Başlıklar
Söke Gezilecek Yerler Bu yazıda Söke Gezilecek Yerler anlatılıyor. Söke, Aydın ilinin en büyük ilçesidir. Ortasından Söke çayı geçer. İlçede çayın iki tarafına yayılmış bir yaşam hakimdir.
Söke ilçesi, İzmir – Bodrum yolu üzerinde uğrak bir yerdir. Söke – Aydın arasında 54 km mesafe bulunur. Söke-İzmir arasında da 120 km mesafe bulunur. Söke – Kuşadası arası da 20 dk. mesafededir.
Söke, ülkemizdeki en önemli pamuk üretim merkezleri arasında sayılır. Deprem açısından riskli bir yerdir çünkü birinci derece deprem kuşağındadır.
Söke ilçesi, Söke unu, salçası, ve çarşamba günleri kurulan pazarları ile akla gelir. Söke gezilecek yerler de bu ilçeye uğramanız için sebepler arasındadır.
İlçede Akdeniz iklimi hakimdir ve nem oranı yüksektir. Yazın gitmeyi düşünen ziyaretçilerin bunu göz önünde bulundurarak hazırlık yapmaları önerilir.
Söke’ ye yolunuz düştüyse ya da gezi sırasında yorulduysanız ve karnınızı doyurmanız gerekirse ilk akla gelen öneri yol kenarındaki çöp şiş satıcılarından çöp şiş yemek olacaktır.
Söke gezilecek yerler listenize ekleyebileceğiniz bazı yerler:
-
Bafa Gölü
-
İlyas Bey Camii
-
Priene (Güllübahçe)
-
Myous (Myes)
-
Miletos (Milet)
-
Milet Müzesi
-
Hamam
Bafa Gölü
Bu harika tabiat parkından Söke gezilecek yerler arasında ilk sırada bahsedebiliriz. Çamiçi olarak da adlandırılan Bafa Gölü ilçe merkezine 50 km mesafede bulunur. Göl, bulunduğu bölgede bol miktarda kuş barındırır.
Deniz kartalı ve Cüce karabatak gibi tüm dünyada nesli tükenmekte olan kuş türleri de burada barınıp ürerler. Kış aylarında da su kuşları türleri ve ördekler buraya göç edip beslenme ve barınma ihtiyaçlarını giderirler. Gölde 210 kuş türünün barındığı bilinmektedir ve bölge; Çevre, Şehircilik ve Orman Bakanlığı tarafından Tabiat Parkı ilan edilmiştir.
Gölün çevresinde çam ormanları ve zeytinlik yer alır. Bafa Gölü kıyısında, ülkemizde bilinen en eski zeytin ağacı da bulunmaktadır.
Göl çevresinde yetiştirilen orkide çiçeği de oldukça ilgi çekicidir. Aşağı yukarı orkidenin 20 türünün yetiştirildiği bilinmektedir. Bunun yanı sıra göl yöresinde yenilebilir otların oldukça fazla olduğunu göl kıyısında ilerlerken otları satan yerel halkla karşılaştığınızda anlayabilirsiniz. Turpotu, radika, sirken, kuşkonmaz, iğnelik ve acıot bu otlardan bazılarıdır. Yolculuğunuz sırasında istediklerinizi satın alabilirsiniz.
Başta Hayalet ve Menci adaları olmak üzere, gölde küçük adacıklar da bulunur. İkizce yarımadasının ucundaki tepede ise Meryem Ana’ ya adanan bir manastır bulunur.
Göl, Antik dönemde deniz kıyısındaymış ancak zamanla Büyük Menderes isimli ırmağın taşıdığı alüvyonlardan dolayı deniz kıyısından uzaklaşmış. Günümüzde de Büyük Menderes ile bir bağlantısı kalmamış.
Gölün kıyısında bulunan zeytinyağı fabrikaları yüzünden de gölde kirlilik oluşmuş. Oksijen seviyesi azalmış, gölün çevresi kurumuş ve gölde yaşayan canlılar ölmüştür. Yerel halkın büyük oranda uğraştığı balıkçılık da bu olumsuzluklardan dolayı tamamen bitmiştir.
İlyas Bey Camii
İlyas Bey Camisi, Miletos Antik Kentinin yanında bulunan Balat köyündedir. Miletos Antik Kentindeki mermer blok taşlar caminin yapımında kullanılmıştır. Bu şekilde de caminin hem içi hem de dış tarafı düzgün mermer bloklarla kaplıdır ve üzerinde kiremit vardır.
