Başlıklar
Alanya Kalesi Antalya’nın en önemli kültürel ve tarihi yerlerinden biri olan Alanya Kalesi, bu ilin en değerli simgelerinden biri konumundadır. Helenistik dönemde inşa edildiği bilinen bu yer o günden bugünlere kadar kendisini birçok yönden iyi şekilde muhafaza etmiştir. Sağlam bir şekilde muhafaza edilebilmeyi başarmış olan bu kale Ortaçağ kaleleri arasında en iyilerden biri olarak kendisini öne çıkarmaktadır.
Selçuklu sultanlarından Alâeddin Keykubad tarafından bu kale kentin alınmasından sonra 1221 yılın inşa ettirilmiştir. Karadan ve denizden ulaşılması önemli bir ölçüde zor olan bu kale tarih süresince daima insanların konaklayarak uzun süreler yerleşik kaldığı alanlardan biri olmuştur.
Alanya Kalesi Özellikleri
Tarihi açıdan her dönem için çok özel bir değere sahip olmuş olan bu kale önemli birtakım özellikleri bünyesinde barındırmaktadır.
-
Bu alan toplam olarak 140 burç ve 83 kuleden oluşmaktadır,
-
Yaklaşık olarak 1200 kadar sarnıca sahiptir,
-
Denizden yüksekliği yaklaşık 250 metre kadardır,
-
Surlar yaklaşık 6.5 km olan bir uzunluğa sahiptir,
Antalya ili için ve tarihi bakımdan oldukça büyük bir değeri olan bu kale genel itibariyle bu türden özelliklere sahip bulunmaktadır.
Alanya Kalesi
Alanya Kalesi ve Tarihi
Bu bölgede Antik kentin kurulumu Tryhos isimli bir korsan ve onun ekibi tarafından M.Ö. 2.yüzyıl dönemlerinde gerçekleştirilmiştir. Bu dönemlerde Romalıların aktif olduğu gözlenmektedir. Çünkü Romalılar önemli bir ölçüde korsan faaliyetleri ve etkinliklerine karşı direnç göstermeye çalışarak bu kapsamdaki girişimlere bir son verme çabası içine girmiştir. Diğer makalemiz Alanya Gezilecek Yerler olan sayfamızıda gezebilirsiniz.
Selçukluların yapmış oldukları 1217 ve 1218 yıllarındaki akınları ile bu bölge Selçukluların topraklarına katılmıştır. Ancak bundan sonraki ilerleyen süreçlerde ise bu bölge Memlukler ve Karamanoğulları’nın kontrolü altına girmiştir. Sultan Süleyman’ın Osmanlı’ya hâkim olduğu dönemlerde ise bu kale Osmanlı topraklarına katılmıştır.
Mimari Yapısı
Alanya’da yer alan bu kale harika mimarisi ile de oldukça dikkat çekici bir niteliğe sahiptir. Bu kalenin tasarımında ve yapılmasında birtakım devşirme malzemeler kullanılmıştır. Bu kalenin her bir bölümünde birtakım mazgallar, gözetleme bölümü ve pencereleri yer almaktadır. Bu kale için dikkat çekici olan mimari özelliklerden biri de düşmanı savuşturmak için tasarlanmış olan önü peçeli olan deliklerdir.
Bu bölüm sayesinde düşmana kaynar su ve zift atmak kolay bir hale getirilmiştir. Temel olarak bu bölüm herhangi bir çatışmada savunma amaçlı olarak tasarlanmıştır. Yaklaşık olarak 40 metrelik bir derinliğe sahip olan kale 57 metre uzunlukta olacak şekilde inşa edilmiştir. İç kalede orta bölümde Bizanslılara ait olduğu bilinen bir kilise yer almaktadır.
Sekizgen olacak şekilde inşası yapılmış olan Alanya Kalesi, birçok türden önemli anıtı da bünyesinde barındırmaktadır. Bu anıtlar Alâeddin Keykubad’ın girişimleri ile birlikte ilgili dönemde özveriyle yaptırılmıştır.
Ulaşım
Antalya’nın Alanya ilçesinde yer alan bu tarihi kale günümüzde birçok insan tarafından merak edilen bir o kadar da ziyaret edilen önemli noktalardan biridir. Özellikle bu kalenin turistik açıdan her zaman ilgi çekici bir yönü olmuştur. Bundan dolayı bu bölge yerli ve yabancı birçok turisti sürekli olarak ağırlamaya çalışmaktadır.
Bu kaleye genel olarak oldukça rahat ve kolay bir şekilde ulaşılabilmesi daima mümkün olmaktadır. Antalya ilinin merkez noktalarından günlük olarak kalkan otobüs veya dolmuşlar, Alanya’da yer alan bu kaleye insanları ulaştırmaktadır.
Kale genel olarak bir müze özelliği taşıdığı için burayı uygun hizmetler karşılığında ziyaret etmek gerekir. Giriş ve çıkış saatlerine bağlı olarak bu kale istenildiği zaman duruma göre rahatlıkla ziyaret edilebilir ve gezilebilir.