En Güzel Rotalar !
Van Müzesi
Van Müzesi

Erçek Gölü

Van gölünün doğusunda, set gölüdür. Van gölüne olan uzaklık ortalama 20 metredir. İlçe merkezine ise ortalama 11 km uzaklıktadır. Gölün derinliği 18 metredir. Gölün uzunluğu ortalama 14 km, genişliği ise ortalama 9 km’dir. Maksimum derinlik ise ortalama 40 km’dir. Burası bir kuş cenneti önem kazanmaktadır. Çünkü, ülkemizde olan 454 kuş türünün yarısı burada yaşamaktadır. Aynı zamanda, flamingo gibi göçmen kuşlar da burada konaklıyor. Burada en büyük flamingo konaklama alanı vardır. Evet, günümüzde ziyaret ederseniz, kuş gözlemevinden kuşları keyifle izleyebilirsiniz.

Erçek Gölü
Erçek Gölü

Adır Höyüğü ve Kalesi

İlçe merkezinin ortalama olarak 20 km kuzeyindedir. Yaylıyaka köyünün arkasındaki konumlanır. Bölgede tarih öncesi bir yerleşme olduğu ve Urartu dönemine tarihlendiği ifade ediliyor.

Adır Höyüğü
Adır Höyüğü

Höyüğün bir Urartu kalesi olduğu ve kalenin taş bloklardan sur kalıntılarının görüldüğü belirtilir. Höyüğün batı yönünde defineci çukurları ve çukurlarda temelleriyle büyük bir yerleşme yeri görülür.

İpekyolu
İpekyolu

Karagündüz Höyüğü

İlçe merkezine bağlı şekilde Karagündüz köyündedir. (köyün ismi: Şarokonis) Karagündüz köyü, ilçe merkezine ortalama 35 km uzaklıkta yer alıyyor. Erçek gölünün doğusunda uzanan, Memedik çayının aktığı Erçek düzü, havzadaki oldukça bereketli ovalardan birisidir. Denizden ortalama 1900 metre yükseklikteki ova, oldukça büyüktür. Doğudan batıya dek, gittikçe genişleyen gölünde biten bu ova, üzerinde birçok höyük ile, Prehistorik dönemlerden beri olarak iskan edilmiş yerlerdendir. Höyük, 1890 metre rakımlı ve suları Van gölü gibi olan Erçek gölünün kuzeydoğu üstündedir. Höyük, Van yöresinin höyüğüdür. Yüksekliği ortalama 9 metre civarında, boyutları ise ortalama 75 x 50 metredir. Höyüğün üstü temelde kısmen ve etekleri de tümüyle, bu eski köyün kerpiç evlerince iskan edilmiştir. Ancak burada yer alan Karagündüz köyü, göl sularının yükselmesi sebebiyle 2 km uzakta, kuzeydoğuda tekrar kurulmuştur.

READ  Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Gezilecek En İyi Tarihi Yerler
Karagündüz Höyüğü Van
Karagündüz Höyüğü Van

Özalp yöresinden gelmekte olan ve Van şehrine giden kervan yolu, bu özel düzlükten geçermiş. Erçek gölünün yükselmesi nedeniyle Van Müze Müdürlüğü tarafından kazıları yapılmıştır. 1995 senesine kadar yapılan kazılarda, höyüğün yapı evresi, Erken Demir tarihlenir. Toplam yedi katman bulunmuştur. 4’ncü katı Urartulara aittir. Höyüğün kalın tabakası ise, 7’nci tabakadır ve Transkafkasya ait olduğu tahmin edilmektedir. Günümüzde suların yükselmesi sonucunda bir yarımada/ada durumu taşıyor. Üstünde: mermerden işlenmiş şekilde bir taş bulunmaktadır. Taşın boyu ortalama 1.5 metre, genişliği 1 metre ve yüksekliği ise ortalama 53 cm’dir.

Karagündüz Höyüğü
Karagündüz Höyüğü

Karagündüz Nekropolü

Höyüğün yaklaşık olarak 1.5 km doğusundadır. Nekropol alanı, temelde MÖ 1000 yıllarına tarihlendiriliyor. Erken Demir nekropol alanıdır. Karagündüz köyünde, 1990 senesinde sulama kanalı açan köylüler bulunmuştur. Burası Memedik çayı vadisi kenarında bulunan yerleşimin mezarlığıdır. Mezarlık alanı yapılan bir arazidir. Mezarlık 3 tip mezar vardır. Bunlar: dromoslu mezar, mezar ve toprak mezarlardır. Buradaki mezarlık, ayrıca yakarak ölü gömme (kremasyon) uygulamaları da zaman zaman görülmüştür.

Karagündüz Nekropolü
Karagündüz Nekropolü

Yani, bazı aynı odasında iki tür gömü sistemi uygulanmıştır. Burada kazılarda, sekiz oda mezar ile bir mezarı bulunmuştur. Bu çocuk gömüsünün mezarda, kırmızı astarlı Urartu çömleği ve aynı zamanda tunç süs iğnesi bulunmuştur. Yer altına bazı çukurlar açılmış, bu çukurların taş örgü duvarlar örülerek mezarlar bindirme tekniğiyle beraber inşa edilmiştir. Mezar odalarına: yüzeyinden açılmış kuyu şeklinde bir (bu geçit tekniğine dromos deniliyor) sorunsuzca ulaşılıyordu. Mezar odasının kapısı ise temelde, yassı bir sal taşı ile beraber kapatılıyordu.

Benzer Görülmesi Gereken Yerler

Tuşba Gezilecek Yerler : Tuşba’da Keşfedilecek Yerler

Gezicini

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde Gezilecek En İyi Tarihi Yerler

Gezicini

Erciş Gezilecek Yerler : En Güzel Rotalar !

Gezicini

Yorum Yaz