Başlıklar
Erciş Gezilecek Yerler
Van’ın merkez ilçelerinden olan Erciş, doğal, tarihi ve turistik yerleri son zamanların önemli turizm noktalarından bir tanesi gelmiştir. Özellikle doğa ile iç içe olmaktan alan ya da tarihi yapılara ilgi duyan görmesi gereken Erciş’te görülmesi gereken tarihi eser, yapı ve doğal alan bulunuyor.
Van Erciş gezilecek yerler arasındaki tarihi yapılar; Deliçay, Erciş Kalesi, Zortul Kümbeti, Kadem Paşa Hatun Türbesi ve hemen akabinde Kara Yusuf Paşa Türbesi yer alıyor.
Deliçay
Deliçay, Erciş şehir merkezinin 10 km uzağında yer alıyor. Deliçay’a ulaşım, özel araçlar, toplu araçları ya da taksiler aracılığı ile gerçekleştirilebilir. Deliçay, Erciş’in en önemli güzelliklerinin başında geliyor. Van Gölü ile buluşma noktası bulunuyor. Deliçay’ın Van Gölü ile beraber buluşma noktasında Van iline özgü inci kefallerin yumurtlama alanı bulunmaktadır. Balıklar bu ulaşmak için su üstünde zıplayarak adeta bir şölen oluşturmaktadır. Bu doğa olayını görmek için her sene yerli ve yabancı turistin yanı sıra çeşitli belgesel Deliçay’ı ziyaret etmektedir. Deliçay’a giriş yapmak herhangi bir giriş ücreti ya da kısıtlama yok ve yılın her günü ziyarete açıktır.
Erciş Kalesi
Van şehir merkezinin ortalama olarak 100 km uzağında yer alan Erciş Kalesi’ne ulaşım özel aracılığı ile kolayca gerçekleştirilebilir. Erciş Kalesi’ne ya da dolmuşlar aracılığı ile ulaşım gerçekleştirmek mümkün değildir. Erciş Kalesi, tarihi yapılara duyan hemen herkesin görmek isteyeceği bir tanesidir. Urartu Krallığı dönemine ait Erciş Kalesi, Osmanlı İmparatorluğu döneminde de devam edilmiştir. 1841 senesinde Van Gölü sularının yükselmesi ile terk edilmiş olan Erciş Kalesi, son yıllarda suların tekrar ile birlikte tekrar gün yüzüne yeniden çıkmıştır. Erciş Kalesi, günün her saati ücretsiz bir biçimde ziyaret edilebilir.
Zortul Kümbeti
Erciş’e bağlı Zortul Köyü’nde Zortul Kümbeti, Erciş şehir merkezinin yaklaşık 5 km uzağında bulunuyor. Zortul Köyü’nde bulunan tarlaların yer alan Zortul Kümbeti’ne ulaşım, özel araçlar, taksiler araçları aracılığıyla kolayca gerçekleştirilebiliyor. 15. yüzyıldan kalmış ve mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri Zortul Kümbeti’nin tarihi, Karakoyunlular dönemine dayanıyor. Gövdesinde bulunan çift başlı olan bir kartal, aslan ve kuş gibi figürlerinin yanı sıra çeşitli bitki de yer aldığı Zortul Kümbeti, iki ve on iki köşeli olarak tasarlandı.
Çivi Yazılı Kitabeler
Van – Erciş kara yolunda yer alan ve Urartular döneminden günümüze miras Çivi Yazılı Kitabeler’e ulaşım, özel araçlar, toplu taşıma araçları aracılığı ile kolayca gerçekleştirilebiliyor. Çivi Yazılı Kitabeler, blok olan kayalar üzerine yazılmıştır. Urartu Kralı Sarduri’ni anlatan kitabeler, geçmiş çok sayıda bilgi de içeriyor. Çivi Yazılı Kitabeler, senenin her günü ve günün her saati rahatça ziyaret edilebilir. Çivi Yazılı Kitabeleri ziyaret etmek adına herhangi bir giriş ücreti veya da kısıtlaması bulunmuyor.
