Başlıklar
Çal Gezilecek Yerler Çal, Denizli‘nin ilçelerinden biridir. Antik çağlardan beri yerleşim yeri olan ilçe, Anadolu Selçukluları Döneminde Türklerin yönetimine geçmiştir. Çal, Çağatay lehçesinde “yüksek yer, yayla” anlamına gelir. Bölgeye yeryüzü şekilleri nedeniyle bu adın verildiğini tahmin etmek zor değildir. II. Murat Döneminde Osmanlı topraklarına katılan Çal önceleri Kütahya’ya bağlı idi. Bir süre Aydın’a bağlı kaldıktan sonra 1886 Yılında Denizli‘ye bağlanmıştır. Üzümleri ve şarapları ile ünlenmiş bir ilçedir.
Büyük menderes Nehri bu ilçe sınırları içinden geçer. Dolayısıyla oldukça yeşillik ve bereketli topraklara sahiptir. Doğal güzellikleri ile gezilip görülmeye değer yerlerden biridir. Son zamanlarda nehir kıyılarında yapılan kamp alanları sayesinde kampçıların da sıklıkla uğradığı yerlerden biri olmuştur. Çal’ın gezilecek yerlerinden en çok dikkat çekenler aşağıda kısaca incelenmiştir.
1- Dionisopalis Antik Kenti
Ortaköy Mahallesi yakınlarında bulunan Dionisopalis Antik Kenti, ilçeye 8. km. uzaklıkta bulunur. Kuzeybatı yönüne düşer.
Bölgedeki çoğu antik kent kalıntısı gibi Bergama Krallığı döneminden kalmıştır. Dünyada ilk defa tiyatro oyunu sergilenen anfi tiyatro buradadır. Bu özelliği ile çok önemli bir antik kent olduğu söylenebilir.
2- Hançalar Köprüsü
Hançalar Mahallesi yakınında bulunan bu tarihi köprü üç kemerlidir. Sağ ve soldaki kemerler aynı büyüklükte olup orta kemer daha büyüktür. Köprünün ne zaman yapıldığı tam olarak bilinmemekle beraber mimari yapısı Roma Dönemi özellikleri taşır.
Osmanlı Devleti döneminde 1886-1934 yılları arasında köprüde restorasyonlar yapılmıştır. Köprü üzerinde bulunan kitabede bu restorasyondan bahsedilir.
Çal-Bekilli yolu bu köprü üzerinden geçer. Eski dönemlerinde Kayı Pazarına giden yolun da bu köprü üzerinden geçmesi nedeniyle kervanların çok kullandığı bir köprü olmuştur.
3- Sakızcılar Şelalesi
Ağlayan Kaya Şelalesi olarak da bilinir. Çal’a 22 km uzaklıktadır. Sakızcılar Köyüne yakın olması nedeniyle Sakızcılar Şelalesi adını almıştır. Çal Gezilecek Yerler arasında Şelale 30 metre yüksekten dökülür. Yaz kış kuvvetli şekilde akan sular harika bir görsellik sergiler.
Yaz aylarında bile serin olan şelale çevresinde su sesleri arasında keyifli zaman geçirmek mümkündür. Tam bu noktada alabalık üretme tesisleri kurulmuştur. Misafirler isterlerse buradaki işletmeye ait masalara oturup balık yiyebilir, yanında da dışarıdan getirdikleri salata, meyve gibi yiyecekleri tüketebilir. İşletmenin adı nedeniyle buraya Hocanın Yeri de denir.
4- Çal Kumral Mesireliği
Çal’a oldukça yakın mesafedeki mesirelik alanında gür bir kaynaktan çıkan sulardan faydalanmak mümkündür. Çal Belediyesi tarafından düzenlemesi yapılan alanda piknik masaları, mangallar ve geceleri kullanılan aydınlatma sistemleri vardır.
Çal halkı burada piknik yapma imkanı bulur. Nehir kenarına da yakın olması nedeniyle yemyeşil bir alanda bulunur.
5- Çal Çamlık Mesireliği
Çal’a 3 km. uzaklıktaki bu mesire alanı 1977 Yılından beri hizmet verir. Orman içindeki bu alanda kır gazinosu, büfe, 300 araçlık bir otopark, 3 çocuk oyun alanı, yağmur barınağı, 16 adet çeşme, tuvaletler ve 3 km. uzunluğunda bir koşu parkuru bulunur. Mesire alanına giden 3 km’lik yol da yürüyüş parkuru olarak kullanılmaktadır.
Piknik alanlarının akşam saatlerinde iyi bir şekilde aydınlatılması nedeniyle günün her saatinde mesirelikte piknik yapmak, sıcak ve soğuk içecekler tüketmek mümkündür. Çal Gezilecek Yerler Çal halkının özellikle yaz aylarında gruplar halinde buraya gelerek geç saatlere kadar oturup sohbet ettiği gözlenir.
6- Çal Çakırlar Köyü Mağarası
Çakırlar Köyü yakınında bulunan mağaranın bulunduğu bölge birinci derecede sit alanı olarak tescil edilmiş ve koruma altına alınmıştır. Mağara içinde yaprak şeklinde sarkıt ve dikitler bulunur. Mağaraya giriş büyük ölçüde kapanmıştır. Bu nedenle içeriye ancak sürünerek girilebilir.
- Çameli Gezilecek Yerler
- Beyağaç Gezilecek Yerler
- Kale Gezilecek Yerler
- Denizli Gezilecek Yerler
- Serinhisar Gezilecek Yerler
1 Yorum
Güzel yer daha öncede gitme imkanım olmuştu