Gelibolu Gezilecek Yerler anlatılmaktadır. Çanakkale’nin ilçesi olan Gelibolu, Avrupa kıtasında ve güneydoğu bölümünde yer almaktadır. Gelibolu hem tarihi hem de doğa güzellikleri ile bilinmektedir. Çanakkale Gelibolu Gezilecek Yerler, Gelibolu’ya ulaşımlar, karayolu ve feribot ile yapılıyor. Çanakkale merkezden feribotla geçilmekte ve daha sonra karayolu ile tarihi yarım adanın her yeri gezilebilmektedir. İstanbul, Tekirdağ istikametinden gelenler karayolu ile ulaşımlarını sağlayabileceklerdir. Yerleşim yeri olarak hangi dönemde kurulduğu bilinmemektedir. Tarihi kalıntılar incelendiğinde Frigler ve Lidyalıların yaşadıkları bilgilerine ulaşılabiliyor.
Başlıklar
Gezilecek Yerler
Gelibolu gezilecek yerler bakımından Çanakkale’nin en güzel ve zengin ilçelerinden birisidir. Çanakkale savaşının en yoğun yapıldığı, yarımadada, çok sayıda tarihi yapı bulunmaktadır. Sayısız şehitliklerin, mezar ve anıtların bulunduğu Gelibolu yarımadasında tüm yerleri gezebilmek için kendinize 2 -3 gün zaman ayırmalısınız.
Gezilecek yerler şunlardır;
-
Tarihi milli park,
-
Gelibolu kalesi,
-
Gelibolu mevlihanesi,
-
Hallac-ı Mansur,
-
Namazğah,
-
Bayraklı baba türbesi,
-
Gelibolu savaş müzesi,
-
Piri Reis Müzesi,
Çanakkale savaşının izlerini görmek isteyenler, bu tarihi yerleri ve daha fazlasını görebilecektir. Gelibolu’dan uzaklaşmadan yorgunluk atmak isteyenler, Hamzakoy’da denize girebilirler.
Gelibolu’ya Ne Zaman Gidilmeli?
Gelibolu ilçesi, Çanakkale boğazında yer almaktadır. Ege ve Trakya iklim özelliklerine sahiptir ve yıllık 14.5 derece sıcaklık ortalamasına sahiptir. Çanakkale Gelibolu Gezilecek Yerler En sıcak dönem Temmuz ayıdır ve ortalama 24 derece olduğu bilinmektedir. Çanakkale boğazında yer aldığı için kış aylarında sürekli esinti olmaktadır. Gelibolu’yu ziyaret etmek isteyenler, planlarını, bahar ve yaz ayları için yapmalıdır.
Baharla birlikte doğanın canlanması ve her tarafın yeşile bürünmesi doğal güzellikleri ortaya çıkarmaktadır. Yaz döneminde gelen turistler, tarihi yerleri gezerken aynı zamanda deniz keyfini de sürebilecektir. 18 Mart, Çanakkale Zaferinin yıl dönümü olduğu için her yıl binlerce turist şehitleri anmak için 18 Mart tarihinde buraya gelmektedir.
Nasıl Gidilir?
Gelibolu ilçesine ulaşımlar, kara, hava ve deniz yoluyla yapılabilmektedir. Yılın her dönemi ilgi gören Gelibolu, Çanakkale’ye 50 km, İstanbul’a 290 km uzaklıktadır. Anadolu illerinden karayolu ile Çanakkale’ye gelenler, Çanakkale’den feribotla Gelibolu’ya geçebiliyorlar. Konumu
İstanbul’dan karayolu ile gelmek isteyenler, Silivri, Marmara Ereğlisi, Tekirdağ, Keşan yolunu takip ederek Gelibolu’ya ulaşabiliyorlar. Çanakkale’den Gelibolu’ya geçmek isteyenler, Eceabat iskelesinden arabalı vapura binebiliyor ve yaklaşık 45 dakika sonra karşıya geçebiliyorlar. Kış aylarında, Çanakkale boğazında meydana gelen fırtına nedeniyle bazı zamanlarda feribot severleri iptal edilmektedir.
