Image default
Selçuklu Tarihi Yerler

II. Kılıçarslan Köşkü : Selçuklu/Konya

II. Kılıçarslan Köşkü
II. Kılıçarslan Köşkü

II. Kılıçarslan Köşkü vefatından sonra yapılmıştır. II. Kılıçarslan Türkiye Selçuklu Devleti’ne uzun bir süre sultanlık yapmıştır. Tahtını babası I. Rükneddin Mesud’dan almıştır. Konya’da Devletinin ilk sikke basımı onun döneminde gerçekleştirilmiştir. Türk tarihine adını yazdırmış başarılı bir sultandır. 1113 tarihinde doğmuş ve 1156-1192 tarihleri arasında hükümdarlık görevini yerine getirmiştir. Vefatı gerçekleşince, 1192 senesinde Alaeddin Keykubad Cami‘ne defnedilmiştir.

II. Kılıçarslan Köşkü
II. Kılıçarslan Köşkü

Vefatından sonra tahta I. Gıyaseddin Keyhüsrev geçmiştir. Bu denli önemli olan bir Selçuklu sultanına elbette ki güzel bir eser yapılması gerekiyordu. Bu doğrultuda II. Kılıçarslan Köşkü yapıldı. Yapım tarihi net olarak bilinmese de 1152-1192 seneleri arasında yapıldığı tahmin ediliyor. Tam olarak konumu ise Konya ‘da Alaaddin Tepesi‘nin kuzey eteğinde denilebilir.

Başlıklar

Kılıçarslan Köşkü Restorasyonlar

II. Kılıçarslan Köşkü
II. Kılıçarslan Köşkü Restorasyon Çalışmaları

Köşk çokça restorasyona maruz kaldı. Yapı yaklaşık olarak 1962 senelerine kadar kendi halinde duruyor iken aşınmaların meydana geldiği fark edilince şemsiye görevi görecek bir çatı eklendi. İlerleyen dönemlerde ise bu çatı kaldırılarak köşk yeniden restore edildi. Restorasyon edilmesi yapının eski görünümü büyük ölçüde kaybettirdi.

II. Kılıçarslan Köşkü
II. Kılıçarslan Köşkü Restorasyon Çalışmaları

Köşkün Görünümü

Köşk kargir bir yapı kalıntısına sahip. Yapı höyüğün üzerindeki burca belvedere tarzı bir inşaat yapılmış. Ayrıca köşkün ahşap çıkıntıları bulunması ayrı bir hava katmıştır. Köşkün dış kısmında ve iç kısmında Selçuklu mimarisinin yanı sıra Osmanlı mimarisi de bulunuyor. Osmanlı döneminde de çeşitli destekler yapılmış ve sağlamlaştırılmıştır. Köşkte ki çini kaplamaları ise ayrı bir güzel görünüme sahip.

 

Selçuk’luda Gezilecek Yerler
READ  Euromos Antik Kenti Bafa


Benzer Görülmesi Gereken Yerler

Zinciriye Medresesi | Köklü Tarihe Eşlik Etmiş Yapılardan

Hakan Karaduman

Zengibar Kalesi Nerede ? Nasıl Gidilir?

Burcu Soydan

Zazadin Hanı Kervansarayı : Yapımcıların Uğrak Noktası

Gezicini

Zaman Müzesi Konya : Zamana Yolculuk

Gezicini

Zafer Meydanı : Konya’da Bir Meydan

Çağatay Karaca

Yunanistan Gezilecek Yerler : Muhteşem Yerler Listesi !

Hakan Karaduman

Türkiye’nin En Eski Bankası | Osmanlı Bankası

Gezicini

Türk Yıldızları Parkı : Konya’nın Görülmeye Değer Parkı

Gezicini

Trabzon Maçka’da Sümela Manastırı

Gezicini

Yorum Yaz