Kadem Paşa Hatun Türbesi
Kadem Paşa Hatun Türbesi de yine, Van – Erciş kara yolu üzerinde yer alıyor. Kadem Paşa Hatun Türbesi’ne özel olan araçlar, toplu taşıma araçları ya da taksiler aracılığı ile beraber kolayca ulaşım sağlamak mümkün olur. Karakoyunlular döneminden kalma bir tanesi olan Kadem Paşa Hatun Türbesi, kesme taşlar ile beraber yapılmıştır. Bozulmadan günümüze kadar Kadem Paşa Hatun Türbesi, geometrik süslenmiştir. 2 katı olan alt katı cenazelik olarak kullanılmıştır. Piramidal yapısı ile mutlaka gereken yerlerden bir tanesidir. Kadem Paşa Hatun Türbesi, yılın her ve günün her saati açıktır. Kadem Paşa Hatun Türbesi’ne giriş için kısıtlama bulunmuyor.
Kara Yusuf Paşa Türbesi
Erciş – Patnos kara yolu üzerinde bulunur. Kara Yusuf Paşa Türbesi’ne ulaşım özel özel araçlar aracılığı ile gerçekleştirilebilir. Kara Yusuf Paşa Türbesi ve teknik özellikleri ile 15. yüzyıldan izler taşıyor. Kara Yusuf Paşa Türbesi’nde üzerine çeken bezemeleri incelemek mümkün olur. Anadolu Türk Sanatı’nda temsil eden Kara Yusuf Paşa Türbesi, iki katlı bir ve hayvan motifleri ile süsler. Kara Yusuf Paşa Türbesi, günün her saati ziyarete açık konumdadır. Kara Yusuf Paşa Türbesi’ne giriş için giriş ücreti bulunmuyor.
Erciş tatiliniz boyunca gezebileceğiniz doğal, tarihi ve turistik yer bulunuyor. Öte yandan gün gidip gezebileceğiniz ortalama 70 km civarda bulunan tarihi, doğal ve akabinde turistik alanları da her daim görmek isteyebilirsiniz. Erciş şehir en fazla ortalama 70 km uzağında yer alan bazı doğal, tarihi ve alanların başında ise Süphan Dağı ve bununla beraber Bend-i Mahi Köprüsü yer alıyor.
Süphan Dağı
Erciş şehir merkezinin yaklaşık şekilde 70 km uzağında yer alan Süphan Dağı’na ulaşım, taksiler aracılığı ile kolayca gerçekleştirilebilir. Süphan Dağı’nı eden doğa severler, eşsiz mehtabı ya da gün batımı keyifle seyredebilir. Aileleri ya da arkadaş ile doğa yürüyüşleri düzenleyebilir, çeşitli kamp yapabilirler. Çeşitli hayvan ve türlerinin incelebileceği Süphan Dağı’nda aynı vakitte oldukça kaliteli fotoğraflar çekmek de mümkün oluyor. Süphan Dağı yılın her günü ziyaret edilebiliyor. Süphan Dağı’na giriş için de kısıtlama bulunmuyor.
Bend-i Mahi Köprüsü
Eski Erciş – Tebriz kervan yolu güzergahında bulunuyor. Erciş’e yaklaşık ortalama 40 km uzaklıkta yer Bend-i Mahi Köprüsü’ne ulaşım, taksiler aracılığı ile kolayca gerçekleştirilebiliyor. Bend-i Mahi Çayı üzerinde olan Bend-i Mahi Köprüsü İlhanlı tarafından 8. yüzyıl sonlarında yapılmıştır. Bend-i Mahi Çayı’nın ve Tebriz’den gelişlerde bir sorun haline gelmesi sebebi ile inşa edilmiştir. Molozlardan yapılan Bend-i Mahi Köprüsü, geçmişten taşıyor. Bend-i Mahi Köprüsü, yılın her günü her saati ziyaret edilebilir. Bend-i Mahi Köprüsü Erciş gezilecek yerler listenizdeyse, konaklama yapacağınız otele karar vermek mutlaka her daim gerekiyor.