Priene (Güllübahçe)
Güllübahçe, İlçe merkezinden 15 km mesafededir. Antik kentin merkezinin kurulduğu yer 370 metre yükseklikte bulunan bir kayanın üzeridir. Bu konumundan dolayı da etkin kullanıldığı döneminde saldırılardan etkilenmemiştir. Yüksekliğinin başka bir avantajı da şehir merkezinin farklı açılardan görülebilmesidir.
Günümüzde Antik Kentte görebileceğimiz bazı kalıntılar vardır. Kentin en yüksek kısmına yapılan Demeter Tapınağı, Tanrıça Athena için yapılmıştır. Athena’ nın fildişi ve altından yapılan heykelleri de tapınağın önünde bulunuyormuş. Ancak günümüzde sadece bir kısmı ayakta kalmış.
5000 kişilik seyirci kapasitesi olan tiyatro da M.Ö. 350 yılında yapılmıştır.
Myus (Myos) Antik Kenti
Söke-Milas yolu üzerindedir. Bir tepecik üzerine kurulmuş olan antik kent, Söke gezilecek yerler listesinde ilk sıralarda olması gereken bir yerdir.
Bölgede bulunan çoğu antik kent gibi bunun da Menderes Irmağıyla gelen alüvyonlardan dolayı denizle bağlantısı kalmamıştır.
Günümüze bu antik kentten kalan pek kalıntı olmamasının sebebi, bölge halkının sıtma hastalığından kaçarken yanlarında bütün heykelleri, yapı taşlarını götürmüş olmalarıdır. Tarlalar arasında beyaz mermerden yapılmış Dionysos Tapınağı ve tapınağa ait bazı kalıntılar görülebilir. Bunun yanı sıra Bizans kalesi ve sur duvarları kalıntıları da görülebilir.
Miletos (Milet)
İlçe merkeziyle arasında 30 km mesafe vardır. Roma ve Helenistik dönemlerindeki yapılaşmasından dolayı önemli kentlerdendir.
Anlatılanlara göre Girit kralının kızı, Miletos isimli bir bebek dünyaya getirir. Ancak babasının korkusuyla Miletos’ u ormana saklar. Miletos büyüyünce Girit kralı olan dedesinin onu öldüreceğini anlayıp Anadolu’ ya kaçar ve orada Miletos isimli şehri kurar.
Günümüzde, Miletos Antik Kentinden geriye kalan bazı yapılar bulunmaktadır. Bunlardan başlıcaları arasında tiyatro, Roma Hamamları, Delphinion, Gymnasium, Kuzey Agora, Bouleterion ve Faustina Hamamı sayılabilir. Antik Kentteki tiyatro 15000 seyirci kapasitesine sahiptir ve Roma Döneminin izlerini, özelliklerini taşır. Delphinion isimli yapı da ana dini merkez olarak kullanılmıştır.
Antik Kentte Athena Mabedi vardır ve onun olduğu yerde yapılan kazılar sonucunda bazı seramikler bulunmuştur. Bu seramikler M.Ö. 2000 yıllarında, Girit’ te yapılmış Myken seramikleridir. Ve seramiklerin, Myken ve Miletos kolonilerinin varlığına kanıt olduğu da söylenebilir.
Milet Müzesi
Milet Müzesi, Miletos Antik Kenti içinde yer almaktadır. İlçe merkeziyle arasında 40 km mesafe bulunur. Milet Müzesi, 1973 senesinde ziyaretçilere açılmış ve hizmet vermeye başlamıştır.
Bu müzede Miletos Antik Kentinde bulunan bazı arkeolojik eserler, Myken seramikleri ve başka dönemlere ait tarihi eserler sergileniyor.
Hamam
Hamam, Antik Kentte 15. yüzyılda yapılmıştır. Dikdörtgen planlı yapılmıştır. Antik döneme ait taş parçaları da hamamın yapımında kullanılmıştır.
Günümüze ise yapıdan kalan pek bir şey bulunmamaktadır. Sadece giyinmek için kullanılan bölümü günümüze kadar ulaşmıştır.
Söke Çevresinde Görülecek Yerler
- Aydın Gezilecek Yerler
- Kuşadası Tarihi Yerleri
- Kuşadası Gece Hayatı Disko Barları
- Kuşadası Gezilecek Yerler
- Davutlar Gezilecek Yerler
- Güzelçamlı Gezilecek Yerler
- Selçuk Gezilecek Yerler
- Didim Gezilecek Yerler