Gelibolu Konaklama Yerleri
Gelibolu’da bulunan tarihi yerleri eksiksiz gezebilmek için ortalama 3 günü ihtiyaç vardır. Bunun için gelen turistler, konaklama ihtiyaçlarını, Gelibolu’da bulunan oteller, apart oteller ve pansiyonları kullanabiliyorlar. Her bütçeye uygun konaklama seçenekleri sunduğu için yılın her döneminde gelen turistler, rahatlıkla konaklayabilecekleri yerleri bulabiliyorlar. Gelibolu, sahilde olduğu için konaklama yerleri de denize yakın ve deniz manzaralıdır. Sahilde bulunan lüks otellerde vardır ve herkes bütçesine göre konaklama yeri tercihini yapabilmektedir. Seyahatiniz öncesinde, otel ya da pansiyonlardan rezervasyonunu yapabilir, istediğiniz yeri uygun fiyatlara seçebilirsiniz.
Gelibolu Mutfağı
Gelibolu, tarihi zenginlikleri ile tanınmaktadır. Tarih turizmi için gelenler, doğal güzelliklerle birlikte, lezzetli yemek çeşitlerini de bulabilecektir. Gelibolu, balık üretiminde en zengin yerlerden birisidir ve gelen misafirler her zaman taze balık yiyebilmektedir. Deniz ürünleri restoranları fazladır ve buralarda, tüm balık çeşitlerini bulabilirsiniz. Gelibolu mutfaklarında, ev yemek çeşitlerini bulabilirsiniz. Tarihi konaklarda bulunan lokantalarda, kahvaltılar, peynir çeşitleri, ev yapımı bal kaymak, reçel, menemen, gözleme ve yeşillikleri sınırsız bir şekilde bulabilirsiniz. Gelibolu’da yöresel yemek olarak sunulan çeşitler arasında, tavuklu mantı, Mevlevi tatlısı ve çeşitli et yemeklerini de bulabiliyorsunuz.
Gelibolu’da Alışveriş
Gelibolu’da gezebileceğiniz her yeri gezdikten sonra kendiniz ya da sevdikleriniz için yöresel ürünlerden satın alabilirsiniz. Gelibolu’da satın alabileceğiniz ürünler arasında ilk aklınıza gelecek ürün, peynir helvasıdır. Birçok kişi peynir helvası ile höşmerim tatlısını karıştırmaktadır. Peynir helvası tatlısını, paket yaptırabilir ve hediyelik ürün olarak satın alabilirsiniz. Peynir helvası dışında, çeşitli deniz ürünleri konserve çeşitlerini de satın alabilirsiniz.
Diğer hediyelik ürünler arasında, Çanakkale savaşını simgeleyen çeşitli objeleri süs eşyaları olarak tercih edebilirsiniz. Gelibolu şehir merkezinde bulunan çeşitli alışveriş merkezlerinde, aradığınız ürünleri bulabilirsiniz. Yöresel ürün türlerinden satın almak istiyorsanız, Gelibolu köylerinde yetişen meyve, sebze ve şifalı otlar, köy ekmeği, erişte, salça gibi ürünler, uygun fiyat seçenekleri ile sunuluyor.
Gelibolu Festivalleri
Gelibolu seyahatlerini planlayanlar, bölgenin tarihi yapılarını araştırmalı ve festival tarihlerini takip ederek, zamanlamalarını yapabilirler. Uluslararası Gelibolu Altın Sardalya Kültür ve Sanat Festivali, bölgenin en önemli etkinliklerinden birisidir. 13 – 17 Ağustos tarihleri arasında düzenlenmektedir. Festival çerçevesinde, konserler, açık hava sineması ve çeşitli eğlenceler yer alıyor.
Dünyanın en ünlü sardalya balığının tanıtımı amacıyla yapıldığı için tüm katılımcılara, mangalda sardalya ikram edilmektedir. 23 Nisan tarihinde de uçurtma şenliği düzenlenmektedir. Bu festivale katılmayı düşünenler, Gelibolu ziyaretlerini 23 – 24 Nisan tarihlerine denk getirmelidir. Gelibolu’da gezilecek yerleri gezmek, aynı zamanda festivallere katılmak, zamanınızı en iyi şekilde değerlendirmenizi sağlayacaktır.
Çanakkale’de Görülecek Diğer Yerler
- Ege`de Gezilecek Yerler
- Çanakkale’de Gezilecek Yerler
- Çanakkalenin Neyi Meşhur? Ne Yenir ?
- Gökçeada Gezilecek Yerler
- Ayvacık Gezilecek Yerler
- Bayramiç Gezilecek Yerler
- Gelibolu Gezilecek Yerler
- Eceabat Gezilecek Yerler
- Çan Gezilecek Yerler
- Lapseki Gezilecek Yerler
- Biga Gezilecek Yerler
- Balıkesir Gezilecek Yerler