Başlıklar
Horasan Gezilecek Yerler
Erzurum’un bir ilçesi olan Horasan Erzurum Kars yolu üzerinde bulunuyor. Horasanın içerisinden demir yolu geçiyor. Tarım ve hayvancılığı oldukça gelişmiştir. Nüfusu ise oldukça yoğun olan bir ilçedir. Kars Erzurum yolu üzerinde yer alan Pasinler, Köprüköyden geçip Horasan’ a geçebilirsiniz. Erzurum iline bağlı olan 21 ilçeden yalnızca bir tanesidir. İl merkezine olan uzaklığı yaklaşık olarak 86 kilometredir. Horasan gezilecek yerler kendine has doğasıyla gidenler mutlaka kendine yeni bir kültür katıyor.
İlçeye ulaşım sağlamak sanıldığı kadar zor bir iş değildir. Merkezden kalkan dolmuşlara binilerek Horasan ilçesine gidilebilir. Günlük olarak belediye otobüsleri de hizmet veriyor. Bundan ötürü memur ve öğretmen büyük bir çoğunluğu ilçeye günlük olarak gidiş geliş yapıyorlar. Horasan ilçesi Doğu ile Batı’yı ayıran eski ipek yolu üzerinde yer alıyor. Burada pek çok kavşak kesişir.
Horasan’ın Geçmişi Nasıldır?
Geçmişi milattan önce 4 binlere kadar dayanıyor. Bu ilde ve ilçede pek çok medeniyet varlığını sürdürmüştür. Bu medeniyetler ise gerilerinde pek çok tarihi eser ve tarihi kalıntılar bırakmıştır. Bilindiği gibi 1071 senesinde Malazgirt Zaferi ile birlikte Anadolu’nun kapıları Türklere açılmıştır. Bu sebepten ötürü ülkemize Türk akınları başlamıştır. Iran’ın Horasan bölgesinde bulunan Türkler de buraya gelip yerleşmiştir.
Buranın ilk ismi Üskýhat’tır. Ancak daha sonra Türklerin gelip buraya yerleşmesi ile birlikte Horasan adını almıştır. Bu ilçe Erzurum’ un diğer ilçeleri gibi Rus işgaline uğramıştır. 1918 senesinde Kazım Karabekir komutanlığında burası ülkemiz sınırları içerisinde katılmıştır. 1940 senesinde Nahiye Konumuna getirilip ardından bugünkü konumuna taşınmıştır. 4 Aralık 1953 senesinde ise çıkan bir kanun neticesinde ilçe olma statüsüne erişmiştir.
Horasan Nereye Kurulmuştur?
Tarihi Urartular zamanına kadar geriye giden Horasan Aras Nehri kenarında bir yerde kurulmuştur. İlçenin toprakları çoğunlukla Aras nehri boyunca uzanan geniş düzlükler ile, güney ve kuzeyden çevrili tatlı eğimli geniş boş sırtlardan oluşuyor. Yöre halkının genel olarak geçim kaynağı hayvancılık ve tarımdır. İlçe de yer alan tarımsal kazanımlar daha çok Aras nehrinin sulama imkanlarından yararlanılarak yapılıyor. Bu çevrede genel olarak buğday ve diğer tarım ürünleri dikkat çekiyor.
Horasan’ da Yer Alam Tarihi Ve Doğal Mekanlar Başlıca Şu Şekildedir;
İlçe de yer alan birçok tarihi yapı ve eser bulunuyor. Ancak yakın bir tarihte 1983 yılında meydana gelen deprem ile birlikte çoğu yapı büyük oranda hasar görüp yıkılmıştır. Bunların başlıcaları; Güreşken Baba, Horasan Baba, Hasan Dede, eskici Baba, Kuzuçam Baba, Karaşeyh, Sanamer- hacı Ahmet Baba, Postlu baba, Veli Baba, Kubbeli, Ahmet baba, şeyh ocağı gibi ziyaret mekanları bulunuyor. Bunun yanı sıra ilçenin yazılıtaş köyü yakınlarında yer alan urartu kitabesinden de söz ediliyor. Serküllü çayı, Aras Nehri, Zars çayı gibi pek çok önemli akarsular Horasan’ın içinden geçiyor.
Hızırilyas Kaplıcaları
Horasan ilçesinde bulunan Hızırilyas köyünde yer alan ve modernize edilerek hizmete kullanıma sunulan kaplıca suyunun pek çok hastalığa şifa olduğu söyleniyor. Kaplıca da totelde iki tane havuz bulunuyor. Erkek ve kadınlar için yapılmış olan havuzlar 8 metre uzunluğunda ve 4 metre genişliğine sahiptir. Horasan Kaymakamlığı’nın hizmete açmış olduğu kaplıca, 58 derecede ki su sıcaklığına sahiptir. İçerisinde yer alan mineraller sayesinde şifa kaynağı olarak kullanılıyor. Yalnızca yerel halk bu alanı kullanmıyor, aynı zamanda yerli ve yabancı olmak üzere pek çok turist buraya gelip kaplıcalarda bir süre yüzdükten sonra dışarı çıkıyorlar. Bu şekilde şifalı olabileceklerine inanıyorlar.
İlçede Yer Alan Önemli Akarsular Nelerdir?
Aras Nehri, serküllü çayı ve Zars Çayı son derece önemli olan akarsulardır. Erzurum’ da merkez ilçeler Palandöken, Aziziye ve Yakutiyedir. Bunun dışında nüfusun yoğun olarak bulunduğu yer ve ilçeler sıralamasında Horasan başta geliyor. 40 bin 143 kişilik bir nüfusa sahip olan Aziziye ilçesinin hemen ardından da Oltu ilçesi yer alıyor. Oltu ilçesinde oltu taşları som derece güzel ve uygun fiyatlara satılıyor.
Horasan İlçesi Köyleri Nelerdir?
Ağıllı köyü, Akçataş köyü, Aktaşlar köyü, Akçaboncuk, Akçatoprak köyü, Aliceyrek köyü, Aras – Velibaba köyü, Ardı köyü, Alagöz köyü, Aşağı Çamlıkale köyü, Azapköy, Bahçe köyü, Aşağı kızılca köyü, Aşağı Horum Köyü.