Başlıklar
Balıkesir ilçelerinden biri olan Bigadiç şehre 40 km uzaklıkta bulunur. İlçede antik çağlardan kalma kalıntılar vardır. Ayrıca bölgede Osmanlılara ve Karesi Beyliği’ne ait eserlere de rastlanır. Ormanlarla kaplı olan ilçe yeşil alanlarının fazlalığı ve tarihe ışık tutan eserleriyle yerli turistlerin dikkatini çeker. Tarihi 5 bin yıl öncesine kadar dayanan Bigadiç gezilecek yerler arasında şunlar bulunur;
Bigadiç Müze Ve Kültür Evi
İlçe merkezinde bulunan Bigadiç Müze ve Kültür Evi ilçenin tarihini öğrenmek isteyenlerin ilk ziyaret edecekleri yerlerdendir. İlçede yapılan kazılardan elde edilen kalıntıların da sergilendiği müze üç bölümden oluşur.
Bu bölümler şunlardır;
- Kuvayi Milliye Bölümü: Bölümde Kuvayi Milliye hareketinde Balıkesir
’de yaşananlara dair objeler ve kalıntılar sergilenir. - Etnografya Bölümü: Bölümde 200-300 yıllık eserler ziyaretçilere sunulur.
- Arkeoloji Bölümü: Anycra Antik Kenti’nde yapılan çalışmalarda bulunan eserler burada sergilenir.
Müze 2001 yılından beri ziyaretçileri ağırlamaktadır.
Bigadiç Kalesi
Bigadiç Kalesi ilçenin doğusunda bulunur ve kalenin Bizans Dönemi’ne ait olduğu tahmin edilir. 9.yüzyıla ait olan kalenin Bizans Dönemi’ndeki ismi ise Achyraos Kalesi’dir. Kale ayrıca ilçeyi Yunanlıların işgal ettiği zamanlarda karargah olarak kullanılmıştır. Kalenin iç kısmı günümüzde harabe iken surları sağlam durumdadır. Bigadiç’in tarihi kalesini merak edenler gezilerine Bigadiç Kalesi’ni de ekleyerek görebilirler.
Yeşilli Cami
Yeşilli Cami ilçenin merkezi camisi olma özelliğine sahiptir. Kuyu Mahallesi’nde bulunan caminin yapılış tarihi ise 1715’tir ve cami Bigadiçli Çavuşzade İsmail Ağa tarafından yaptırılmıştır. Caminin minaresi kuzeydoğu bölümünde yer alır ve cemaat yeri ise 6 sütunlu olarak tasarlanmıştır.
Kasım Paşa Camii
Kasım Paşa Camii ilçenin merkezinde yer alan Belediye Caddesi üzerinde bulunur. Tarihi cami 1549 yılında Kanuni Sultan Süleyman’ın vezirlerinden birisi olan Cezerizade Kasım Paşa tarafından yaptırılan bir camidir. Caminin yapımında kesme taşlar kullanılırken dönemin mimari özellikleri camide uygulanmıştır. Caminin minberinde 1908 yılında yaptırılan tarihi sancak yer alır. Tarihi cami günümüzde de ibadet için ilçe halkı tarafından kullanılmaktadır. Birkaç kere onarım geçiren caminin minaresi orijinal haliyle günümüze kadar gelmeyi başarmıştır.
Evliya Çelebi (Lonca Camii)
İlçeye bağlı Orta Mahallesi’nde bulunan Evliya Çelebi Camisi 1795 yılında yaptırılmıştır. Aynı zamanda Lonca Camii olarak da bilinen yapı Bigadiç Voyvodası Hacı Hasar Ağa’nın isteği üzerine yapılmıştır. Onarımdan geçirilen caminin minare kaidesi ile temeli orijinal olarak günümüze kadar gelmiştir.
Asar Alan
Asar Alan ilçeye bağlı Alan Köyü’nde yer alan Asar Alan’da Bizans Dönemi’ne ait kalıntılar bulunur. Surlarla çevrili olan alanın giriş yeri halk arasında Demir Kapı olarak anılır. Ayrıca bu alan içerisinde 3 tane Bizans’a ait tarihi sarnıç bulunur.
Barak Baba Türbesi
Barak Baba Türbesi ilçeye bağlı Topalak köyünde bulunur. Türbenin Hacı Bektaş-i Veli’nin öğrencilerinden olan Barak Baba’ya aittir. Barak Baba’nın Bektaşi’nin vasiyetiyle Bigadiç’e geldiği ve ilçede öldüğüne inanılır. Türbe Selçuklu mimarisine uygun olarak yapılmıştır ve sekizgen kubbelidir. Geniş avluya sahip olan türbenin etrafından 20 mezar daha vardır ve bu mezarların Barak Baba’nın müritlerine ait olduğu düşünülür.
Türbenin içinde ise üç sanduka bulunur. Ayrıca Selçukludan kalma keşkül tasları, mezar taşı, alem ve Gülşen-i Takke yer alır. Bektaşiler tarafından önemli olan bu türbe adak ve dua yeri olarak ziyaret edilmektedir. Ayrıca dua etmek isteyen turistlerinde geldiği yerlerdendir.
Hisarköy
Hisarköy Bigadiç’e 20 km uzaklıkta bulunan tarihi bir alandır. Anycra Antik Kenti’ne ev sahipliği yapan Hisarköy tarihi kalıntılarla doludur. Bu kalıntılar arasında köprü, tünel ve tiyatro gibi yapılar yer alır. Yazılı taşlara sahip olan bu alanda termal suyun bulunması yörenin Roma döneminde kaplıca olarak kullanıldığını işaret etmektedir.
Termal sulara sahip olan Hisarköy’e 1991 yılında Hisarköy Kaplıcaları tesisi yapılmış ve termal turizm hizmeti verilmeye başlanmıştır. Tarihi kalıntıları görmeye gelenler kaplıcaya ait tesiste konaklama ve şifa bulma imkanı yaşayabilirler.